ΠΟΥΛΙΑ, Ιταλία – Οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε συμφωνία στις 13 Ιουνίου για τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υποστήριξής τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η G7 θα παράσχει στην Ουκρανία δάνειο χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Το συνολικό ποσό είναι ασαφές προς το παρόν, αλλά μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ρίσκο θα μοιραστεί μεταξύ των άλλων χωρών της G7.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το δάνειο θα ξεκινήσει φέτος και τόνισαν ότι έτσι ουσιαστικά η Ρωσία πληρώνει το δάνειο και όχι οι φορολογούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες της G7.
«Η Ρωσία πληρώνει», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Το εισόδημα προέρχεται από τη ροή των τόκων επί των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων, και αυτός είναι ο μόνος δίκαιος τρόπος αποπληρωμής. Η αρχή παραμένει ανέγγιχτη προς το παρόν. Αλλά έχουμε την ευχέρεια να κατασχέσουμε το κεφάλαιο αργότερα, αν υπάρχει η πολιτική βούληση.»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Χ, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η συμφωνία για τα περιουσιακά στοιχεία θα οριστικοποιηθεί την Πέμπτη.
«Όλος ο ουκρανικός λαός, περιλαμβανομένων των πολεμιστών μας, βλέπουν ότι η G7 θα υποστηρίζει πάντα την Ουκρανία», έγραψε. «Είμαι ευγνώμων στους εταίρους μας για την πίστη τους σε εμάς και τη νίκη μας.»
Κατά την προετοιμασία της κρίσιμης συνόδου κορυφής, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 διεξήγαγαν συζητήσεις σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που φυλάσσονται σε ευρωπαϊκούς λογαριασμούς, ως εγγύηση για την παροχή δανείου στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση. Κύριος πολέμιος του σχεδίου θεωρείται η Γαλλία.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε πριν αναχωρήσει από τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον κο Μακρόν σχετικά με το σχέδιο χρήσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Όταν ρωτήθηκε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να υπερκεράσουν τις ανησυχίες του Γάλλου προέδρου, ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης απάντησε ότι ρώτησαν ποια είναι η εναλλακτική λύση εάν η Ουκρανία δεν χρηματοδοτείται επαρκώς.
«Ποιο θα ήταν το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», ρώτησε. «Ποιο θα ήταν το μήνυμα προς τους ‘μονοκράτορες’, ότι μπορούν να επανασχεδιάσουν τα σύνορα με τη βία; Αυτά είναι τα κόστη, νομίζω, που όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι απαράδεκτα, και γι’ αυτό ενεργήσαμε.»
Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι τα κεφάλαια θα πάνε σε πολλαπλούς προορισμούς στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της στήριξης της ανοικοδόμησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπήρχαν «ορισμένες δικαιοδοσίες” που θα προτιμούσαν τα χρήματα να διατεθούν για στρατιωτική υποστήριξη.
Η συμφωνία επετεύχθη μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή διευρυμένων κυρώσεων σε περισσότερες από 300 οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα, με σκοπό να «αυξήσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όταν συναλλάσσονται με την πολεμική οικονομία της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλλιβαν.
Μετά από τις συναντήσεις του με τους ηγέτες της G7 στις 13 Ιουνίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει μια 10ετή διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον κο Ζελένσκι, σηματοδοτώντας τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την εμπόλεμη χώρα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Πρόκειται για την 50ή σύνοδο κορυφής των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά – των επτά πιο προηγμένων οικονομιών στον κόσμο – και, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα, την οικονομική ασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια.
Το άρθρο περιέχει νέες ειδήσεις και αναμένεται να ενημερωθεί.
Των Emel Akan και T.J. Muscaro, με πληροφορίες από το Associated Press
Επιμέλεια: Αλία Ζάε