Μια ομάδα που ερευνά τα χρηματοδοτούμενα από φορολογούμενους πειράματα σε ζώα αποκάλυψε ένα έγγραφο που αποκαλύπτει τα “βασανιστικά πειράματα” του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) σε πιθήκους ρέζους.
Οι πίθηκοι, οι οποίοι ανήκουν στο NIAID, έχουν αποκτηθεί από το Νησί Μόργκαν στα ανοικτά των ακτών του Μπόφορτ, στη Νότια Καρολίνα.
Ο Τζάστιν Γκούντμαν, αντιπρόεδρος υπεράσπισης και δημόσιας πολιτικής του White Coat Waste Project (WCWP), δήλωσε στην The Epoch Times ότι η μη κερδοσκοπική ομάδα απέκτησε το έγγραφο τον Οκτώβριο μέσω του νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, αποκαλύπτοντας ότι το NIAID έχει δαπανήσει 13,5 εκατομμύρια δολάρια από χρήματα των φορολογουμένων σε πειράματα που περιλαμβάνουν ενέσεις σε πιθήκους με διάφορες μολυσματικές ασθένειες, όπως ο Έμπολα και ο ιός Λάσα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αιμορραγία, πόνο, εγκεφαλική βλάβη, απώλεια του κινητικού ελέγχου και ανεπάρκεια οργάνων.
Διευθυντής του NIAID, ενός τμήματος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), το οποίο αποτελεί μέρος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS) είναι ο Δρ. Άντονι Φάουτσι.
«Σε πολλά από αυτά τα πειράματα, ο Φάουτσι και το προσωπικό παρακρατούν σκόπιμα την ανακούφιση από τον πόνο, παρόλο που πρόκειται για μερικά από τα πιο βασανιστικά πειράματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Γκούντμαν.
Το WCWP αποκάλυψε πρόσφατα τα πειράματα του NIAID σε μπιγκλ που περιλάμβαναν το να βάζουν τις σκνίπες να τρώνε τα σκυλιά ζωντανά, καθώς και πειράματα που περιλάμβαναν την αναγκαστική σίτιση 44 κουταβιών μπιγκλ με ένα πειραματικό φάρμακο πριν από τη θανάτωση και τον τεμαχισμό τους.
Μια βάση δεδομένων ομοσπονδιακών δαπανών δείχνει ότι το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών έχει δώσει στην Charles River Laboratories 13,5 εκατομμύρια δολάρια από ένα πιθανό ποσό ανάθεσης 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2018 για την εκτροφή και συντήρηση των πιθήκων.
Το NIAID κατέβαλε 8,9 εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα 13,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το νησί ανήκει στο Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Νότιας Καρολίνας και είναι μισθωμένο στην Charles River Laboratories.
‘Πειράματα φόβου’
Το νησί πέρασε από το ραντάρ της WCWP όταν η ομάδα διερευνούσε “πειράματα φόβου” σε πιθήκους που λάμβαναν χώρα μέσα στο εργαστήριο του NIH στην Μπεθέσντα του Μέριλαντ.
Μια περαιτέρω εμβάθυνση σε αυτά τα ξεχωριστά πειράματα στο NIH οδήγησε την WCWP να ανακαλύψει την πηγή των πιθήκων στο νησί Μόργκαν.
«Αρχίσαμε να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες για το νησί αυτό με τα πειράματα στα εργαστήρια και διαπιστώσαμε ότι τα εργαστήρια του Φάουτσι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του νησιού», δήλωσε ο Γκούντμαν.
Το 2020, υπήρχαν 3.521 πίθηκοι στο νησί, με 750 να γεννιούνται ετησίως.
Μεταξύ 500 και 600 από τους πιθήκους αποστέλλονται στα εργαστήρια του NIH και του NIAID.
‘Ο λογαριασμός πέφτει πάνω του’
«Είναι πολύ απίθανο ο Φάουτσι να μην γνώριζε γι’ αυτό, δεδομένου του ποσού των χρημάτων που εμπλέκονται και του γεγονότος ότι αυτά τα πειράματα συμβαίνουν στα δικά του εργαστήρια», δήλωσε ο Γκούντμαν. «Αυτά δεν ανατίθενται κάπου αλλού. Συμβαίνουν στο δικό του σπίτι. Αν πρόκειται να πάρει τα εύσημα για ό,τι καλό κάνει, πρέπει να κατηγορηθεί και για ό,τι κακό συμβαίνει επί των ημερών του. Το βάρος πέφτει πάνω του και σίγουρα είναι υπεύθυνος».
Οι πίθηκοι μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων της Καραϊβικής στο νησί το 1979.
Σύμφωνα με το PubMed.gov, οι πίθηκοι επανέφεραν τις προηγούμενες κοινωνικές ομάδες τους από το ερευνητικό κέντρο της Καραϊβικής μετά τη μεταφορά τους στο νησί.
‘Άκρως αναξιόπιστες’
Η έρευνα για τα εμβόλια είναι ο λόγος που δίνεται για ορισμένα από τα πειράματα- ωστόσο, παρά τις βιολογικές ομοιότητές τους με τους ανθρώπους, το NIH δήλωσε ότι εννέα στα 10 φάρμακα που περνούν τις δοκιμές σε ζώα αποτυγχάνουν στους ανθρώπους επειδή δεν λειτουργούν ή είναι επικίνδυνα, δήλωσε ο Γκούντμαν.
«Η έρευνα δείχνει ότι παρά τις ομοιότητές τους με εμάς, είναι απίστευτα κακοί προγνωστικοί δείκτες για το πώς θα δράσουν τα εμβόλια και άλλα φάρμακα στους ανθρώπους», δήλωσε ο Γκούντμαν.
Το WCWP έχει εκθέσει έξι διαφορετικά πειράματα με μπιγκλ τα οποία έχει χρηματοδοτήσει ο Φάουτσι.
Σε μία από τις διαδικασίες που αναδείχθηκαν, το προσωπικό του NIAID πραγματοποίησε μια “χορδεκτομή”, η οποία περιλαμβάνει την κοπή των φωνητικών χορδών ενός σκύλου ώστε να μην μπορεί να γαβγίσει, να ουρλιάξει ή να κλάψει κατά τη διάρκεια ενός πειράματος.
«Ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών αναφέρει στον ιστότοπό του για τη χρήση των μπιγκλ είναι ότι είναι μικρά και υπάκουα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να τα κακομεταχειριστεί κανείς», δήλωσε ο Γκούντμαν.
“Τα λευκά παλτά”, είπε ο Γκούντμαν, «είναι μια αναφορά σε αυτούς που διεξάγουν το πείραμα, και το “Waste” είναι μια αναφορά στην απαίσια απόδοση της επένδυσης που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι από αυτού του είδους τα πειράματα, τα οποία οργανισμοί όπως το NIH παραδέχονται ότι είναι απίστευτα αναποτελεσματικά και σπάνια βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, αν και μόνο το NIH συνεχίζει να δαπανά 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για πειράματα σε ζώα, όπως αυτό που γίνεται στους πιθήκους από το νησί Μόργκαν».
Η Δρ. Στέισι Λοπρέστι-Γκούντμαν, ειδική σε πρωτεύοντα θηλαστικά, καθηγήτρια ψυχολογίας και σύμβουλος της WCWP, δήλωσε: «Τα πειράματα σε πρωτεύοντα θηλαστικά είναι ένας σκληρός και διαβόητα αναξιόπιστος τρόπος για την ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών για τον άνθρωπο και δεν αξίζει την υποστήριξη των φορολογουμένων».
Η Δρ. Τίφανι Μίλες, παθολόγος και ιατρική σύμβουλος της WCWP, δήλωσε ότι «η μόλυνση πρωτευόντων θηλαστικών με επώδυνες και εξουθενωτικές ασθένειες με στόχο τη θεραπεία των ανθρώπων δεν είναι απλώς σκληρή, αλλά και απίστευτα σπάταλη».
«Το NIH θα πρέπει να σταματήσει να σπαταλά δολάρια φορολογούμενων σε σπάταλες και σκληρές δοκιμές σε πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία γιατροί όπως εγώ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν πραγματικά τους ανθρώπους», δήλωσε η Μίλες.
Απάντηση του NIAID
Όταν ζητήθηκε σχόλιο σχετικά με τα πειράματα, το NIAID δήλωσε ότι οι πίθηκοι χρησιμοποιούνται από το NIAID “για έρευνα που συμβάλλει στην ανάπτυξη σωτήριων για τη ζωή προληπτικών μέτρων και θεραπειών για ασθένειες που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία”.