Της Jenni Julander
Σαν ένα ιριδίζον κρεμαστό κόσμημα μοιάζει ο Γαλαξίας μέσα στον νυχτερινό ουρανό, αφήνοντας μια αίσθηση δέους και μυστηρίου στην ανθρωπότητα καθόλη την ιστορία.
Ήταν αυτή η αίσθηση του θαύματος που ο Φιλανδός αστροφωτογράφος JP Metsavainio ήλπιζε να τραβήξει. Ο Metsavainio χρειάστηκε 1.250 ώρες και σχεδόν 12 χρόνια, όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του, για να χαρτογραφήσει σε υψηλή ανάλυση ένα τεράστιο ουράνιο πανόραμα.
Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να καταγράφει κάποιο από αυτό το υπέροχο θαύμα.
«Μπορώ να ακούσω μουσική σε αυτήν τη σύνθεση», είπε ο Metsavainio για τη δουλειά του.
Το τεράστιο ψηφιδωτό καταγράφηκε με το τηλεσκόπιο του Metsavainio (που αποτελείται από ένα προσαρμοσμένο σύνθετο φακό κάμερας Apogee Alta U16 και Tokina AT-x 300mm f2.8), στο οποίο έχει βγάλει το παρατσούκλι το «τέρας του Φρανκενστάιν».
Ο Metsavainio εξήγησε ότι για την τελική σύνθεση της εικόνας, η οποία περιλαμβάνει 20 εκατομμύρια ορατά αστέρια και έχει άνοιγμα 125 μοίρες, από τον Ταύρο ως τον Κύκνο, χρειάστηκε αρκετός χρόνος λόγω του μεγέθους της.
Το τελικό μωσαϊκό αποτελείται από 234 μεμονωμένες εικόνες και έχει πλάτος περίπου 100.000 pixels.
Ο φωτογράφος λέει ότι χρησιμοποίησε το PhotoShop για να συνενώσει το μωσαϊκό με πολύ λίγες μικροδιορθώσεις, χρησιμοποιώντας τα αστέρια ως σημάδια για τη σύνθεση των κάδρων.
Μέσα από αυτήν την απίστευτη διαδικασία, ο Metsavainio κατάφερε να καταγράψει μια εικόνα απαράμιλλου πλούτου και βάθους.
Το μωσαϊκό εμφανίζει τον Γαλαξία να είναι γεμάτος από σύννεφα ουράνιου τόξου, κάθε εκατοστό είναι και ένα παράθυρο σε διάφορους κόσμους που η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναδεί ποτέ με τέτοια χρώματα.
«Νομίζω ότι είναι η πρώτη εικόνα που δείχνει ποτέ τον Γαλαξία σε αυτήν την ανάλυση και βάθος και στα τρία έγχρωμα κανάλια (H-a, S-II και O-III)», δήλωσε ο Metsavainio.
Η εκπληκτική δουλειά του Metsavainio αποκαλύπτει ένα νέο επίπεδο βάθους στον νυχτερινό ουρανό, προσφέροντας νέα έμπνευση στους λάτρεις των αστεριών.