Τρίτη, 27 Μαΐ, 2025
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης (Α) και ο αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στρατηγός Ντέιβιντ Άλβιν (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΑ/STR)

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, πραγματοποίησε από 19 έως 23 Μαΐου, επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, η επίσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, όπου ο αρχηγός ΓΕΑ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρέσβη Αικατερίνη Νάσικα καθώς και με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη στρατιωτική αντιπροσωπεία.

Στο πλαίσιο της παραμονής του, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του American Hellenic Institute Νίκο Λαριγκάκη, καθώς και με τους κύριους Μάικ & Άντριου Μανάτο, με τους οποίους συζήτησε θέματα της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της Ομογένειας με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Oil-painting-ntdtv

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μετέβη στο Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στρατηγό Ντέιβιντ ‘Αλβιν.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, κυρίως στους τομείς των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της εκπαίδευσης.

Ο Αμερικανός αρχηγός εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς στην αεροπορική βάση της Λάρισας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας αυτής για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, εκφράστηκε πρόθεση για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας, μέσω της παροχής εκπαίδευσης από την αμερικανική πλευρά προς τα στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και της ενδυνάμωσης της τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο αρχηγός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Lockheed Martin Aeronautics, στο Fort Worth του Τέξας, όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία του προγράμματος F-35 και ξεναγήθηκε στις γραμμές παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην παρουσίαση του συνολικού πλαισίου υποστήριξης του προγράμματος, με έμφαση στα συστήματα εκπαίδευσης και την προετοιμασία των εμπλεκόμενων στελεχών.

Επιπλέον, έλαβε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες εκπαίδευσης που αφορούν τόσο τους ιπταμένους όσο και το τεχνικό προσωπικό που θα υποστηρίξει τη λειτουργία και τη συντήρηση του F-35, με στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής διαθεσιμότητας.

Επίσης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, της διοίκησης του προγράμματος F-35 και της Lockheed Martin.

Ακολούθως, ο αρχηγός ΓΕΑ μετέβη στην 188th Wing της Air National Guard στο Fort Smith, Arkansas, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά για την αποστολή και τις δραστηριότητες της μονάδας.

Στο Fort Smith έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση των Ελλήνων στελεχών στα F-35. Στη συνέχεια, είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αρμόδιας διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης καθώς και με τη διοίκηση της μονάδας και των Μοιρών, από όπου έλαβε ενημέρωση για τα προγράμματα εκπαίδευσης.

Επιπλέον, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της περιοχής και τις τοπικές αρχές, οι οποίες παρέχουν θερμή υποστήριξη και φιλόξενη υποδοχή στους ξένους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην κοινότητά τους.

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στις ΗΠΑ με επίκεντρο το πρόγραμμα των F-35 

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Η περιοδεία του Αρχηγού ΓΕΑ ξεκίνησε από το Τέξας και το ‘Αρκανσο, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα slots παραγωγής των ελληνικών F-35 και να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των πιλότων και των τεχνικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχηγός ΓΕΑ διαπίστωσε ότι όλα κινούνται βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος για το πρόγραμμα των F-35, το οποίο προβλέπει ότι τα πρώτα τέσσερα μαχητικά θα περάσουν στην κυριότητα της Ελλάδας το 2028 και τα επόμενα τέσσερα εντός του 2029. Τα συγκεκριμένα οχτώ αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα το 2030. Στο διάστημα που θα προηγηθεί, θα μεσολαβήσει η εκπαίδευση των περίπου 70 Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα μετακομίσουν στην πολιτεία ‘Αρκανσο για σχεδόν ένα χρόνο.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι η χώρα μας επωφελείται από το γεγονός ότι θα παραλάβει τα μαχητικά στις εν λόγω ημερομηνίες, καθώς θα έχουν επιλυθεί όλα τα θέματα που είχαν κατά καιρούς προκύψει στις προηγούμενες εκδοχές του μαχητικού.

Συνάντηση με τον Αμερικανό Αρχηγό ΓΕΑ

Στο σκέλος της περιοδείας που αφορούσε την Ουάσιγκτον, ο κ. Γρηγοριάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντέιβιντ ‘Αλβιν, καθώς και με τον υπηρεσιακό γραμματέα Διεθνών Υποθέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας (SAF/IA) και τον εκπρόσωπο του γραφείου Κοινού Προγράμματος (JPO) των F-35.

Η συνάντηση με τον Ντέιβιντ ‘Αλβιν πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τον Αρχηγό ΓΕΑ να παρουσιάζει τις δυνατότητες που θα έχει ο ελληνικός στόλος το 2030, δράττοντας την ευκαιρία να υπενθυμίσει εκ του σύνεγγυς, την αποδέσμευση κάποιων σύγχρονων όπλων που έχει αιτηθεί η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ευχαρίστησε για την φιλοξενία και τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην αμερικανική UAV βάση στη Λάρισα. Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε τη πρόθεση των ΗΠΑ για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα. μέσω της παροχής εκπαίδευσης προς τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και την ενίσχυση της τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης που λαμβάνει η χώρα μας.

Επίσης, ο Ντέιβιντ ‘Αλβιν φάνηκε να είναι ενήμερος για τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, και τις αραβικές χώρες, καθώς και για την περιπολία του εναέριου χώρου της Αλβανίας, του Μαυροβούνιου και της Βόρειας Μακεδονίας που έχει επωμιστεί η χώρα μας.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε στην συνέχιση του casus belli, το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για μια δύναμη αποτροπής. Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη αλλά ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε