Δευτέρα, 21 Ιούλ, 2025
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνεδρίαση για κοινωνικά θέματα. Μόσχα, 14 Ιουλίου 2025. (Mikhail Metzel/Sputnik/Pool μέσω αρχείου φωτογραφιών Reuters)

Έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες δηλώνει ο Πούτιν, αλλά θέτει ως προτεραιότητα τους ρωσικούς στόχους

Κατά τον προηγούμενο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να παραχωρήσει σημαντικά τμήματα της επικράτειάς της ως όρο για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται πρόθυμος να διαπραγματευτεί ειρήνη με την Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στους στρατηγικούς της στόχους, δήλωσε στις 20 Ιουλίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η «σκληρή ρητορική» του Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον καταστεί αναμενόμενη στη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας πάντως πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επαναλάβει ότι επιδιώκει την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί προσπάθεια. «Το βασικό για εμάς είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε, δηλώνοντας ότι οι ρωσικοί στόχοι είναι σαφείς.

Oil-painting-ntdtv

Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν στις 3 Ιουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Όπως δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους δυσαρεστημένος, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στη συνομιλία αυτή.

Αν και το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ορισμένες αποστολές οπλισμού προς την Ουκρανία θα διακοπούν προσωρινά για λόγους «αναθεώρησης δυνατοτήτων», ο Τραμπ φάνηκε να αλλάζει στάση. Στις 14 Ιουλίου δήλωσε ότι υιοθετεί αυστηρότερη γραμμή έναντι της Ρωσίας και ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων Patriot.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σκοπεύει να επιβάλει δευτερογενείς δασμούς 100% στις ρωσικές εξαγωγές, σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός εντός 50 ημερών. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν κυρίως τις χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και ενέργεια, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Στις 18 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με μέτρα που εστιάζουν στον ενεργειακό τομέα.

Μια ημέρα αργότερα, στις 19 Ιουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε τη διεξαγωγή νέου γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, έπειτα από δύο συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Τουρκία φέτος, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram, συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, βάσει των συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ενημέρωσε επίσης ότι η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα εργάζεται πάνω σε νέα πρόταση ανταλλαγής.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος είχε ηγηθεί των αρχικών γύρων διαπραγματεύσεων, έχει απευθύνει νέα πρόσκληση προς τη ρωσική πλευρά για συνάντηση, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως είπε, είναι αναγκαία μια ηγετική συνάντηση για την επίτευξη πραγματικής και βιώσιμης ειρήνης, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επιταχυνθούν και ότι είναι καθοριστικής σημασίας η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Κάλεσε τη ρωσική πλευρά να σταματήσει να αποφεύγει τη λήψη αποφάσεων.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου συνομιλιών τον Ιούνιο, η Μόσχα είχε επιμείνει σε μια σειρά σκληρών όρων για τον τερματισμό του πολέμου, οι οποίοι περιελάμβαναν την παράδοση τεσσάρων επαρχιών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, περιοχών όπου οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν μερικό έλεγχο.

Οι συγκεκριμένες εδαφικές παραχωρήσεις, χωρίς να υπολογίζεται η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αντιστοιχούν περίπου στο 15% της ουκρανικής επικράτειας, όπως την ορίζει το Κίεβο.

Του Jacob Burg

Με τη συμβολή των Adam Morrow, Emel Akan, Frank Fang, Bill Pan, και με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε