Τρίτη, 08 Απρ, 2025
Photo by NICOLAS TUCAT/AFP via Getty Images

«Έτοιμη να διαπραγματευθεί» δηλώνει η Ευρώπη πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί επιδιώκουν άμεσα διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά τους νέους δασμούς Τραμπ

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα ότι προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να είναι οι διαπραγματεύσεις για κατάργηση των δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή, το μπλοκ των 27 χωρών αντιμετωπίζει αμερικανικούς δασμούς εισαγωγής ύψους 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, ενώ από την Τετάρτη αναμένεται να τεθούν σε ισχύ «αντίποινα» σε ποσοστό 20% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, στο πλαίσιο της πολιτικής Τραμπ που στοχεύει χώρες τις οποίες ο ίδιος κατηγορεί ότι έχουν υψηλά εμπόδια στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Εμπορίου συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για να καθορίσουν τη στάση της ΕΕ απέναντι στους νέους δασμούς, καθώς και να συζητήσουν τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Πολλοί από τους υπουργούς επισήμαναν ότι βασική προτεραιότητα της Ευρώπης πρέπει να είναι η έναρξη διαλόγου με την Ουάσινγκτον ώστε να αποφευχθεί ένας ανοιχτός εμπορικός πόλεμος.

Ο Πολωνός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Μίχαου Μπαρανόφσκι δήλωσε: «Η ΕΕ εκφράζει βαθιά λύπη για τους νέους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ και παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο, αναζητώντας μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Το σημερινό Συμβούλιο έδειξε ότι τα κράτη μέλη παραμένουν ενωμένα και αποφασισμένα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα πολιτών και επιχειρήσεων. Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η απάντησή μας θα χαρακτηρίζεται από υπομονή αλλά και αποφασιστικότητα. Όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Ρέινετ Κλέβερ που σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να απαντήσουμε με τρόπο που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση. Οι χρηματαγορές ήδη δείχνουν τι θα συμβεί εάν προχωρήσουμε απευθείας σε κλιμάκωση. Παρόλα αυτά, θα είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε αντίμετρα αν χρειαστεί, ώστε να φέρουμε τους Αμερικανούς ξανά στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς χαρακτήρισε τις δίωρες συνομιλίες που είχε την Παρασκευή με τους Αμερικανούς ομολόγους του «ειλικρινείς», ξεκαθαρίζοντας ότι οι δασμοί είναι «επιβλαβείς και αδικαιολόγητοι».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία «μηδενικών δασμών» για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Το μπλοκ των 27 χωρών αναμένεται να εγκρίνει εντός της εβδομάδας ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντιμέτρων εις βάρος αμερικανικών εισαγωγών ύψους έως και 28 δισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει από οδοντικό νήμα έως και διαμάντια, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς για τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αυτά τα αντίποινα είναι σαφώς μικρότερης κλίμακας από τους ευρύτερους δασμούς που έχουν ανακοινωθεί.

Ωστόσο, ο Τραμπ ήδη ανακοίνωσε την πρόθεση να επιβάλει ως αντίποινα δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά, εάν η ΕΕ προχωρήσει με τον προγραμματισμένο φόρο 50% στο αμερικάνικο ουίσκι – γεγονός που προκάλεσε ανησυχία σε μεγάλες χώρες-εξαγωγείς οίνου και οινοπνευματωδών όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Η ΕΕ αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου να ετοιμάσει ένα μεγαλύτερο πακέτο μέτρων για να απαντήσει στους γενικευμένους δασμούς των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι δυνατότητες της Ένωσης να επιφέρει πλήγμα στις ΗΠΑ είναι περιορισμένες, αφού οι αμερικανικές εισαγωγές στην Ευρώπη πέρυσι ανήλθαν σε 334 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ έφτασαν τα 532 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Λοράν Σεν-Μαρτέν τόνισε πως πρέπει να παραμείνουν όλες οι πιθανότητες στο τραπέζι, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον ευρωπαϊκό «Μηχανισμό Αντίμετρων σε Οικονομικό Εξαναγκασμό» (ACI), ο οποίος επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύει αμερικανικές υπηρεσίες ή να περιορίζει την πρόσβαση εταιρειών των ΗΠΑ σε δημόσιους διαγωνισμούς της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό το «ευρωπαϊκό εργαλείο είναι ολοκληρωμένο και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επιθετικό».

Αντίθετα, άλλοι υπουργοί υιοθέτησαν πιο επιφυλακτικό τόνο. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Χάρις περιέγραψε το ACI ως «πυρηνική επιλογή» και εξήγησε ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών προτιμά να μην το ενεργοποιήσει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, υπό τον όρο της ενότητας. Ωστόσο προειδοποίησε ότι, αν κάθε χώρα προτάξει τα ιδιαίτερα προϊόντα που την απασχολούν, «θα καταλήξουμε να μη διαθέτουμε καμία αξιόπιστη απάντηση».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε