Ένα πρώην μέλος προσωπικού της γερ. Νταϊάν Φάινσταϊν (Δ-Καλιφ.) συνέχισε να πληρώνει μεγάλα ποσά χρημάτων το 2019 στον πρώην Βρετανό κατάσκοπο Κρίστοφερ Στηλ και στην Fusion GPS, την εταιρεία που προσέλαβε τον Στηλ, με χρηματοδότηση της Χίλαρυ Κλίντον, ώστε να δουλέψει για έναν φάκελο παραπληροφόρησης, παρ’ όλο που η εγκυρότητα τόσο του Στηλ όσο και των ισχυρισμών στον φάκελό του εξαφανίστηκε.
Το Democracy Integrity Project (TDIP), μια μη κερδοσκοπική που λειτουργούσε από το πρώην μέλος προσωπικού της Φάινσταϊν, Ντάνιελ Τζόουνς, πλήρωσε $1.222.714 το 2019 στην Bean LLC., την εταιρεία κέλυφος που ελέγχει την Fusion GPS, και $700.000 στην Walsingham Partners Ltd., μια βρετανική εταιρεία με συνιδιοκτήτη τον Στηλ, σύμφωνα με μια φορολογική κατάθεση.
Ο Τζόουνς συνέχισε να χρηματοδοτεί τις εταιρείες παρά τις αποκαλύψεις το 2018 και 2019 που υπονόμευσαν βαρύτατα την εγκυρότητα του φακέλου και του συγγραφέα του. Ο φάκελος, που συνετέθη το 2016, περιείχε εντυπωσιακούς ισχυρισμούς για τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και την Ρωσία – εκ των οποίων ισχυρισμών κανένας δεν μπόρεσε να αποδειχθεί έως σήμερα, και κάποιοι από αυτούς αποδείχθηκαν ψευδείς.
Στα μέσα με τέλη του 2019, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να αντιστρέφει την κατάσταση κατά των επιχειρήσεων που εμπλέκονταν στον φάκελο, επεκτείνοντας την έρευνά του περί κατασκοπείας στην εκστρατεία Τραμπ ώστε να περιλαμβάνει υπηρεσίες πληροφοριών της αλλοδαπής και αργότερα μετέτρεψε την αναζήτηση σε ποινική έρευνα.
Καθώς το έτος προχωρούσε, στοιχεία συσσωρεύτηκαν που υποδείκνυαν ότι ο φάκελος ήταν μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης, αντί για ένα συμβατικό, βασισμένο σε στοιχεία ερευνητικό έγγραφο πολιτικού ανταγωνιστή. Τον Δεκέμβριο του 2019, η New York Times εξέθεσε μια ακόμη ομάδα που χρηματοδοτούσε ο Τζόουνς, την New Knowledge, για την εμπλοκή της σε μια αυτοαποκαλούμενη επιχείρηση εξαπάτησης για την επιρροή των εκλογών του 2017 της Συγκλήτου των ΗΠΑ στην Αλαμπάμα, μέσω σποράς διχόνοιας μεταξύ Ρεπουμπλικανών.
Οι αποκαλύψεις για την New Knowledge είχαν ιδιαίτερη σημασία επειδή η Επιτροπή Πληροφοριών Συγκλήτου την είχε εβδομάδες νωρίτερα ταυτοποιήσει ως μία από τις εταιρείες που προσέλαβε για να εξετάσει τα δεδομένα που [η Επιτροπή] είχε αποκτήσει από εταιρείες κοινωνικών μέσων σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.
Παρά το σκληρό ρεπορτάζ της για την New Knowledge, η ίδια η New York Times εξαπατήθηκε από μια επιχείρηση παραπληροφόρησης του Τζόουνς νωρίτερα αυτό το έτος, δημοσιεύοντας ένα άρθρο σχετικά με την Epoch Times με μοναδική πηγή την Advance Democracy Inc., ακόμα μία μη κερδοσκοπική που λειτουργούσε ο Τζόουνς, η οποία είχε επίσης χρηματοδοτήσει την New Knowledge το 2018 και 2019. Ο Τζόουνς χρησιμοποίησε δύο από τις μη κεδροσκοπικές του για να πληρώσει $665.000 στην New Knowledge σε εκείνα τα έτη, σύμφωνα με φορολογικές καταθέσεις. Το νομικό όνομα της New Knowledge είναι Popily Inc. Η εταιρεία έχει από τότε αλλάξει το όνομά της σε Yonder.
Το 2017 και 2018, ο Τζόουνς χρησιμοποίησε τις δύο μη κερδοσκοπικές του για να μεταφέρει περισσότερα από $5,3 εκατομμύρια στην Fusion GPS και σχεδόν $1 εκατομμύριο στον Στηλ. Είπε στο FBI τον Μάρτιο του 2017 ότι ο δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης Τζορτζ Σόρος και μια ομάδα 7 με 10 δισεκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλεϋ χρηματοδότησε την επιχείρησή του περί Τραμπ-Ρωσίας στο ύψος των $50 εκατομμυρίων. Προσφέρθηκε να δώσει τα ευρήματά του στην υπηρεσία και «σχεδίασε να μοιραστεί τις πληροφορίες που απέκτησε με βουλευτές … και με τον τύπο.»
Το Democracy Integrity Project έλαβε $1,5 εκατομμύρια από μια θυγατρική της Open Society Foundations του Σόρος, σύμφωνα με τον ιστότοπο της τελευταίας.
Το Project έλαβε $2 εκατομμύρια από το Fund for a Better Future και $500.000 από την Silicon Valley Community Foundation. Καμία ομάδα δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των χορηγών της. Ο διερευνητικός δημοσιογράφος Τσακ Ρος ήταν ο πρώτος που έφερε στο φως τις συνδέσεις.
Καθώς το 2019 όδευε προς το τέλος του, το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσίευσε την ετήσια αναφορά του για τις τέσσερις αιτήσεις σχετικά με τον Νόμο Παρακολούθησης Πληροφοριών Αλλοδαπής (FISA) που χρησιμοποίησε το FBI για να αποκτήσει εντάλματα κατασκόπευσης ενός πρώην συμβούλου προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Κάρτερ Πέιτζ. Ο γενικός επιθεωρητής βρήκε ότι ο φάκελος Στηλ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην απόφαση του FBI να αιτηθεί το πρώτο ένταλμα FISA, παρά μια έλλειψη επιβεβαίωσης και κατανόησης των πολιτικών προελεύσεων του φακέλου.
Η Epoch Times δεν έλαβε μια άμεση απάντηση σε αίτημα για σχόλιο που εστάλη στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δίνεται στην ιστοσελίδα της Advance Democracy Inc.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece