Με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα του 2025, δίνοντας έμφαση στην ιστορία του φεστιβάλ, τους στόχους του και σε όσα έχει προσφέρει στο ελληνικό κοινό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.
Τόνισε ότι «η επετειακή στιγμή είναι η κατάλληλη αφορμή για να επανεξετάσουμε τη σχέση του Φεστιβάλ με το κοινό και τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή» και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει το Φεστιβάλ «σημείο συνάντησης διαφορετικών τεχνών και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής».
Με αυτό το όραμα, ανακοίνωσε την πρόθεση του Φεστιβάλ να συνεχίσει να δίνει βήμα σε φωνές της νέας γενιάς και να διευρύνει την γκάμα των έργων και των προσκεκλημένων από όλον τον κόσμο καλλιτεχνών. Επίσης, αναφέρθηκε στις χειμερινές εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ και την ανάμιξή του στην υποστήριξη της ανάπτυξης των γραμμάτων και της μουσικής της χώρας.
Κύκλος Κλασικής Μουσικής στο Ηρώδειο
«Τα καλλιτεχνικά πεδία που γέννησαν τον θεσμό και βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματός μας όλα αυτά τα χρόνια, το Αρχαίο Δράμα και η λόγια, κλασική μουσική, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν κεντρικό ρόλο στο εορταστικό, επετειακό μας έτος», είπε η κα Ευαγγελάτου, ανακοινώνοντας τον Κύκλο Κλασικής Μουσικής του Ηρωδείου.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ονόματα από το παγκόσμιο στερέωμα, μεγάλες ορχήστρες αλλά και διακεκριμένοι σολίστ, όπως η Γιούτζα Ουάνγκ, ο Ντανιίλ Τρίφονοφ, ο Εμάνιουελ Αξ, αλλά και η κορυφαία σολίστ Χίλαρι Χαν με τη Φιλαρμονική του Μονάχου υπό τον Αντρές Ορόσκο-Εστράδα, και ο «διεθνής» μαέστρος μας Κωνσταντίνος Καρύδης με την Chamber Orchestra of Europe.
Το Ηρώδειο ανοίγει το Φεστιβάλ την 1η Ιουνίου με την όπερα Τουραντότ του Πουτσίνι, σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνεχίζει με τον θεατρικό Ιππόλυτο της Κατερίνας Ευαγγελάτου και ακολουθούν μεγάλα ονόματα της σύγχρονης μουσικής όπως οι Air, οι Stranglers και ο Youssou N’ Dour, έργα κλασικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και άλλες καταξιωμένες διεθνείς ορχήστρες, αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη με το Άξιον Εστί, και χορός από τη Sydney Dance Company.
Στις 21 Ιουνίου θα εορταστεί η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με Μουσικές του κόσμου, που θα παίξει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.
Επίδαυρος σημαίνει Φεστιβάλ
«Το Αρχαίο Δράμα παραμένει σταθερός πρωταγωνιστής μιας πλούσιας, ζωντανής παράδοσης που αναζητά διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας με το σήμερα. Γιατί Επίδαυρος σημαίνει Φεστιβάλ. Και Επίδαυρος σημαίνει Αρχαίο Δράμα.»
Μιλώντας για το πρόγραμμα της Επιδαύρου, η κα Ευαγγελάτου αναφέρθηκε στον προσανατολισμό του Φεστιβάλ προς την «ανανέωση του αρχαίου δράματος και στη διαλεκτική σύνδεση της κληρονομιάς του με τις σύγχρονες παραστατικές φόρμες και δραματουργικές προσεγγίσεις».
Σε αυτήν τη λογική, σχεδιάστηκε ο Κύκλος Contemporary Ancients, πριν από πέντε χρόνια, όπως ανέφερε η κα Ευαγγελάτου, έχοντας ως «άξονα την ανάθεση συγγραφής και σκηνοθεσίας αλλά και την έκδοση θεατρικών έργων που αντλούν την έμπνευσή τους από το Αρχαίο Δράμα». Προϊόν του Κύκλου, δεκατρία πρωτότυπα έργα τα οποία παρουσιάστηκαν στα θέατρα της Επιδαύρου στο διάστημα από το 2021 έως το 2024, από διεθνούς εμβέλειας δημιουργούς.
Στον φετινό Κύκλο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ουαζντί Μουαουάντ θα παρουσιάσει τον Όρκο της Ευρώπης, ένα σύγχρονο έργο που έχει στη ρίζα του μια βαθιά σύνδεση με την αρχαία τραγωδία, με τη Ζυλιέτ Μπινός στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα θεατρικά έργα του, ο Μουαουάντ δεν παύει να πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, τα φύλα, τον ξεριζωμό, την κληρονομιά της προηγούμενης γενιάς και την αναζήτηση κάθαρσης.
Καλεσμένος θα είναι και ο Ούλριχ Ράσε, από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο οποίος θα καταπιαστεί με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στα θυρανοίξια των Επιδαυρίων, στις 27 Ιουνίου, σκηνοθετώντας έναν θίασο ταλαντούχων Ελλήνων ηθοποιών, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο.
Οι Δημήτρης Τάρλοου, Γιάννης Χουβαρδάς, Μαρία Πρωτόπαππα, Θεόδωρος Τερζόπουλος και Μιχαήλ Μαρμαρινός συγκαταλέγονται επίσης στους σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αισχύλο, αλλά και μία προσέγγιση στις ραψωδίες ζ΄, η΄, θ΄ της Οδύσσειας στην Επίδαυρο.
Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα εμφανιστεί και ο σπουδαίος αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής, με την ορχήστρα του Utopia, υποσχόμενος μία μυσταγωγική βραδιά Μάλερ. Το τραγούδι του δ΄ μέρους θα ερμηνεύσει η εξαιρετική Ελβετή σοπράνο Ρέγκουλα Μίλεμαν, από τις κορυφαίες της γενιάς της, ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η μεσόφωνος Εβ-Μοντ Ιμπό θα ερμηνεύσει τα σπαρακτικά Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά (Kindertotenlieder), τον κύκλο τραγουδιών που συνέθεσε ο Μάλερ (1901-1904) σε φόρμα ορχηστρικών λιντ, μελοποιώντας πέντε ποιήματα του Φρήντριχ Ρίκερτ.
Μικρή Επίδαυρος
Στη Μικρή Επίδαυρο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο θεατρικά έργα αλλά και μουσικοθεατρικές και κινηματογραφικές δημιουργίες σε μια καλλιτεχνική σύζευξη διαφορετικών ειδών και γλωσσών.
Ξεκινά με τον Κύκλο Contemporary Ancients (Σύγχρονοι Αρχαίοι), όπου ενσωματώνονται και κινηματογραφικές αποδόσεις, και συνεχίζει με Έλληνες μουσικούς από τη Μαρία Φαραντούρη, που θα παρουσιάσει ένα δεύτερο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη που θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα, κλείνοντας με τον Μικρό εαυτό της Μαρίνας Σπανού.
Πειραιώς 260
«Από τη Νοεμή Βασιλειάδου και τη Δαφίν Αντωνιάδου ως τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου, τη Σοφία Αντωνίου, τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο και την Έμιλυ Λουίζου, η νεότητα πρωταγωνιστεί και συνομιλεί με την παγκόσμια πρωτοπορία: Kαρολίνα Μπιάνκι, Ίντιο Σισάβα, Φέι Ντρίσκολ και Μιτ Βάρλοπ είναι μερικοί μόνο από τους αναγνωρισμένους στο εξωτερικό καλλιτέχνες που θα μας συστήσουν τις διαφορετικές σκηνικές τους γλώσσες αυτό το καλοκαίρι», ανήγγειλε η κα Ευαγγελάτου για την Πειραιώς 260, προσθέτοντας ότι φέτος στον χώρο δίνεται προτεραιότητα στις γυναίκες.
Το πρόγραμμα του χώρου θα ανοίξει από το Θέατρο του Ήλιου της Αριάν Μνουσκίν, στον Χώρο Δ, στις 30 Μαΐου, στην τελευταία επετειακή παράσταση του διάσημου θιάσου, που προσεγγίζει – με τη γνώριμη ποιητική ματιά της Μνουσκίν – την πρώτη περίοδο της Ρωσικής Επανάστασης.
Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Ουίλλιαμ Κέντριτζ θα αναβιώσει μια μεγάλη στιγμή του από το παρελθόν, επιστρέφοντας στο Faustus in Africa! (Ο Φάουστ στην Αφρική!), το οποίο μεταφέρει με μαριονέτες την ιστορία του γνωστού ήρωα του Γκαίτε, που πουλάει την ψυχή του στον Διάβολο με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα, στην Αφρική.
Παράλληλα, θα τρέχουν η εικαστική εγκατάσταση Objects of Common Interest, live στην πλατεία, ένας κύκλος συζητήσεων με τίτλο Η θαυμάσια επιμονή υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παπανικολάου και ο διαγωνισμός χιπ-χοπ χορού AEF Urban Dance Contest για πέμπτη συνεχή χρονιά.
«Η σκηνή των βιβλίων» – «Ρίζες»
Το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 χαρακτηρίζεται από δύο θεματικούς κύκλους: Τον κύκλο Η σκηνή των βιβλίων και τον κύκλο Ρίζες.
Στον πρώτο, οκτώ από τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν, έξι ελληνικές και δύο ξένες, είναι βασισμένες σε σύγχρονα λογοτεχνικά αριστουργήματα συγγραφέων όπως η Ανί Ερνό, η Χαν Γκανγκ και ο Ζοζέ Σαραμάγκου.
O δεύτερος κύκλος σηματοδοτεί την επιστροφή στις ρίζες του θεατρικού λόγου και της ελληνικής παράδοσης με πέντε θεατρικά έργα – από τον Κατσούρμπο του Χορτάτση έως μια μετα-αποκαλυπτική εκδοχή του Καραγκιόζη, και από τα κωμικά νούτικα μιας άλλης εποχής ως τις αρχετυπικές γυναικείες μορφές της υπαίθρου. Στον Κύκλο εντάσσεται και μια μουσική βραδιά στη Μικρή Επίδαυρο, όπου ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στη Μουσική.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ