Τσαούλια, μπαρμπούνια ή καναρίνια, τα φρέσκα φασολάκια είναι το έδεσμα της εποχής· κάποιοι τα προτιμούν με σάλτσα ντομάτας, άλλοι χωρίς. Η πρώτη συνταγή σάς προτείνει να τα συνδυάσετε με άνηθο και σκόρδο, η δεύτερη είναι πιο παραδοσιακή.
Φασολάκια με πατάτες με άνηθο και σκόρδο
Υλικά
- 500 γρ. φρέσκα φασολάκια
- 2 μέτριες πατάτες
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια, και τα στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες, αφού τις ξεφλουδίσουμε.
Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλά κομμάτια περίπου 1 εκ. σε πάχος, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρά μισοφέγγαρα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε πρώτα τα φασολάκια, περιμένουμε να τσιγαριστούν λίγο, μετά προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα. Αφού προσθέσουμε αλατοπίπερο και ένα φύλλο δαφνης, σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες. Μετά, ανακατεύουμε πάλι το φαγητό, ρίχνουμε τον άνηθο και το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε σκόρδο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε για λίγο, να πάρει τη γεύση του σκόρδου.
Φρέσκα φασολάκια σε σάλτσα ντομάτας
Υλικά
- 500 γρ. φασολάκια
- 2-3 μέτριες πατάτες
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 2 ώριμες ντομάτες
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 50 γρ. πελτέ ντομάτας
- φρέσκο μαϊντανό
- αλάτι πιπέρι
- λίγο κύμινο
- 50 γρ. λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα φασολάκια, κόβουμε τις άκρες και αφαιρούμε τις ίνες, αν έχουν. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια, και τα κόβουμε σε κομμάτια και ροδέλες αντίστοιχα.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ρίχνουμε πρώτα τα φασολάκια, και αφού τα φέρουμε βόλτα για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρότα. Ανακατεύουμε καλά, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλα μπαχαρικά μάς αρέσουν, προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 15 λεπτά. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους, τις προσθέτουμε στο φαγητό και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Τσιγαρίζουμε μία κουταλιά της σούπας αλεύρι με λίγο λάδι σε τηγάνι, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό του φαγητού που βράζει, και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα φασολάκια. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα πέντε λεπτά, και λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!