Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
«Δεν μπορεί να διέπει η δυσπιστία τη σχέση ΕΕ-Mercosur», λέει ο Λούλα. (φωτ. EPA/Andre Borges)

Ενοχλούν οι περιορισμοί της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ο Bραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έκρινε χθες Δευτέρα πως δεν πρέπει να κατευθύνει η «δυσπιστία» οποιαδήποτε συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες-μέλη της Mercosur, επικρίνοντας τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το περιβάλλον.

«Μεταξύ στρατηγικών εταίρων πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, όχι δυσπιστία και κυρώσεις», συνόψισε ο Λούλα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Mercosur, συμμαχία της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ το 2019, έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων, η οποία όμως δεν έχει επικυρωθεί ακόμη λόγω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του σημερινού βραζιλιάνου προέδρου, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

Οι θέσεις άλλαξαν μετά την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία, για τρίτη θητεία στην ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής· όμως οι αξιώσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για την περιβαλλοντική προστασία, που περιέχονται σε έγγραφο συμπληρωματικό της συμφωνίας, μείωσαν αισθητά τον ενθουσιασμό της νοτιοαμερικανικής συμμαχίας.

«Εξέθεσα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν τις ανησυχίες της Βραζιλίας», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια. Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο «μεγεθύνει τις υποχρεώσεις της Βραζιλίας» και την εκθέτει σε «κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης», διευκρίνισε.

Ο Βραζιλιάνος επέκρινε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διότι «μεταβάλει την ισορροπία της συμφωνίας». Νόμος που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο απαγορεύει, για παράδειγμα, την εξαγωγή προϊόντων όπως το κακάο, ο καφές, η ξυλεία και η σόγια από περιοχές όπου αποψιλώθηκαν δάση.

Πρόκειται για διατάξεις που εγείρουν «δυνητικούς περιορισμούς σε αγροτικές και βιομηχανικές εξαγωγές της Βραζιλίας», είπε ο πρόεδρος Λούλα.

Μολαταύτα η κυρία φον ντερ Λάιεν θέλησε να φανεί αισιόδοξη, δηλώνοντας πως η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στα δυο μπλοκ μπορεί να γίνει «ως το τέλος της χρονιάς το αργότερο».

Η Γερμανίδα πολιτικός άρχισε χθες Δευτέρα στην Μπραζίλια περιοδεία στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα πάει επίσης στην Αργεντινή, στη Χιλή και στο Μεξικό. Η σειρά των επισκέψεων καταγράφεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν πως θέλει να «ανανεώσει» τη σχέση της ΕΕ με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιοχή αυτή.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε εξάλλου πως η ΕΕ έχει πρόθεση να συνεισφέρει πάνω από 20 εκατ. ευρώ στο Ταμείο για τον Αμαζόνιο, πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα το 2008 με σκοπό την προστασία του βραζιλιάνικού τμήματος του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε