Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Ρέινχαρτ Μπουτικόφερ μιλά σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2007. (Sean Gallup / Getty Images)

Ευρωβουλευτής δηλώνει: Η Δύση πρέπει να απωθήσει την «Ιμπεριαλιστική αλαζονεία» του Πεκίνου

Το κινεζικό καθεστώς πρόσφατα επέβαλε κυρώσεις σε  περισσότερους από 20 αξιωματούχους, πολιτικούς και ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίποινα για τις συντονισμένες κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ.
«Νομίζω ότι αυτό είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε η Ντόβαιλ Σάκαλιεν, βουλευτής της Λιθουανίας, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις απο την Κίνα, σε διαδικτυακή συζήτηση στις 8 Απριλίου. «Πρώτη φορά επιβάλονται κυρώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι για την παραβίασή τους».
Στους αξιωματούχους και στις οικογένειές τους, που είναι στην μαύρη λίστα της Κίνας, απαγορεύεται να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες ή να ταξιδεύουν στην Κίνα.
Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν βοηθούν το κινεζικό καθεστώς, δήλωσε στην ίδια συζήτηση η Μίριαμ Λέξμαν, άλλο ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις. Το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να δουν το τι είναι ικανή η Κίνα.
Σύμφωνα με ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 1 εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη βορειοδυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ. Οι κάτοικοι της περιοχής επίσης υπόκεινται σε στενή παρακολούθηση και αναγκαστική στείρωση. Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι 100.000 Ουιγούροι και άλλες εθνικές μουσουλμανικές μειονότητες στην Κίνα ενδέχεται να έχουν υποβληθεί σε καταναγκαστική εργασία μετά από φυλάκιση σε στρατόπεδα «αναμόρφωσης».
«Κανενός και πουθενά δεν πρέπει να ποδοπατείται η αξιοπρέπεια, κανένας και πουθενά δεν πρέπει να καλείται να δουλέψει ενάντια στη θέλησή του, στα χωράφια βαμβακιού, κανένας και πουθενά δεν πρέπει να στειρώνεται λόγω της εθνικότητάς του», δήλωσε η Σάκαλιεν.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του», είπε η Σάκαλιεν. «Πρώτον, κυρώνοντας 10 άτομα και οντότητες της ΕΕ και στη συνέχεια επεκτείνοντας τις κυρώσεις σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
«Παραβλέπουν εντελώς τις διαφορές μεταξύ ενώς απολυταρχικού καθεστώτος και των δημοκρατικών χωρών και αισθάνονται ότι έχουν γίνει μια τέτοια υπερδύναμη, που μπορούν να ενεργούν απολύτως αλαζονικά και να μας αγνοούν εντελώς».
Η Σάκαλιεν είπε ότι εφόσον τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη είναι μεγάλες αγορές, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να πιέσουν το κινεζικό καθεστώς.
Η Λέξμαν είπε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους από την Κίνα σε άλλες δημοκρατικές χώρες. Υποστηρίζοντας την οικονομική συνεργασία μεταξύ δημοκρατιών, μπορούν τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι τα χρήματά τους δεν υποστηρίζουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας.
Τόνισε επίσης ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να κοιτάξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες που εκμεταλλεύετε το Πεκίνο.
Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί ένα τεράστιο παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο υποδομής που ονομάζεται Πρωτοβουλία «Belt and Road» για να επεκτείνει την επιρροή του στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική.
Εάν η Δύση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρωτοβουλία, τότε το καθεστώς θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει στρατηγικές υποδομές σε αυτές τις χώρες, δημιουργώντας έναν «τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο», δήλωσε η Λέξμαν.
Όταν ρωτήθηκε, «πώς μπορούμε να επικρίνουμε την Κίνα όταν έχουμε τα δικά μας προβλήματα;» η Σάκαλιεν απάντησε ότι, στις δημοκρατίες, παρά τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν, τα αναγνωρίζουν και προσπαθούν να τα λύσουν. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, ωστόσο, αρνούνται τα προβλήματά τους ή προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή αλλού.
Η Σάκαλιεν ανέφερε ότι αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Η Σοβιετική Ένωση έλεγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπάρχει ρατσισμός εκεί. Πώς μπορείτε λοιπόν να μας μιλήσετε για τα ανθρώπινα δικαιώματα;» είπε.
Ο Ρέινχαρτ Μπουτικόφερ, Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, απέρριψε την υποκείμενη προϋπόθεση της ερώτησης.
«Δεν συμφωνώ με τη δήλωση ότι μπορείς να επικρίνεις τον διάβολο μόνο εάν είσαι άγγελος», δήλωσε ο Μπουτικόφερ.
Η Σάκαλιεν ελπίζει ότι η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του κινεζικού καθεστώτος, όπως κατά της Ταϊβάν.
«Βλέποντας τα αυξανόμενα επίπεδα επιθετικότητας, του ιμπεριαλισμού και κακής αλαζονικής στάσης, ανησυχώ», είπε.
Πηγη: The Epoch Times United States

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε