Σε ένα σενάριο το οποίο μοιάζει πιο πολύ με επιστημονική φαντασία παρά με επιστήμη, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον στην Μεγάλη Βρετανία λένε ότι έχουν αποθηκεύσει ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο που προβλέπουν ότι θα κρατήσει για δισεκατομμύρια χρόνια.
Η εργασία τους είναι σχεδιασμένη να υπηρετήσει πιθανώς ως ένα γενετικό σχεδιάγραμμα για την αναγέννηση της ανθρωπότητας στο μακρινό μέλλον, σε περίπτωση που το είδος μας αντιμετωπίσει την εξαφάνιση. Οι γενετικές πληροφορίες έχουν χαραχθεί πάνω σε έναν πρόσφατα ανακαλυφθέν, υψηλής αντοχής κρύσταλλο με απαράμιλλη αντοχή στην φθορά.
Αυτή η ψηφιακή καταγραφή θα αποθηκευτεί στο αρχείο της Memory of Mankind (Μνήμης της Ανθρωπότητας), μια εγκατάσταση αποθήκευσης σε μια υπόγεια σπηλιά που βρίσκεται σε ένα εκατοντάδων ετών Αυστριακό ορυχείο αλατιού.
«Πιστεύω πως με τις ραγδαίες προόδους στην τεχνολογία και την επιστήμη, αυτό που σήμερα φαίνεται να είναι επιστημονική φαντασία θα μπορεί να είναι εφικτό στο μέλλον», είπε στους Epoch Times ο Πήτερ Καζάνσκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον.
Ένα σχεδιάγραμμα για την Αναγέννηση
Οι ερευνητές έχουν αποθηκεύσει ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε ένα κρύσταλλο μνήμης 5D, ο οποίος είναι ικανός να αντέχει θερμοκρασίες έως και 1000 βαθμούς Κελσίου και εξαιρετικά παγωμένες συνθήκες.
Ένα γονιδίωμα περιλαμβάνει όλη την γενετική πληροφορία ενός ζωντανού οργανισμού, αποτελούμενο από τις αλληλουχίες νουκλεοτιδίων του DNA.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως ο κρύσταλλος θα μπορούσε να παρέχει ένα σχεδιάγραμμα για να επανέλθει η ανθρωπότητα από την εξαφάνιση χιλιάδες, εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια διαρκής καταγραφή των γονιδιωμάτων των φυτών και των ζώων υπό εξαφάνιση.
Καταγραφή δεδομένων για τους αιώνες
Η ιδέα να διατηρηθεί ο γενετικός κώδικας της ανθρωπότητας προήλθε από την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα αποθηκευτικό μέσο που να αντέχει και να μπορεί να φυλάσσει κρίσιμες πληροφορίες για τις μελλοντικές γενεές, είπε ο Καζάνσκι.
«Καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων δεδομένων συνεχίζει να διευρύνεται, η πρόκληση της διασφάλισης της μακροχρόνιας διατήρησης γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη», πρόσθεσε ο Καζάνσκι. «Το ανθρώπινο γονιδίωμα αντιπροσωπεύει το ζενίθ αυτής της προσπάθειας διατήρησης.»
Οι επιστήμονες εργάζονται επίσης πάνω στην αρχειοθέτηση ολόκληρου του περιεχομένου του Wikipedia και άλλων καταγραφών της ανθρώπινης ιστορίας και επιτευγμάτων. Οι ερευνητές είπαν σε δήλωση τύπου τους ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθετικά άνθρωποι, φυτά και ζώα χρησιμοποιώντας τις γενετικές πληροφορίες και μόνο, αλλά έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι στην συνθετική βιολογία τα πρόσφατα χρόνια. Είπαν ότι η δημιουργία ενός συνθετικού βακτηρίου το 2008 είναι ένα παράδειγμα προόδου σε αυτόν τον τομέα.
«Γνωρίζουμε από την δουλειά άλλων ότι το γενετικό υλικό των απλών οργανισμών μπορεί να συντεθεί και να χρησιμοποιηθεί στα υπάρχοντα κύτταρα για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο ζωντανό δείγμα σε ένα εργαστήριο», είπε ο Καζάνσκι.
Σπάζοντας το ρεκόρ σκληρότητας
Οι κρύσταλλοι μνήμης 5D, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής, κρατούν το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για την πιο ανθεκτική ουσία αποθήκευσης δεδομένων. Ο Καζάνσκι αναφέρεται ως ένας από τους δημιουργούς της ουσίας. Οι κρύσταλλοι χαρακτηρίζονται ως «5D» επειδή η μέθοδος κωδικοποίησης τους περιλαμβάνει δύο οπτικές διαστάσεις και τρεις χωρικές συντεταγμένες.
Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 360 terabytes πληροφοριών για περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Το κάθε terabyte μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 75 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων, με τα 360 TB να συγκρατούν περίπου 27 δισεκατομμύρια σελίδες εγγράφων. Ο κρύσταλλος θα μπορούσε να περιέχει περίπου 450.000 βιβλία, το κάθε ένα με 200 σελίδες, με 350 λέξεις σε κάθε σελίδα.
Η πολυτιμότητα της ανθρώπινης ζωής και γνώσης
Ο Καζάνσκι είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μελλοντικές οντότητες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους κώδικες, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων πολιτισμών, οι οποίοι έχουν φτάσει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας που τους καθιστά ικανούς να μεταφράσουν και να αναδομήσουν την γενετική πληροφορία.
Με τους σημερινούς τίτλους ειδήσεων να αναφέρουν τις συνεχιζόμενες διαμάχες και την πιθανότητα πολέμων μεγάλης κλίμακας, η δουλειά της διατήρησης θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχηγούς του κόσμου να σκεφτούν την μοίρα της ανθρώπινης φυλής, πρόσθεσε ο Καζάνσκι. «Η δουλειά μας υπογραμμίζει το πόσο εύθραυστη και πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή και γνώση», είπε ο Καζάνσκι.
Παρά τις προσπάθειες της ομάδας του να διατηρήσουν την γενετική κληρονομιά της ανθρωπότητας, ο Καζάνσκι είπε πως είναι αισιόδοξος σχετικά με την ανθεκτικότητά μας ως άνθρωποι. «Ενώ η εξαφάνιση είναι μια πιθανότητα στο μακρινό μέλλον λόγω απρόβλεπτων καταστροφικών γεγονότων, η εργασία μας εστιάζει στην διατήρηση της κληρονομιάς μας ανεξάρτητα από το τι θα γίνει», είπε.
Ο Τζέιμς Σπένσερ, θεολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Useful to God» («Χρήσιμος για τον Θεό»), είπε ότι πιστεύει πως η ανθρώπινη φυλή δεν οδεύει προς την εξαφάνιση.
«Από μια βιβλική και θεολογική οπτική γωνία, βλέπουμε μια νέα δημιουργία κατοικήσιμη από μια λυτρωμένη ανθρώπινη φυλή», είπε ο Σπένσερ στους Epoch Times.
Ο Σπένσερ, ο οποίος πιστεύει στο αιώνιο πεπρωμένο της ανθρωπότητας, είπε πως μια από τις ανησυχίες που θα είχε για την νέα ομάδα των μελλοντικών ανθρώπων θα ήταν οι πιθανές διαφορές στον χαρακτήρα τους.
«Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι το ξεκίνημα μιας νέας ανθρώπινης φυλής θα περιελάμβανε κατ ανάγκη την αναγνώριση, για παράδειγμα, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Από μια Χριστιανική θεολογική οπτική γωνία, οι άνθρωποι είναι δημιουργημένοι κατ’ εικόνα Θεού», είπε ο Σπένσερ. «Ακόμα και αν ήταν δυνατόν να επανεκκινηθεί η ανθρώπινη φυλή μέσω κάποιας γενετικής διαδικασίας, δεν είναι ξεκάθαρο αν η «αντιγραφή» των γενετικών σχεδίων θα παρήγαγε αναγκαστικά το ίδιο είδος όντως. Το να μπορούμε να χειριζόμαστε τα γονίδια για να παραγάγουμε ένα ον υλικά ίδιο με ένα ανθρώπινο ον σήμερα δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι καταλαβαίνουμε ή ελπίζουμε να αντιγράψουμε και την ανθρωπιά όπως την αντιλαμβανόμαστε. Θα μπορούσαν πολύ πιθανώς να υπάρχουν κάποια υλικά που μας διαφεύγουν.»
Το Αρχείο της Μνήμης της Ανθρωπότητας είναι σχεδιασμένο ώστε η αναγέννηση της ανθρώπινης φυλής να μπορεί να ξεκινήσει με την ανακάλυψη του κρυστάλλου, είπε ο Καζάνσκι. Για να βοηθήσουν αυτούς που θα ενδιαφέρονταν να προσπαθήσουν αυτό το εγχείρημα, οι ακριβείς συντεταγμένες θα διατηρηθούν σε πολλές τοποθεσίες.
«Ενώ τα ορυχεία αλατιού είναι γνωστό πως σιγά σιγά συστέλλονται λόγω της ευκαμψίας του ορυκτού άλατος, αυτή η διαδικασία δεν φαίνεται να μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ίδιο το αρχείο», είπε ο Καζάνσκι. «Με τον καιρό, κάποιες κοιλότητες μπορεί να παραμείνουν ανέπαφες, ανιχνεύσιμες με ειδικό εξοπλισμό. Εναλλακτικά, η φυσική διάβρωση θα μπορούσε τελικά να επαναφέρει το αρχείο πίσω στην επιφάνεια σε εκατομμύρια χρόνια.»