Δύο αστρονόμοι στην Ιαπωνία ανακάλυψαν πρόσφατα ενδείξεις που είναι πιθανόν να υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, ο οποίος αναφέρεται ως Πλανήτης Εννέα, στην περιφέρεια του ηλιακού μας συστήματος πίσω από τον Ποσειδώνα.
Οι δύο αστρονόμοι – ο Πάτρυκ Σοφία Λυκάουκα (Patryk Sofia Lykawka) του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Κιντάι και ο Τακάσι Ίτο (Takashi Ito) του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας – δημοσίευσαν την ερευνητική τους μελέτη στην επιθεώρηση Astronomical Journal στις 25 Αυγούστου.
Η μελέτη αποκαλύπτει την πιθανή παρουσία ενός ογκώδους πλανήτη που μοιάζει με τη Γη στη ζώνη του Κάιπερ (Kuiper belt) – «έναν δακτύλιο παγωμένων αντικειμένων σε σχήμα ντόνατ» που περιβάλλει τον Ήλιο και εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, σύμφωνα με τη NASA.
«Προβλέπουμε την ύπαρξη ενός πλανήτη που μοιάζει με τη Γη και αρκετών TNOs [δια-ποσειδώνια αντικείμενα] σε ιδιόμορφες τροχιές στο απώτερο ηλιακό σύστημα, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως παρατηρησιακά ελέγξιμες υπογραφές των διαταραχών του υποτιθέμενου πλανήτη», ανέφεραν οι επιστήμονες.
Οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι ο Πλανήτης Εννέα θα έχει μάζα μεταξύ 1,5 και 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και θα βρίσκεται σε απόσταση 500 αστρονομικών μονάδων (AU) από τον Ήλιο, με κλίση τροχιάς 30 μοιρών, αν όντως υπάρχει.
Πιστεύουν ότι η ανακάλυψη ενός τέτοιου πλανήτη μπορεί να βοηθήσει στη διαλεύκανση θεμελιωδών ιδιοτήτων της ζώνης του Κάιπερ, όπως «ενός εξέχοντος πληθυσμού δια-ποσειδώνιων αντικειμένων με τροχιές πέραν της βαρυτικής επιρροής του Ποσειδώνα, ενός σημαντικού πληθυσμού αντικειμένων υψηλής κλίσης και της ύπαρξης ορισμένων ακραίων αντικειμένων με ιδιόμορφες τροχιές».
«Είναι εύλογο ότι ένα αρχέγονο πλανητικό σώμα θα μπορούσε να επιβιώσει στη μακρινή ζώνη του Κάιπερ ως KBP [πλανήτης της ζώνης του Κάιπερ/Kuiper Belt Planet], καθώς πολλά τέτοια σώματα υπήρχαν στο πρώιμο ηλιακό σύστημα», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη.
«Λεπτομερέστερη γνώση της τροχιακής δομής στη μακρινή ζώνη του Κάιπερ μπορεί να αποκαλύψει ή να αποκλείσει την ύπαρξη οποιουδήποτε υποθετικού πλανήτη στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα», πρόσθεσαν.
«Η ύπαρξη ενός πλανήτη της ζώνης του Κάιπερ μπορεί επίσης να προσφέρει νέους περιορισμούς σχετικά με τον σχηματισμό πλανητών και τη δυναμική εξέλιξη στην υπερωκεάνια περιοχή.»
Σύμφωνα με τη NASA, οι αστρονόμοι μελετούν την πιθανή ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη που θα μπορούσε να εξηγήσει τις ιδιόμορφες τροχιές αρκετών αντικειμένων της ζώνης του Κάιπερ.
«Μια παράξενη, εξαιρετικά επιμήκης τροχιά»
Το 2016, ερευνητές του Caltech βρήκαν στοιχεία για έναν πλανήτη που «ακολουθεί μια παράξενη, εξαιρετικά επιμήκη τροχιά» στο απώτερο ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος έχει μάζα περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και περιφέρεται περίπου 20 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο κατά μέσο όρο από ό,τι ο Ποσειδώνας.
Οι ερευνητές Κονσταντίν Μπατύγκιν και Μάικ Μπράουν (Konstantin Batygin, Mike Brown) υπολόγισαν ότι αυτός ο νέος πλανήτης θα χρειαζόταν 10.000 έως 20.000 χρόνια για να κάνει μία μόνο πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.
Ο πλανήτης δεν έχει παρατηρηθεί άμεσα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη του πλανήτη μέσω μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων σε υπολογιστές.
Ο κος Μπράουν δήλωσε ότι ο υποτιθέμενος ένατος πλανήτης, ο οποίος υπολογίζεται να είναι 5.000 φορές μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα, είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μην υπάρχει συζήτηση για το αν είναι πραγματικός πλανήτης. «Αυτός θα ήταν ένας πραγματικός ένατος πλανήτης», είπε.
«Έχουν ανακαλυφθεί μόνο δύο πραγματικοί πλανήτες από την αρχαιότητα και αυτός θα ήταν ένας τρίτος. Είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του ηλιακού μας συστήματος που περιμένει να ανακαλυφθεί, κάτι που είναι συναρπαστικό.»
Της Aldgra Fredly
Επιμέλεια: Αλία Ζάε