Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
(© Alexander Khimushin / The World In Faces)

Φωτογράφος ταξίδεψε πάνω από 60.000 χιλιόμετρα για να φωτογραφίσει εκπληκτικά πορτρέτα αρχαίων λαών της Σιβηρίας

Ο Ρώσος φωτογράφος ο Αλεξάντερ Χιμουσίν (Alexander Khimushin) έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή με το φωτογραφικό του έργο, απαθανατίζοντας λαούς διαφορετικών πολιτισμών ανά τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον του για τους αυτόχθονες λαούς της Σιβηρίας, ειδικότερα, τον οδήγησε εδώ και χρόνια σε αυτή την περιοχή, ώστε να καταγράψει με την κάμερα του τα πρόσωπα των τελευταίων εναπομεινάντων ανθρώπων αυτών των αρχαίων πολιτισμών, όπου οι παραδόσεις κρατούνται ακόμα ζωντανές.

Ο Χιμουσίν έχει ταξιδέψει σε 86 διαφορετικές χώρες τα τελευταία εννέα χρόνια, και φωτογράφισε πολιτισμούς που είναι υπό εξαφάνιση. Στην τελευταία του εξόρμηση το 2020 στη Συβιρία διένυσε 60.000 χιλιόμετρα για να απαθανατίσει τους αυτόχθονες λαούς της, για το φωτογραφικό του έργο «Ο Κόσμος σε Πρόσωπα» (The World In Faces).

Πορτρέτο ενός γηγενή κοριτσιού από τη Δημοκρατία των Σαχά (Γιακουτία) (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ένα πορτρέτο του Dukha Elder Ulzii Sandag από την κοιλάδα Darkhad, Βόρεια Μογγολία (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

«Η ζωή μου είναι τα ταξίδια μου, ή καλύτερα, οι περιπλανήσεις μου, αφού περνάω τον περισσότερο χρόνο στο δρόμο», δήλωσε ο Χιμουσίν στο SBS Russian. «Χρειάστηκε να ταξιδεύω για πολλά χρόνια ώστε να συνειδητοποιήσω οι άνθρωποι και όχι τα μέρη είναι που μου άφησαν τις μεγαλύτερες εντυπώσεις και με διαμόρφωσαν ως άνθρωπο».

Πάνω από 40 αυτόχθονες ομάδες υπάρχουν μεταξύ της ανατολικής Σιβηρίας και της ανατολικής Ρωσίας. Ο περιπλανώμενος φωτογράφος γνώρισε από κοντά πολλούς διαφορετικούς γηγενείς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Dolgans και Nganasans της Αρκτικής, και οκτώ διαφορετικών φυλετικών ομάδων των Μαντσού – Τουνγκούζιων.

Ένα γηγενές κορίτσι με παραδοσιακά ρούχα από το νησί Σαχαλίνη (Sakhalin) της Σιβηρίας (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Violetta Chunanchar, μια από τους εναπομήναντες 862 γηγενείς της φυλής Nganasan του Αρκτικού τμήματος της Βόρειας Σιβηρίας (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

«Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα πόσες διαφορετικές πολιτιστικές ομάδες ζουν στη Ρωσία», είπε ο Χιμουσίν. «Για παράδειγμα, οκτώ ομάδες των των Μαντσού – Τουνγκούζιων λαών ζουν κατά μήκος του ποταμού Αμούρ» Και όμως πολλές, αν όχι τις περισσότερες εθνικότητες της Ρωσίας από άλλες περιοχές «δεν τις γνωρίζουν ή μερικές φορές δεν τις έχουν ακούσει ποτέ».

Τώρα, έχοντας επισκεφτεί φυλές που κυμαίνονται κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνίας έως τη λίμνη Βαϊκάλη, ο Χιμουσίν μοιράζεται μερικές από τις πιο σπάνιες φωτογραφίες του από τα πιο απόκρημνα μέρη του κόσμου. Οι πρώτες φωτογραφίες του έργου του με τίτλο The «Ο Κόσμος σε Πρόσωπα» (World in Faces) κυκλοφόρησαν το 2014 και παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας στα Ηνωμένα Έθνη το 2019 στη Νέα Υόρκη.

Ο Χιμουσίν αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγαλύτερη έκθεση του έργου του στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2021.

Τα έργα του Χιμουσίν εκτίθενται έξω από τα τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

«Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να καταγράψω με την κάμερα κάθε πολιτισμό», είπε. «Φυσικά, αυτό είναι αδύνατο, καθώς υπάρχουν έως και 10.000 διαφορετικές εθνικότητες στον πλανήτη και χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσω στις πιο απομακρυσμένες γωνίες όπου η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής είναι ακόμα ζωντανά».

Ο Χιμουσίν εξήγησε ότι τα τελευταία 70 χρόνια περίπου, ο κόσμος έκανε μια στροφή προς την παγκοσμιοποίηση, μια αλλαγή που είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να γίνετε όλο και πιο απρόσωπος.

«Ως αποτέλεσμα, πολλές ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων είναι στα όρια του αφανισμού», είπε. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τους προστατεύσουμε».

Ένα γηγενές κορίτσι της εθνικότητας Τσουβάς (Chuvash) με παραδοσιακή ενδυμασία και καπέλο ανύπαντρης γυναίκας (tukhya) (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ένας άντρας της φυλής Ουριανκάι (Uriankhai) από μια απομακρυσμένη τοποθεσία, όπως μπορεί κανείς να φανταστεί: κάπου στο Χοβντ (Khovd Aimag) της Δυτικής Μογγολίας (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ως κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γιακουτία, μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές της Σιβηρίας, ο Χιμουσίν είπε ότι λυπάται που μεγάλωσε χωρίς να γνωρίζει τη χώρα του ή τους αυτόχθονες λαούς που ζούσαν εκεί.

Αλλά αφού μετακόμισε στις τροπικές ζούγκλες του βόρειου Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, πριν από 20 χρόνια, είπε ότι το ταξίδι άνοιξε τα μάτια του και τον έβαλε σε ένα μονοπάτι που ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει.

«Έπρεπε να πάω να ζήσω σε ένα άλλο μέρος του κόσμου και να ταξιδέψω σε πολλές χώρες ώστε να συνειδητοποιήσω πόσο ενδιαφέρουσα είναι η περιοχή μου και οι άνθρωποι της», είπε.

Σύμφωνα με το My Modern Met, ορισμένοι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι λιγότεροι από 50.000, ενώ άλλοι έχουν μόνο μερικές δεκάδες που απομένουν και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Ο Χιμουσίν λέει ότι υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμηση αυτής της πολιτιστικής παρακμής, αλλά δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.

Μια νεαρή γυναίκα από την Σάκχα (Γιακουτίγια) με παραδοσιακά κοσμήματα και ρούχα, στην πιο κρύα περιοχή του κόσμου, όπου μεγάλωσε ο φωτογράφος (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ένα πορτρέτο ενός όμορφου μικρού κοριτσιού της εθνότητας Ζακτσίν (Zakhchin) «κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά στη δυτική Μογγολία» (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Προς το παρόν, οι φωτογραφίες του Χιμουτσίν αποτελούν πολύτιμα κειμήλια αυτών των πολιτισμών.

«Τουλάχιστον, μπορούμε να σώσουμε τη μνήμη αυτών των πολιτισμών», είπε. «Έχω φωτογραφίες των πρεσβυτέρων που έκτοτε έχουν πεθάνει. Ωστόσο, θα παραμείνουν για πάντα στις φωτογραφίες μου, θυμίζοντας στον κόσμο τους αξιόλογους πολιτισμούς τους».

Γηγενής άνθρωπος με παραδοσιακά ρούχα από την Χερσόνησο Κόλα, την πατρίδα των Σαάμι (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Μια γυναίκα της εθνικής ομάδας Λαντάχι από την απομακρυσμένη κοιλάδα Νούμπρα (Nubra) στο Λαντάχ της Ινδίας (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Πορτρέτο ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες της φυλής Orochi που ζουν στον πλανήτη (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ένα κορίτσι της εθνότητας Oroqen από ένα απομακρυσμένο μέρος της εσωτερικής Μογγολίας, που σχετίζεται με τον Αρκτικό λαό Εβενκι της Ρωσίας (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Μια νεαρή γηγενής γυναίκα της εθνότητας Νανάι από την ανατολική Σιβηρία με μια παραδοσιακή στολή γάμου (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Γηγενές αγόρι της φυλής Νένετς σε έναν από τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς της χερσονήσου Taymyr (Αρκτική περιοχή της Σιβηρίας) (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ένα πορτρέτο μιας νεαρής γηγενής γυναίκας από τη Δημοκρατία της Κακασίας στη Νότια Σιβηρία (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ένα πορτρέτο ιθαγενών της φυλής Εβενκι, πατέρας και γιος από την πατρίδα του φωτογράφου της Δημοκρατίας της Σάκχα (Γιακουτία), την πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Γηγενείς κάτοικοι της Χακάς από τη Δημοκρατία της Χακασίας στη Νοτιοανατολική Σιβηρία (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ένα πορτρέτο του γιατρού Dorji στο μικρό χωριό Uluus Khara Shibir στο Zaigraevsky Aimag, Δημοκρατία της Μπουριατίγιας στην Ρωσία (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ιθαγενείς γυναίκες της φυλής Chuvashi από το χωριό Urabagasy, Eterne, της Δημοκρατία του Τσουβάς (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

ο Αλεξάντερ Χιμουσίν (Alexander Khimushin) με παραδοσιακά ρούχα από δέρμα ταράνδων Chukchi (© Alexander Khimushin / The World In Faces)

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε