Η επιθεώρηση του Στόλου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στον Σαρωνικό Κόλπο, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό. Η επιθεώρηση διεξήχθη από τη φρεγάτα «Σπέτσαι», με τον υπουργό να συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν πλω, αφού τον υποδέχθηκε στην Ακτή Μιαούλη στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία περιλαμβάνει την ολιστική πρωτοβουλία «Ασπίδα του Αχιλλέα». Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων με νέες μονάδες, προηγμένα οπλικά και επικοινωνιακά συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη και καινοτόμες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά νέα στρατηγικά χαρακτηριστικά, μέσω της ένταξης των φρεγατών Belharra και των σχετικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Επιπλέον, η Ελλάδα διαπραγματεύεται την απόκτηση ιταλικών φρεγατών για την αντικατάσταση παλαιότερων πλοίων τύπου S, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, των ταχέων πυραυλακάτων τύπου Ρουσσέν και των υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία έχουν επίσης εξοπλιστεί με νέες τορπίλες.
Άλλα προγράμματα περιλαμβάνουν την απόκτηση νέων ταχέων περιπολικών, πλοίων υποστήριξης, ελικοπτέρων τύπου Seahawk, μη επανδρωμένων αεροσκαφών κάθετης απογείωσης, συστημάτων «Κένταυρος» για την απόκρουση μη επανδρωμένων αεροσκαφών , καθώς και νέων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου (Command and Control). Επιπλέον, προγραμματίζεται η ανάπτυξη μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, επιφανείας και υποβρυχίων.
Στο πλαίσιο της μελλοντικής σχεδίασης, η Ελλάδα συμμετέχει σε προγράμματα ανάπτυξης της φρεγάτας Constellation και της ευρωπαϊκής κορβέτας, ενώ δρομολογείται και η σχεδίαση ενός εγχώριου πλοίου που θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το Πολεμικό Ναυτικό όσο και από το Λιμενικό Σώμα. Σε όλες τις νέες αμυντικές προμήθειες προβλέπεται θεσμοθετημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25%.
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος για την απόκτηση νέων υποβρυχίων, με ορίζοντα υλοποίησης εντός της επόμενης δεκαετίας. Όλες οι ενέργειες, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάσσονται σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τον σεβασμό στους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης αύξησης αποδοχών από την 1η Οκτωβρίου 2025.
Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας, ο υπουργός υπογράμμισε τη διαχρονική σχέση της χώρας με τη θάλασσα και τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στην επιθεώρηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Επίσης παρέστη ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», υποναύαρχος ε.τ. Πάνος Λασκαρίδης.