Τα συνδικάτα οργάνωσαν μαζική απεργία για να απαιτήσουν άμεση αύξηση στους μισθούς και για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής στη χώρα.
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα σταμάτησαν την εργασία τους στις 20 Νοεμβρίου για μια 24ωρη γενική απεργία, με πορείες να πραγματοποιούνται σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Οι υπηρεσίες σε όλη τη χώρα έχουν πληγεί, με τη δημόσια συγκοινωνία στην πρωτεύουσα να διακόπτεται για αρκετές ώρες και τα πλοία που συνδέουν τα νησιά της χώρας με την ηπειρωτική Ελλάδα να παραμένουν στα λιμάνια.
Γιατροί, νοσοκόμοι, δάσκαλοι και οικοδόμοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν στην απεργία διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος ζωής.
Δημοσιογράφοι από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε 24ωρη απεργία αλληλεγγύης στις 19 Νοεμβρίου, διακόπτοντας όλες τις ειδήσεις για να καλύψουν τη γενική απεργία της 20ής Νοεμβρίου.
Τα ελληνικά συνδικάτα κάλεσαν αυτήν τη βιομηχανική κινητοποίηση για να απαιτήσουν συλλογικές συμβάσεις μισθών που είχαν περιοριστεί κατά τη διάρκεια της διαβόητης χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας, η οποία ξεκίνησε το 2009 και κατέστησε τη χώρα οικονομικά αδύναμη για σχεδόν μια δεκαετία.
Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν για εκατομμύρια Έλληνες ως αντάλλαγμα με διεθνείς οικονομικές ενισχύσεις ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία σχεδόν οδήγησε τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ, αφού η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 25%.
Με την ελληνική οικονομία να έχει ανακάμψει θετικά από το 2018, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυξήσει το κατώτατο μηνιαίο μικτό μισθό τέσσερεις φορές από την ανάληψη της εξουσίας το 2019, φτάνοντας τα 830 ευρώ το μήνα. Έχει υποσχεθεί να το αυξήσει σε 950 ευρώ μέχρι το 2027.
Αλλά σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι αυξήσεις αυτές δεν είναι αρκετές και οι μισθοί — που παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο — δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνονται τα κόστη ενέργειας, τροφίμων και στέγασης.
«Οι τιμές και τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί, ενώ οι μισθοί βρίσκονται σε χαμηλό σημείο», αναφέρεται στην αφίσα του μεγαλύτερου συνδικάτου του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας, της ΓΣΕΕ, που καλεί για μεγάλες και άμεσες αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπιστεί η άνευ προηγουμένου κρίση του κόστους ζωής.
Η ΓΣΕΕ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ελλάδα, ζήτησε επίσης κυβερνητική παρέμβαση κατά των «ολιγοπωλίων» που, όπως είπε, συμμετέχουν σε «συντονισμένες πρακτικές» που ανεβάζουν τις τιμές των βασικών αγαθών.
Τα συνδικάτα έχουν επίσης επικρίνει την κυβέρνηση για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τις τιμές στέγασης, οι οποίες έχουν προκαλέσει επιπλέον πίεση στις ελληνικές τσέπες.
Η χρηματοοικονομική κρίση ήρθε μετά από δεκαετίες ανεξέλεγκτης δημόσιας δαπάνης που απομάκρυνε την Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Οι πολυάριθμες οικονομικές ενισχύσεις ήρθαν με όρους από τους διεθνείς δανειστές, οι οποίοι απαίτησαν από την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένων των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς.
Αυτές αποδείχθηκαν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς με το εκλογικό σώμα, ακόμη και πριν οι δείκτες φτώχειας και ανεργίας εκτοξευτούν στις πιο σκοτεινές ημέρες της ελληνικής χρηματοοικονομικής κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα απολαμβάνει τώρα υγιή οικονομική ανάπτυξη και απέκτησε πρόσφατα καθεστώς επενδυτικής ποιότητας, εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τους μισθούς και το ΑΕΠ.
Ζήτησε επίσης ξανά από την ΕΕ να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες μεταξύ των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα και εκείνων άλλων χωρών της ΕΕ, οι οποίες, όπως λέει, επιβαρύνουν περαιτέρω τα επίπεδα διαβίωσης.
Η γενική απεργία κηρύχθηκε την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση υπέβαλε το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος στη Βουλή για συζήτηση πριν την ψηφοφορία τον Δεκέμβριο.
Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,3% το επόμενο έτος και υψηλότερα φορολογικά έσοδα λόγω της επέκτασης των ψηφιακών πληρωμών, της άνθησης των πωλήσεων ακινήτων και των μεγάλων εσόδων από τον τουρισμό, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Στο διάστημα των εννέα μηνών πριν τον Σεπτέμβριο, η χώρα κατέγραψε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 7,66 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο από το έλλειμμα 6,62 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι εισαγωγές συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας.
Του Guy Birchall
Το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν στην αναφορά αυτή.