Η σοφία του Κομφούκιου έθεσε τα θεμέλια του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού. Το 500 π.Χ., όταν ταξίδευε στην Κίνα γράφοντας και διδάσκοντας, υπήρχαν ελάχιστες οδηγίες για το πώς να ζει κανείς μια καλή ζωή. Οι αρχές που κατέγραψε έγιναν η βάση για τη σωστή συμπεριφορά σε ολόκληρη την Ασία. Λίγοι άνθρωποι είχαν τόσο βαθύ αντίκτυπο στον κόσμο όσο ο Κομφούκιος.
Σύμφωνα με τον Κομφούκιο, το φαγητό ήταν η βασική ραχοκοκαλιά του κράτους μαζί με τον στρατό και την εμπιστοσύνη του λαού. Ένας πεινασμένος πληθυσμός επαναστατεί και το καλό φαγητό κάνει έναν πληθυσμό υγιή και παραγωγικό. Συνειδητοποίησε ότι η απόκτηση, η προετοιμασία και η κατανάλωση τροφής κυριαρχεί στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, η καθοδήγησή του σχετικά με την κουλτούρα της τροφής υπερβαίνει κατά πολύ τη γεύση και την υγεία. Έγραψε εκτενώς για θέματα τόσο συγκεκριμένα όσο η εθιμοτυπία του τραπεζιού και τόσο ευρεία όσο ο ρόλος της κουζίνας στην οικοδόμηση του έθνους.
Ορισμένες από τις εντολές του είναι πολύ συγκεκριμένες, όπως το να κόβετε πάντα το φαγητό έτσι ώστε να χρειάζονται μόνο τα ξυλάκια στο τραπέζι και να μην χρειάζεται μαχαίρι κανείς άλλος εκτός από τον σεφ. Άλλες είναι γενικές, όπως η σημασία τού να τρώμε μαζί με φίλους. Αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια έμφαση σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ενσυνειδητότητα αυτής της σημαντικής και χαρούμενης ανθρώπινης ανάγκης. Ακολουθούν εννέα από τα αποφθέγματα του Κομφούκιου για το φαγητό.
Απόσπασμα 1
Δίνετε έμφαση στην καθαριότητα και στο λεπτοκομμένο κρέας(食不厭精,膾不厭細)
Ο Κομφούκιος μάς θυμίζει ότι η καθαριότητα είναι το κλειδί για την καλή υγεία και ότι δεν υπάρχει υπερβολή στην καθαριότητα. Πριν από την έλευση των σύγχρονων εργαλείων, όταν το κρέας έπρεπε να κοπεί σε φέτες, ο μάγειρας έπρεπε να έχει εξασκηθεί πολύ στη χρήση του μαχαιριού. Οι λεπτές φέτες κρέατος δείχνουν το ταλέντο του σεφ και εξασφαλίζουν επίσης ότι το κρέας είναι καλά μαγειρεμένο, χωρίς μικρόβια, εύκολο στην κατανάλωση και φρέσκο.

Απόσπασμα 2
Μην μιλάτε όταν τρώτε (食不言,寢不語)
Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να ακολουθούν αυτόν τον κανόνα, αλλά κυρίως από ευγένεια. Οι γονείς συχνά υπενθυμίζουν στα παιδιά τους να μην μιλούν με γεμάτο στόμα. Ο Κομφούκιος, ωστόσο, έγραψε ότι η πρακτική της ομιλίας στο τραπέζι είναι κακή για την πέψη, πέρα από τον κίνδυνο να στραβοκαταπιούμε. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, είναι σημαντικό να μασάτε καλά και να καταπίνετε προσεκτικά πριν μιλήσετε.
Απόσπασμα 3
Αναζητήστε την αρμονία μεταξύ των στοιχείων του φαγητού(不得其醬,不食)
Η γεύση ενός φαγητού δεν εξαρτάται μόνο από τα μεμονωμένα στοιχεία του, αλλά και από τον συνδυασμό των συστατικών. Τα διάφορα τρόφιμα σε ένα πιάτο πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους. Ο σωστός συνδυασμός των τροφίμων οδημιουργεί αρμονία, η οποία αποτελεί βασικό μέρος της Κομφουκιανής φιλοσοφίας. Τα μπαχαρικά, τα γλυκά και τα αλμυρά συστατικά πρέπει να συνδυάζονται και να εξισορροπούνται με τον κατάλληλο τρόπο.

Απόσπασμα 4
Δείξετε ενσυναίσθηση προς τους συνδαιτημόνες σας (ειδικά με εκείνους που υποφέρουν)
Μην φάτε όλο το φαγητό σας όταν κάθεστε στο ίδιο τραπέζι με κάποιον που έχει χάσει πρόσφατα ένα μέλος της οικογένειάς του. Τα άτομα που πενθούν τείνουν να τρώνε λίγο, οπότε αν τρώτε κι εσείς λιγότερο παρουσία τους, δείχνετε ότι λαμβάνεται υπ’ όψιν σας τη θλίψη τους. Είναι μια πράξη συμπόνιας και ένας τρόπος να μοιραστείτε το πένθος. Ως συνδαιτημόνες, συμμετέχουμε τόσο στη χαρά όσο και στη θλίψη, και η όρεξη επηρεάζεται από τις περιστάσεις και τα συναισθήματα.
Απόσπασμα 5
Φάτε φρέσκα και τοπικά (不時,不食)
Ο Κομφούκιος συμβουλεύει να μην τρώμε τρόφιμα εκτός εποχής, καθώς πίστευε ότι η επιδίωξη του κέρδους και οι επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας οδηγούν σε μείωση της ποιότητας των τροφίμων – όπως και έχει αποδειχθεί. Η κατανάλωση φρέσκων, τοπικών και εποχιακών τροφίμων παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ποιότητα.

Απόσπασμα 6
Αφήστε τους ηλικιωμένους να σηκωθούν πρώτοι από το τραπέζι (鄉人飲酒,扙者出,斯出矣)
Αυτός ο κανόνας έχει τις ίδιες ρίζες με τους κανόνες για απόδοση σεβασμού προς τους πρεσβύτερους στη δυτική κουλτούρα και άλλες πτυχές του σεβασμού προς τους πρεσβύτερους στη φιλοσοφία του κομφουκιανισμού. Το να δείχνουμε διακριτικότητα, ευγνωμοσύνη και υποχωρητικότητα απέναντι σε κάποιον που έχει ζήσει μια μακρά ζωή είναι καλό για όλους. Αναγνωρίζει τις ανιδιοτελείς προσπάθειες των παλαιότερων γενεών και μας υπενθυμίζει το κοινό μας πεπρωμένο.
Απόσπασμα 7
Γνωρίστε την προέλευση του φαγητού σας (食饐而餲,鱼馁而肉败,不食)
Το φαγητό είναι μια τόσο λεπτή και σημαντική διαδικασία που πρέπει να γνωρίζουμε από πού προέρχεται η τροφή μας. Ο Κομφούκιος πίστευε στο τοπικό εμπόριο και τη βιολογική γεωργία. Το σημερινό φαγητό μπορεί να τροποποιηθεί για να φαίνεται καθαρό και ελκυστικό στη συσκευασία, ενώ στην πραγματικότητα παράγεται σε εδάφη που χρησιμοποιούν σκληρά χημικά και μηχανήματα. Γνωρίζοντας την προέλευση των τροφών, συνδεόμαστε περισσότερο με το φαγητό και ελέγχουμε πιο εύκολα την ποιότητά του.

Απόσπασμα 8
Το κρέας και το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο (君子食無求飽,居無求安)
Παρόλο που ο βουδισμός κέρδιζε δημοτικότητα στην εποχή του Κομφούκιου και πολλοί άνθρωποι γίνονταν χορτοφάγοι, ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι το να προτρέψει τους πάντες να εγκαταλείψουν το κρέας ήταν αφ’ ενός μάταιο αφ’ ετέρου όχι κατάλληλο για όλους. Έτσι, κήρυττε το μέτρο. Το ίδιο έλεγε και για το αλκοόλ. Αντί να συμβουλέψει την πλήρη αποχή, πρότεινε την περιορισμένη κατανάλωση και προέτρεπε τους ανθρώπους να μην χάνουν τον έλεγχο.
Απόσπασμα 9
Σταματήστε να τρώτε όταν έχετε χορτάσει κατά τα επτά δέκατα(食無求飽,節食安胃)
Ο έλεγχος των μερίδων προάγει τη μακροζωία και η πρακτική του να μην φτάνει κανείς στον κορεσμό έχει ψυχολογικά οφέλη που υπερβαίνουν τη δίαιτα. Είναι μια σημαντική άσκηση αυτοελέγχου, που κάνει καλό και στην πέψη.

Οι διδασκαλίες του Κομφούκιου μπορεί να μας φαίνονται σαν προτάσεις κοινής λογικής, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι γράφτηκαν πριν από 2.500 χρόνια, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει έναν νέο πολιτισμό σε μια εποχή πρωτόγονης ανάπτυξης. Νοιάστηκε για τους ανθρώπους που προσπαθούσε να επηρεάσει και προσπάθησε να δώσει το παράδειγμα.
Αυτοί οι κανόνες δεν αφορούν μόνο τη βέλτιστη διατροφή. Η ομορφιά του κομφουκιανισμού είναι ότι βοηθά τους ανθρώπους να ζουν γενικά καλύτερα, κάνοντας σωστές επιλογές στην καθημερινή τους ζωή. Οι αρχές του χτίζουν χαρακτήρα, συσφίγγουν τις κοινότητες και προάγουν τη σωματική υγεία.