Άγνωστος άνδρας προκάλεσε ζημιές σε περίπτερο του Φάλουν Γκονγκ στη Νέα Υόρκη, στις 29 Απριλίου, έπειτα από μια εβδομάδα κατά την οποία μέλη της θρησκευτικής κοινότητας κατήγγειλαν πως δέχονταν σχεδόν καθημερινά απειλές για βομβιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Οι τρομοκρατικές ενέργειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες των Αμερικανών πολιτών, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα των τοπικών κοινοτήτων, και υπονομεύουν το θεμέλιο της θρησκευτικής ελευθερίας στις ΗΠΑ. Καλούμε τις αμερικανικές αρχές να το αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα και να αναγνωρίσουν το ΚΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Κέντρο Παραίτησης από το ΚΚΚ.
Το κέντρο, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελεί ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έχει βρεθεί στο στόχαστρο πρόσφατων απειλών ενάντια στην κοινότητα του Φάλουν Γκονγκ, στην περιοχή Φλάσινγκ. To Κέντρο δημιουργήθηκε με αφορμή το παγκόσμιο κίνημα «Παραίτηση από το ΚΚΚ», που ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση των «Εννέα Σχολίων για το Κομμουνιστικό Κόμμα» από την εφημερίδα The Epoch Times, το 2004. Αποστολή του είναι να βοηθά Κινέζους πολίτες να διαχωρίσουν τη θέση τους από το ΚΚΚ, καταγράφοντας μέχρι σήμερα πάνω από 446 εκατομμύρια παραιτήσεις.
Η σειρά των απειλών ξεκίνησε λίγο πριν την επέτειο της έναρξης της καταστολής του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ, και μόλις μία ημέρα μετά από μεγάλη παρέλαση και εκδήλωση που πραγματοποίησαν χιλιάδες οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ στο Φλάσινγκ, ζητώντας τον τερματισμό των διώξεων και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στα περισσότερα από 440 εκατομμύρια άτομα που έχουν παραιτηθεί από το ΚΚΚ.
Ένταση με φόντο την επέτειο της 25ης Απριλίου
Στις 20 Απριλίου, το κέντρο έλαβε απειλητικό μήνυμα για μαζική ένοπλη επίθεση κατά όσων φορούν ρούχα με το σήμα «Φάλουν Γκονγκ» στο Φλάσινγκ, στις 25 Απριλίου – την επέτειο της ειρηνικής διαμαρτυρίας των οπαδών του Φάλουν Γκονγκ στο Πεκίνο το 1999, με αίτημα τη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας τους. Το Φάλουν Γκονγκ, μέθοδος διαλογισμού που διδάσκει τις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας, γνώρισε μεγάλη δημοφιλία στην Κίνα μετά το 1992, όταν ξεκίνησε η διδασκαλία του στο ευρύ κοινό.
Από τις 20 έως τις 28 Απριλίου, το κέντρο έλαβε έξι ακόμη μηνύματα με απειλές για βομβιστικές επιθέσεις, πυροβολισμούς, τροχαία δυστυχήματα, βιασμούς, απαγωγές παιδιών και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες, κατονομάζοντας ως κύριους στόχους τα μέλη και τους υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ.
Αξιωματούχος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε πως το ηλεκτρονικό υλικό που έλαβαν το κέντρο και αρκετές βιβλιοθήκες είχε αντίστοιχο περιεχόμενο, ενώ το ψηφιακό τους αποτύπωμα οδηγεί στην Κίνα. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες απειλές προέρχονται είτε από το ίδιο το κινεζικό καθεστώς είτε από ανθρώπους που δρουν κατ’ εντολή του.
Μαρτυρίες παρευρισκομένων
Στο Φλάσινγκ, τα μέλη της κοινότητας του Φάλουν Γκονγκ συνηθίζουν να στήνουν ενημερωτικό περίπτερο κοντά στον υπόγειο σταθμό της Μέην Στρητ. Το πρωί της 29ης Απριλίου, ο Τσεν Γικουί, μέλος του Φάλουν Γκονγκ, μοίραζε φυλλάδια όταν είδε έναν Κινέζο, ντυμένο στα πράσινα, να πλησιάζει και να αρχίζει να κλωτσάει το περίπτερο.
Ο Τσεν δηλώνει ότι αν δεν είχε παρέμβει, ο δράστης θα είχε προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές. Ο άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως Φαν Γιανγκ, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την ύπαρξη του περιπτέρου, κατηγορώντας τους οπαδούς για παράνομη κατάληψη χώρου. Ο Τσεν αντέτεινε ότι το δικαίωμά τους να βρίσκονται εκεί προστατεύεται από το πρώτο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντί τους είναι συνήθως θετική και υποστηρικτική.
Το Παγκόσμιο Κέντρο Παραίτησης από το ΚΚΚ έχει ήδη καταγγείλει το περιστατικό στην τοπική αστυνομία και το FBI.
* * * * *
Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ακόμα μία πρόκληση, από τις πολλές που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Φάλουν Γκονγκ στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών απειλές που έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα από κύκλους που συνδέονται με τις κινεζικές αρχές.