Οι ευρωπαϊκοί εξοπλισμοί και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας απασχόλησαν κυρίως τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαρτίου, με το ψηφιακό ευρώ και την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή να συμπληρώνουν την ατζέντα της συνάντησης.
Προγράμματα ευρωπαϊκής άμυνας
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα που επιθυμεί να αναπτύξει η Ένωση, αφότου οι ΗΠΑ έκαναν σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει η ίδια το κόστος της άμυνας και της ασφάλειας της ηπείρου ωθώντας τους ηγέτες προς αυτήν την κατεύθυνση, οι 27 παρότρυναν το Συμβούλιο και τους συννομοθέτες να προχωρήσουν τις εργασίες για τις επιλογές χρηματοδότησης.
Προκειμένου να μπορέσουν τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν τα εξοπλιστικά προγράμματα μεμονωμένα, η Ένωση προβλέπει την ενεργοποίηση ορισμένων ‘εργαλείων’ που θα τους επιτρέψουν να ενσωματώσουν τις δαπάνες στον οικονομικό προγραμματισμό τους, εγκαταλείποντας συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας που αφορούν στον δανεισμό.
Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα είναι σχεδιασμένα με την προοπτική να μπορούν να περιλάβουν και χώρες εκτός ΕΕ. Αναμένεται από την Επιτροπή και την Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλουν τακτικά έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών για την άμυνα, η οποία θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ευρωπαϊκή άμυνα, όπως επισημάνθηκε, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει για τα κράτη-μέλη του το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας, συμβάλλοντας στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια.
Οικονομία
Η παραγωγικότητα, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα και το ψηφιακό ευρώ συζητήθηκαν παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Υπογραμμίστηκε η άμεση ανάγκη για ταχεία πρόοδο όσον αφορά τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις, με έμφαση στην απελευθέρωση των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων, προκειμένου να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Ο ρόλος του ψηφιακού ευρώ στη στήριξη και προώθηση της οικονομίας της Ένωσης θεωρείται κρίσιμος, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
Μέση Ανατολή
Έτοιμη να συνεργαστεί με τους Άραβες εταίρους της δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, καθώς και με άλλους διεθνείς εταίρους, προκειμένου να εφαρμοστεί το Αραβικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου, στις 4 Μαρτίου 2025.
Στο ζήτημα της Συρίας, οι ηγέτες καταδίκασαν «την πρόσφατη εκτεταμένη βία κατά αμάχων στην παράκτια περιοχή της Συρίας» και κάλεσαν τις μεταβατικές αρχές να εξασφαλίσουν την προστασία όλων των αμάχων και να λογοδοτήσουν οι δράστες της βίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων, τόνισαν τη «σημασία μιας ειρηνικής και χωρίς αποκλεισμούς μετάβασης στη Συρία, απαλλαγμένης από επιζήμιες ξένες παρεμβάσεις, και της προστασίας των δικαιωμάτων των Σύρων από όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές καταβολές χωρίς διακρίσεις».
Υπενθύμισαν δε την αναστολή των κυρώσεων με στόχο μία σταδιακή, αναστρέψιμη προσέγγιση, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να εξετάζουν την πιθανότητα περαιτέρω αναστολών, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου στον Λίβανο και εξέφρασε την «ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστεί με τις νέες αρχές για τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ