Αν θέλετε να έχετε υγιή επιδερμίδα, δεν χρειάζεστε ακριβά προϊόντα περιποίησης. Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας επαρκούν συνήθως για να παραμένει η επιδερμίδα σας λαμπερή και ελαστική. Η διατροφολόγος Λιάο Σινγί παρουσίασε έξι βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας στο πρόγραμμα «She Health» του NTDTV και έδωσε τη συνταγή ενός απλού σπιτικού ροφήματος, που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε λαμπερή επιδερμίδα από μέσα προς τα έξω.
Σπιτικό ποτό ομορφιάς
Μία δόση
Υλικά
- 130 γρ. πορτοκάλια
- 20 γρ. σέλινο
- 20 γρ. μήλο
- 20 γρ. ωμό κρεμμύδι
- 120 mL νερό
Εκτέλεση
Προσθέστε όλα τα συστατικά σε έναν αποχυμωτή μαζί με το νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει χυμός. Κρατήστε τον πολτό για να διατηρήσετε τις φυτικές ίνες.
Σερβίρετε και απολαύστε.
Οφέλη για την υγεία:
Πορτοκάλι: Περιέχει βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Σέλινο: Περιέχει ιόντα καλίου, τα οποία υποστηρίζουν τον μεταβολισμό του νερού.
Μήλο: Περιέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά το δέρμα να φαίνεται ροδαλό, λαμπερό και ελαστικό.
Ωμό κρεμμύδι: Περιέχει σουλφίδιο, το οποίο συντελεί στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και δρα ως αντιοξειδωτικό.

Η Λιάο σημείωσε ότι η κατανάλωση του ωμού κρεμμυδιού βοηθά στη διατήρηση της θρεπτικής του αξίας. Εάν είστε αλλεργικοί στο κρεμμύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόρδο, το οποίο περιέχει επίσης σουλφίδιο και προσφέρει παρόμοια οφέλη.
Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι καλύτερο να καταναλώνονται αμέσως ώστε να μη χάνουν την αξία τους τα θρεπτικά συστατικά τους. Εάν δεν μπορείτε να τους καταναλώσετε αμέσως, φυλάξτε τους στο ψυγείο και πιείτε τους το συντομότερο δυνατόν για να μειώσετε την απώλεια θρεπτικών συστατικών λόγω οξείδωσης.
Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος
Εκτός από την πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών, η Λιάο σημειώνει ότι για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος πρέπει επίσης να προσέχετε τα εξής:
1. Μειώστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί υπεροξείδωση του δέρματος και επιταχύνει τη γήρανση.
2. Αποφύγετε τα καυτερά και πικρά τρόφιμα.
3. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν αλλεργιογόνα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη αντιδρά με τις πρωτεΐνες του σώματος και παράγει τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης, τα οποία μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και το κάνουν να φαίνεται φλεγμονώδες, ξηρό και ρυτιδωμένο.
Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα γλυκά την ίδια επίδραση. Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα με 80% ή περισσότερο κακάο έχει μικρότερη αρνητική επίδραση στο δέρμα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη και της υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε έλαια.
Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν υπεροξειδωμένα έλαια χαμηλής ποιότητας, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά από τα φυσικά, υψηλής ποιότητας έλαια που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς ή τα αβοκάντο. Αυτά τα ανθυγιεινά έλαια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος, αλλεργίες, ακόμη και να επιταχύνουν τη γήρανση. Η μακροχρόνια κατανάλωση τηγανητών τροφίμων μπορεί να κάνει το δέρμα ευαίσθητο.
Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι εξίσου σημαντική για την επιδερμίδα σας. Η επαρκούς πρόσληψη νερού μαζί με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών υποστηρίζει το μεταβολισμό και διατηρεί το δέρμα καλά ενυδατωμένο και σφριγηλό.
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση του δέρματος είναι η φυσική άσκηση. Η τακτική ζωηρή άσκηση προάγει την εφίδρωση, βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων μέσω των πόρων του δέρματος και αφήνει το δέρμα καθαρότερο και πιο υγιές.
Απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων και των οστών είναι και το κολλαγόνο, ουσία που παράγει το ίδιο το σώμα μας. Με την πάροδο της ηλικίας, ωστόσο, η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται, με συνέπεια τη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και τον πολλαπλασιασμό των ρυτίδων. Η πρόσληψη κολλαγόνου από ζωικά τρόφιμα όπως η χοιρινή πέτσα, τα πόδια κοτόπουλου και η πέτσα ψαριού αναπληρώνει ικανοποιητικά το έλλειμα.
Το φυτικό κολλαγόνο αναφέρεται σε πολυσακχαρίτες φυτικής προέλευσης, όπως αυτοί που βρίσκονται στον μύκητα του χιονιού (Tremella) και στον μαύρο μύκητα (Auricularia). Αν και αυτοί οι φυτικοί πολυσακχαρίτες δεν παρέχουν κολλαγόνο άμεσα, βοηθούν στη διέγερση της παραγωγής του κολλαγόνου από το ίδιο το σώμα. Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες από τον μύκητα του χιονιού μπορεί να μειώσουν την απώλεια υγρασίας του δέρματος και την αποικοδόμηση του κολλαγόνου που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
Έξι θρεπτικά συστατικά ομορφιάς
Η Λιάο υποδεικνύει τη λήψη των ακόλουθων θρεπτικών ουσιών μέσω της διατροφής, για να φαίνεται το δέρμα πιο υγιές και λαμπερό:
1. Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το δέρμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να επιβραδύνει τη γήρανση. Βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα πλούσια σε φυσικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Η Λιάο προτείνει την προσθήκη λίγων ξηρών καρπών στις σαλάτες ή στα γεύματα ως έναν απλό τρόπο συμπλήρωσης της βιταμίνης Ε και την υποστήριξη της υγείας του δέρματος.
2. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη σύνθεση του κολλαγόνου και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Τα εσπεριδοειδή, η γκουάβα και το ακτινίδιο είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Λαχανικά όπως οι πράσινες πιπεριές και άλλες πολύχρωμες πιπεριές είναι επίσης εξαιρετικές πηγές. Ωστόσο, η βιταμίνη C διασπάται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε είναι καλύτερα τα φρούτα και τα λαχανικά να καταναλώνονται ωμά.
Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (ανά 100 γραμμάρια):
Γκουάβα: 228 χιλιοστόγραμμα
Ακτινίδιο: 74,7 χιλιοστόγραμμα
Πορτοκάλι: 59,1 χιλιοστόγραμμα.
Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (ανά 100 γραμμάρια):
Κόκκινη πιπεριά: 142 χιλιοστόγραμμα
Κίτρινη πιπεριά: 139 χιλιοστόγραμμα
Πράσινη πιπεριά: 99,5 χιλιοστόγραμμα
Μπρόκολο: 91,3 χιλιοστόγραμμα.
3. Διατροφικές ίνες
Οι διατροφικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος, συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων και βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας. Η Λιάο συνιστά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ρίζες και φυλλώδη λαχανικά, για την υγεία του δέρματος.
4. Υψηλής ποιότητας φυτικά λίπη
Το λίπος είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγρασίας του δέρματος. Όσο μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στην κατανομή του λίπους μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα του δέρματος. Η Λιάο συνιστά την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυσικά λίπη, όπως ξηροί καρποί και αβοκάντο, για να διατηρηθεί η σφριγηλότητα και η λάμψη του δέρματος.
5. Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι η βάση του κολλαγόνου και απαραίτητες για την ελαστικότητα του δέρματος. Η Λιάο αναφέρει ότι τρόφιμα όπως τα αυγά και το γάλα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Ο συνδυασμός τους με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη σύνθεση του κολλαγόνου και να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος.
6. Φυτοχημικά
Τα φυτοχημικά – φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά – έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται σε μαύρα και σκούρα μοβ τρόφιμα, συντελούν στην καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος. Συνιστά να ακολουθήσετε μια «διατροφή ουράνιου τόξου», τρώγοντας μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε διαφορετικά χρώματα, για να αποκομίσετε ποικίλα οφέλη για το δέρμα.
Μία ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε ένα λαμπερό, υγιές και όμορφο δέρμα. Είναι περιποίηση από μέσα προς τα έξω!
Των Jessica Lee & Dannie Cheng