Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα εντός της εβδομάδας, εν όψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Κατά την παραμονή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Αραγτσί αναμένεται να έχει επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η ρωσική πλευρά έχει επιβεβαιώσει τη διμερή συνάντηση, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου, στη Μούσκατ του Ομάν, με τη διαμεσολάβηση των αρχών του σουλτανάτου. Σύμφωνα με τον Μπαγαεΐ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε συμφωνία επί ενός γενικού πλαισίου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης στη Μούσκατ, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό ΥΠΕΞ. Προηγουμένως, υπήρξαν αναφορές ότι η Ρώμη θα ήταν ο τόπος διεξαγωγής, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τις ιρανικές αρχές.
Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το αντικείμενο των συνομιλιών είναι αποκλειστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα και η άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εκφράζουν ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.
Η συμφωνία του 2015, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), περιελάμβανε περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επόπτευση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με αντάλλαγμα την άρση διεθνών κυρώσεων. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018, κατά την πρώτη θητεία του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν και ζήτησε μια νέα, ευρύτερη συμφωνία που να καλύπτει και το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Σε αντίδραση, το Ιράν ξεκίνησε να απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας, αυξάνοντας τον αριθμό και την ισχύ των συσκευών φυγοκέντρισης και εμπλουτίζοντας ουράνιο σε ποσοστά που φθάνουν το 60%, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ. Το όριο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 ήταν 3,67%, ενώ ο εμπλουτισμός στο 90% θεωρείται αναγκαίος για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) ότι θα επισκεφθεί την Τεχεράνη στις 17 Απριλίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αραγτσί και τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλαμί.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία παραμένουν στη συμφωνία του 2015, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν πλέον νέα συμφωνία μέσω διπλωματικών επαφών. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Στηβ Γουίτκοφ, δήλωσε στον Αραγτσί ότι έχει οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ να επιδιώξει επίλυση των διαφορών μέσω διπλωματίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση στο Ομάν.