Τρίτη, 01 Απρ, 2025
Διασώστες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε. Μιανμάρ, 29 Μαρτίου 2025. (Sai Aung MAIN/AFP)

Φονικός σεισμός στη Μιανμάρ: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 1.600 και συνεχίζει να αυξάνεται

Ένα τραγικό αποτύπωμα αφήνει πίσω της η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ (η παλιά Βιρμανία) την Παρασκευή, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον τα 1.600 άτομα σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής κυβέρνησης στις 29 Μαρτίου. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται κοντά στην πόλη Μανταλέι, η οποία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές.

Η καταστροφική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων και γεφυρών, ενώ σε αρκετές περιοχές, όπως το Μανταλέι, η Σαγκάινγκ και η πρωτεύουσα Ναϊπιντό, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περισσότερες από πέντε πόλεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ κομβική γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει το Μανταλέι με τη Γιανγκόν έχει επίσης καταρρεύσει, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Ο αρχηγός της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βιρμανίας, στρατηγός Μιν Άουνγκ Χλάινγκ, κάλεσε κάθε χώρα ή διεθνή οργανισμό «που έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να βοηθήσει», προειδοποιώντας πως ο τελικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να μεγαλώνει όσο προχωρούν οι προσπάθειες διάσωσης.

Κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στην κεντρική Μιανμάρ, στις 28 Μαρτίου 2025. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται στην έκκληση της Βιρμανίας. Η Ρωσία απέστειλε ήδη δύο αεροσκάφη με 120 διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Ινδία έστειλε κλιμάκιο διάσωσης. Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει την Κυριακή ειδική ομάδα 50 ατόμων για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή άμεσης βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε επαφή με τις αρχές της χώρας. «Θα παρέχουμε βοήθεια. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τη χώρα. Είναι τρομερό αυτό που συνέβη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τάμι Μπρους, διαβεβαίωσε πως η διοικητική μείωση κονδυλίων στην υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης USAID δεν πρόκειται να επηρεάσει την ικανότητα των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Η USAID διατηρεί ομάδα ειδικών στη διαχείριση καταστροφών η οποία είναι έτοιμη να παρέχει άμεσα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφής και καθαρού νερού για τη διάσωση ζωών μετά την καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μπρους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι αποδέσμευσαν ήδη ποσό 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση επειγουσών επιχειρήσεων στη Μιανμάρ, με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Σίλα Μάθιου, να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Η καταστροφή χτύπησε τη χειρότερη δυνατή στιγμή», καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω της τετραετούς αιματοχυσίας και των εσωτερικών συγκρούσεων μετά το πραξικόπημα του 2021, με περίπου 3,5 εκατ. ανθρώπους εκτοπισμένους.

Οι επιπτώσεις της σεισμικής δόνησης έγιναν αισθητές και στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου οι αρχές ενημέρωσαν πως οι αρχικοί δέκα αναφερόμενοι θάνατοι μειώθηκαν στους έξι, με 22 τραυματίες και 101 αγνοούμενους στη Μπανγκόκ.

Από τη δική του μεριά, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη καταστροφή είναι πιθανό να αφήσει πίσω της περισσότερους από 10.000 νεκρούς και ότι οι οικονομικές ζημίες ενδέχεται να υπερβούν το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία σε Μανταλέι, Σαγκάινγκ και Ναϊπιντό απευθύνουν εκ νέου εκκλήσεις για προσφορά αίματος, εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κατάστασης που επιδεινώνεται διαρκώς όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης.

Ο φονικός σεισμός που συγκλονίζει τη Μιανμάρ δοκιμάζει σκληρά τόσο τον πληθυσμό όσο και τη στρατιωτική κυβέρνηση, θέτοντάς την μπροστά σε μία ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου. Καθώς η διεθνής βοήθεια φτάνει σταδιακά στην περιοχή, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με ένταση, έστω και αν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων μειώνονται ώρα με την ώρα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε