Τετάρτη, 16 Απρ, 2025
H έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.(Virginia Mayo/The Canadian Press/AP))

Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Big Tech: Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες εβδομάδες τις αποφάσεις της σχετικά με το αν η Apple και η Meta παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Τερέσα Ριμπέρα, στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, εξετάζει τις δραστηριότητες των δύο τεχνολογικών κολοσσών από τον Μάρτιο του περασμένου έτους για πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (Digital Markets Act – DMA). Ο συγκεκριμένος νόμος στοχεύει στον περιορισμό της υπερβολικής ισχύος των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ανοικτές αγορές και ενισχύοντας τις δυνατότητες επιλογής των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, σε περίπτωση αρχικής παράβασης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου μιας εταιρείας. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει έως και στο 20%.

Εκτός των προστίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει ημερήσια περιοδικά πρόστιμα μέχρι 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας, με στόχο την ενθάρρυνση της άμεσης διόρθωσης τυχόν παραβιάσεων.

Η κα Ριμπέρα, η οποία παλιότερα είχε δηλώσει στο Reuters ότι οι αποφάσεις για τις δύο εταιρείες θα εκδίδονταν τον Μάρτιο, παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες χρειάστηκαν επιπλέον χρόνο. «Οι αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων», δήλωσε στους ευρωβουλευτές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Απαντώντας στην επικείμενη απόφαση, η Meta επανέλαβε την κριτική της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε μιλάμε απλώς για πρόστιμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στον περιορισμό επιτυχημένων αμερικανικών εταιρειών μόνο και μόνο επειδή είναι αμερικανικές, ενώ αφήνει ανενόχλητες αντίστοιχες κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες».

Η Apple δεν έχει ακόμη προβεί σε σχόλια σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις της κας Ριμπέρα.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley έχουν έρθει επανειλημμένα αντιμέτωποι με πρόστιμα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους η Apple, η Microsoft, η Meta και η Google.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η Apple παραβίασε τη νομοθεσία DMA, επιβάλλοντας στην εταιρεία δύο ομάδες συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να συμμορφωθεί με την υποχρέωση διαλειτουργικότητας. Η υποχρέωση αυτή επιβάλλει στην Apple να επιτρέπει στις υπηρεσίες τρίτων εταιρειών να ενσωματώνονται ομαλά στο λειτουργικό της σύστημα.

Η πρώτη ομάδα μέτρων αφορά εννέα λειτουργίες σύνδεσης των συστημάτων iOS, κυρίως για συσκευές όπως έξυπνα ρολόγια, ακουστικά και τηλεοράσεις. Η δεύτερη έχει στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών που σχετίζονται με αιτήματα από τρίτους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν λειτουργίες των συσκευών iPhone και iPad.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η δημιουργία σαφέστερων χρονοδιαγραμμάτων για την αξιολόγηση τέτοιων αιτημάτων, καλύτερη πρόσβαση σε απαραίτητα εγχειρίδια προγραμματισμού, καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των προγραμματιστών σχετικά με τις διαθέσιμες λειτουργίες.

Πέρσι, η Επιτροπή είχε ενημερώσει τη Meta ότι το μοντέλο συνδρομών που εφαρμόζει στην Ευρώπη – όπου οι χρήστες Facebook και Instagram υποχρεώνονται είτε να παρέχουν προσωπικά δεδομένα είτε να πληρώνουν για τη διατήρηση της ιδιωτικότητάς τους – παραβιάζει το DMA, σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα. Η ΕΕ σημείωσε πως το μοντέλο «πληρωμή ή συναίνεση» δεν συνάδει με το νόμο, προσθέτοντας ότι η Meta πρέπει να διαμορφώσει μια διαφορετική επιλογή για τους χρήστες.

Επιπλέον, η Apple επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα πρόστιμο 150 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία, επειδή ένα χαρακτηριστικό προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών που εισήγαγε κρίθηκε τελικώς ότι παραβίαζε τους κανόνες ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την απόφαση των γαλλικών αρχών, ο τρόπος εφαρμογής της συγκεκριμένης λειτουργίας ήταν «ούτε αναγκαίος ούτε ανάλογος προς τον δηλωμένο στόχο της εταιρείας» για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε