Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν σε μελέτη 75 δειγμάτων ποτών ότι σχεδόν όλα περιείχαν πλαστικοποιητές -χημικές επιστρώσεις που δίνουν στα πλαστικά την εύκαμπτη και μαλακή τους μορφή- και όσο περισσότερη ζάχαρη, τόσο περισσότερο πλαστικοποιητή περιείχαν.
Οι πλαστικοποιητές είναι πολυμερή υλικά που προστίθενται στα πλαστικά για την επιθυμητή ευκαμψία και ανθεκτικότητα, με τη δισφαινόλη Α, γνωστή και ως BPA, και τους φθαλικούς εστέρες να είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι.
Χρησιμοποιούνται επίσης σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, κονσέρβες και ορισμένα είδη υγιεινής.
Ωστόσο, οι υπερβολικές ποσότητες πλαστικοποιητή στα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Έχει επίσης συνδεθεί με την πρόκληση αποβολών, παραμορφώσεων κατά τη γέννηση, ακόμη και καρκίνου.
Οι ερευνά που δημοσιεύτηκε στο Environment International, ανέλυσε δείγματα νερού, κόλα, χυμών, κρασιού και ζεστών ροφημάτων και διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από τη συσκευασία, η πρόσθετη ζάχαρη βρέθηκε να έχει τη μεγαλύτερη σημασία.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι πάνω από το 95% των ποτών έχουν τουλάχιστον έναν από τους 19 πλαστικοποιητές που αναλύσαμε, γεγονός που δείχνει την παρουσία αυτών των ενώσεων και την έκθεσή μας σε αυτές στην καθημερινή μας ζωή», εξήγησε ο Τζούλιο Φερνάντες Αρίμπας.
Ο Φερνάντες Αρίμπας είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Έρευνας για το Νερό (IDAEA) του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας.
Εντόπισαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στα ζαχαρούχα αναψυκτικά και στους χυμούς με πρόσθετα σάκχαρα, με μέσους όρους 2.876 νανογραμμάρια ανά λίτρο και 2.965 ng/L, αντίστοιχα.
Τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης βρέθηκαν στο εμφιαλωμένο νερό (2,7 ng/L) και στον καφέ (24 ng/L), ακολουθούμενα από το κρασί, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, το τσάι και τους χυμούς χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα ήταν η παρατήρηση ότι τα ζαχαρούχα ποτά είχαν υψηλότερα επίπεδα πλαστικοποιητών, κυρίως λόγω της παρουσίας φωσφορικού 2-αιθυλεξυλδιφαινυλίου (EHDPP)», δήλωσε η ερευνήτρια της IDAEA και συγγραφέας της μελέτης, Έθελ Ελζαράτ.
Το EHDPP σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου να πάσχει κανείς από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και της μήτρας.
Παραδόξως, ο τύπος της συσκευασίας -γυάλινη, πλαστική ή κονσέρβα- δεν ήταν κρίσιμος για τον καθορισμό των επιπέδων πλαστικοποιητών στα ποτά.
Διαπίστωσαν ότι η πλαστική επίστρωση στα μεταλλικά καπάκια των γυάλινων φιαλών απελευθερώνει οκτώ ξεχωριστές ενώσεις στα ποτά, ενώ στην περίπτωση μιας μάρκας χυμού, το γυάλινο μπουκάλι περιείχε δέκα φορές υψηλότερα επίπεδα πλαστικοποιητών από τις άλλες συσκευασίες.
Κορυφαία ζαχαρούχα ποτά
Τα ζαχαρούχα ποτά είναι διαδεδομένα στην Αυστραλία, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενήλικων ανδρών, προμηνύοντας τη συνεχή αύξηση του βάρους του πληθυσμού και τις υψηλές επιβαρύνσεις από χρόνιες ασθένειες.
Μια πληθυσμιακή μελέτη σε 3.430 ενήλικες διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Αυστραλοί ενήλικες είχαν καταναλώσει την τελευταία εβδομάδα ένα ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Η κατανάλωση χυμών φρούτων ήταν η πιο διαδεδομένη με ποσοστό σχεδόν 40%, ακολουθούμενη από τα αναψυκτικά με 29%, τα τεχνητά ζαχαρούχα αναψυκτικά με 18%, τα αθλητικά ποτά με 8% και τα ενεργειακά ποτά με 4%.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, η υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών συνδέθηκε με τους άνδρες, τη νεότερη ηλικία, την κοινωνικοοικονομική δυσπραγία, τη συχνή κατανάλωση φαγητού από έξω, την παχυσαρκία και τη διάγνωση καρδιακής νόσου ή κατάθλιψης.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece