Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δεύτερη λίστα προϊόντων, συνολικής αξίας περίπου 72 δισ. ευρώ σε αμερικανικές εισαγωγές, στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν ευρωπαϊκοί δασμοί, σε περίπτωση που οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποβούν άκαρπες.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρο Σεφτσοβιτς, δήλωσε τη Δευτέρα: «Τα κράτη-μέλη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόταση, ενώ τονίζω ότι το μέτρο αυτό δεν εξαντλεί το οπλοστάσιό μας· όλα τα μέσα παραμένουν στο τραπέζι».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για το Εμπόριο, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σεφτσοβιτς ενημέρωσε πως οι υπουργοί συζήτησαν την απάντηση της ΕΕ στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμό ύψους 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, μέτρο που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε για τον δασμό του 30%: «Απολύτως απαράδεκτος και απολύτως απαγορευτικός για οποιαδήποτε μορφή εμπορίου».
Τα ήδη υπάρχοντα μέτρα της ΕΕ για εξισορρόπηση, που αφορούν δασμούς σε αμερικανικό χάλυβα και αλουμίνιο αξίας 2,8 δισ. ευρώ, εφαρμόστηκαν στις 22 Ιουνίου, ωστόσο η εφαρμογή τους έχει ανασταλεί έως τον Αύγουστο.
Ο Σεφτσοβιτς εξέφρασε την προτίμηση της ΕΕ να επιτευχθεί συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ωστόσο: «Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η ΕΕ θα εφαρμόσει μέτρα εξισορρόπησης για να προστατεύσει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις».
Σε στενή επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σεφτσοβιτς ανέφερε ότι είχε συχνές συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και η εκπρόσωπος για το εμπόριο των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ.
Επισήμανε πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει επίσης εμπλακεί σε ανώτατο επίπεδο, συνομιλώντας απευθείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Σεφτσοβιτς σημείωσε πως άξιζε η προσπάθεια, υπογραμμίζοντας: «Διαφορετικά, οι δύο πλευρές δεν θα περνούσαν τρεις μήνες συντάσσοντας τη συμφωνία αρχών και εξετάζοντας 1.700 δασμολογικές γραμμές, συζητώντας κάθε λεπτομέρεια – από τα αγροτικά προϊόντα έως τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων – απλά και μόνο για να λήξει η διαδικασία με μια, έστω και πολύ σημαντική, επιστολή».
Πρόσθεσε επίσης: «Η ηγεσία της ΕΕ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιστολή επιβολής δασμών που θα λάμβανε».
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Λαρς-Λόκι Ράσμουσεν, που εκπροσωπεί την προεδρία της ΕΕ, τόνισε: «Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ πρέπει να βασίζεται σε όρους αποδεκτούς και από τις δύο πλευρές. Εάν δεν βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις, η ΕΕ παραμένει έτοιμη να αντιδράσει, και αυτό περιλαμβάνει ισχυρά και αναλογικά αντίμετρα, αν χρειαστεί».
Συμπλήρωσε επίσης: «Υπήρξε έντονο αίσθημα ενότητας στην αίθουσα. Η συγκεκριμένη δήλωση μας ενώνει όλους».
Ο Σεφτσοβιτς αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τους Αμερικανούς ομολόγους του αργότερα τη Δευτέρα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Διευρυμένη εμπορική ατζέντα
Ο Σεφτσοβιτς επισήμανε πως οι υπουργοί επικεντρώνονται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα νέων αγορών για την Ένωση, αναδεικνύοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα με την Ινδονησία.
Ύστερα από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων, η ΕΕ κατέληξε στις 13 Ιουλίου σε πολιτική συμφωνία για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ινδονησία.
Ο Σεφτσοβιτς ανέφερε επίσης τις διαπραγματεύσεις με την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία, ως ενδείξεις της δέσμευσης της Ένωσης να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς στην περιοχή. Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες με την Ινδία προχωρούν, με στόχο την επίτευξη μιας ουσιαστικής εμπορικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Θάνι μπιν Άχμεντ αλ-Ζαγιούντι, για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων ΕΕ-ΗΑΕ. Η ΕΕ προετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εταίρους από την Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Συνεργασία στον Ειρηνικό (CPTPP), μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου που καλύπτει πέντε ηπείρους με συνδυασμένη αγορά σχεδόν 600 εκατ. ανθρώπων.
Ο Ράσμουσεν σημείωσε: «Η Κίνα παραμένει ταυτόχρονα οικονομικός ανταγωνιστής, συστημικός αντίπαλος, αλλά και εταίρος με τον οποίο η συνεργασία πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και ενδεχομένως να διευρυνθεί».
Ο Σεφτσοβιτς πρόσθεσε ότι οι ελέγχοι εξαγωγών σε σπάνιες γαίες παραμένουν ευαίσθητο ζήτημα, ωστόσο διαπίστωσε κάποια πρόοδο στην ταχεία έγκριση αιτήσεων που αφορούν την αγορά της ΕΕ. Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στην ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας αργότερα εντός του μηνός.