Σε έντονη διπλωματική κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αντιδρώντας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επικείμενη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αντικείμενο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από έκτακτη σύσκεψη με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών στο Παρίσι, εξέδωσαν κοινή δήλωση υπογραμμίζοντας ότι «οι κοινοί μας στόχοι πρέπει να είναι να θέσουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να αποτελούν μέρος οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων».
Η σύσκεψη στο Παρίσι είχε προγραμματιστεί εδώ και εβδομάδες με στόχο τη χάραξη συλλογικής στρατηγικής για την Ουκρανία, τη συζήτηση τρόπων ενίσχυσης του Κιέβου και την προετοιμασία για τη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, τα σχέδια ανατράπηκαν μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πητ Χέγκσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την επιστροφή στα σύνορα του 2014 και απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Όταν η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ ρωτήθηκε για πιθανή συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, απάντησε λακωνικά: «Δεν έχω να ανακοινώσω τη συμμετοχή καμίας ευρωπαϊκής χώρας προς το παρόν».
«Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Η φωνή της πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά οποιωνδήποτε συνομιλιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός ομόλογός του Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, καθώς θα πρέπει να ζήσει άμεσα με τις συνέπειες της ειρήνης».
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η προειδοποίηση του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ο οποίος έθεσε ζήτημα για το μέλλον του ΝΑΤΟ. «Το να λέμε ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή συμμαχία στην ιστορία είναι αληθές, ιστορικά. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι εάν αυτό θα ισχύει σε 10 ή 15 χρόνια», δήλωσε, αναφερόμενος στη στροφή των αμερικανικών προτεραιοτήτων προς την Ασία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, είναι ζωτικής σημασίας «η ειρηνευτική συμφωνία να είναι διαρκής και ο Πούτιν να γνωρίζει ότι αυτό είναι το τέλος, ότι δεν μπορεί ποτέ ξανά να προσπαθήσει να καταλάβει ένα κομμάτι της Ουκρανίας».
Απαντώντας στις ευρωπαϊκές ανησυχίες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ υπονόμευσαν την Ευρώπη και την Ουκρανία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Δεν υπάρχει προδοσία. Υπάρχει η αναγνώριση ότι ολόκληρος ο κόσμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει και ενδιαφέρονται για την ειρήνη. Μια διαπραγματευόμενη ειρήνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από το Reuters και το Associated Press