Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο για να αποτρέψουν ενδεχομένως τα πλήγματα κεραυνών από το να καταστρέφουν υποδομές ή να προκαλούν τραυματισμούς και θανάτους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στις ελβετικές Άλπεις, μια ομάδα ερευνητών κατεύθυνε με επιτυχία κεραυνούς στο έδαφος χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Nature Photonics.
«Εδώ παρουσιάζουμε την πρώτη απόδειξη ότι τα νήματα που προκαλούνται με λέιζερ -που σχηματίζονται στον ουρανό από σύντομους και έντονους παλμούς – μπορούν να καθοδηγήσουν τις εκκενώσεις κεραυνών σε σημαντικές αποστάσεις», ανέφεραν οι ερευνητές στην περίληψη της δημοσίευσης. «Πιστεύουμε ότι αυτό το πειραματικό επίτευγμα θα οδηγήσει σε πρόοδο στην προστασία από τους κεραυνούς».
Ενώ οι μεταλλικά ράβδοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την προστασία από τον κεραυνό, η εμβέλειά τους περιορίζεται «σε μερικά μέτρα ή δεκάδες μέτρα» και οι ερευνητές ελπίζουν να «επεκτείνουν αυτή την προστασία σε μερικές εκατοντάδες μέτρα, αν έχουμε αρκετή ενέργεια στο λέιζερ», δήλωσε στον Guardian ο Ουρελιέν Χουάρντ, φυσικός στην École Polytechnique και μέλος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε.
Τα μεταλλικά αλεξικέραυνα παρέχουν ένα μονοπάτι για την ενέργεια του κεραυνού που διαχέεται με ασφάλεια στο έδαφος. Τα αλεξικέραυνα εγκαθίστανται κοντά σε μεγάλα κτίρια και υπαίθριους χώρους για να εκτρέπουν τα πλήγματα μακριά από αυτά.
«Εικονικό αλεξικέραυνο»
Ένα σύστημα λέιζερ προορίζεται να λειτουργήσει όπως ένα εικονικό αλεξικέραυνο, δήλωσε ο Χουάρντ στο SWNS.
«Ένα ισχυρό λέιζερ που στοχεύει στον ουρανό μπορεί να δημιουργήσει ένα εικονικό αλεξικέραυνο και να εκτρέψει την πορεία των κεραυνών», είπε. «Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για καλύτερες μεθόδους αντικεραυνικής προστασίας σε κρίσιμες υποδομές – όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αεροδρόμια και εξέδρες εκτόξευσης».
Οι ερευνητές εγκατέστησαν ένα λέιζερ τεραβάτ υψηλού ρυθμού επανάληψης στο βουνό Σάντις στη βορειοανατολική Ελβετία, κοντά σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών που δέχεται κεραυνούς περίπου 100 φορές το χρόνο.
Το σύστημα λέιζερ, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου αυτοκινήτου και ζυγίζει πέντε τόνους, μπορεί να εκπέμψει έως και χίλιους παλμούς ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Ως εκ τούτου, είναι το πρώτο του είδους του και ένα από τα ισχυρότερα στην κατηγορία του.
Μεταξύ 21 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2021, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύστημα για να εκτοξεύσουν έντονους παλμούς λέιζερ σε κεραυνικά σύννεφα για συνολικά 6,3 ώρες καταιγίδας που εκδηλώθηκαν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τον πύργο τηλεπικοινωνιών.
«Ο πύργος χτυπήθηκε από τουλάχιστον 16 κεραυνούς, τέσσερις από τους οποίους … συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας λέιζερ», αναφέρεται στην έκθεση.
Τα λέιζερ κατάφεραν να καθοδηγήσουν τα τέσσερα χτυπήματα από κεραυνό, αλλά οι δύο κάμερες υψηλής ταχύτητας που είχαν εγκαταστήσει οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν μόνο ένα από τα συμβάντα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Οι κάμερες έδειξαν ότι το χτύπημα του κεραυνού ακολούθησε την πορεία του λέιζερ για το μεγαλύτερο μέρος των 50 μέτρων.
«Παρόλο που αυτός ο ερευνητικός τομέας είναι πολύ ενεργός εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα πεδίου που αποδεικνύει πειραματικά κεραυνούς που καθοδηγούνται από λέιζερ», σημείωσαν οι ερευνητές. «Η εργασία αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες ατμοσφαιρικές εφαρμογές των υπερβραχέων λέιζερ και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη μιας αντικεραυνικής προστασίας με λέιζερ για αεροδρόμια, εξέδρες εκτόξευσης ή μεγάλες υποδομές».
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αμερικής ανέφερε ότι 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας χτυπημάτων από κεραυνούς το 2022.
Η Vaisala, μια εταιρεία με έδρα τη Φινλανδία που παρέχει μετεωρολογικές και περιβαλλοντικές μετρήσεις, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για τους κεραυνούς το 2022 (pdf) ότι υπήρξαν περίπου 198 εκατομμύρια συνολικά συμβάντα κεραυνών στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνο το έτος.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece