Ως «ευκαιρία» για τους Ιρανούς και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή αξιολογούν την επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ενώ επιφυλάξεις και κριτική διατυπώνουν στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και της Αριστεράς.
Η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων «αποτελεί ευκαιρία για τους Ιρανούς. Από την άποψη της πολιτικής ασφάλειας, είναι επίσης σημαντικό να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες του καθεστώτος και να καταστραφούν τα τρομοκρατικά όπλα του, επειδή και τα δύο αποτελούν απειλή για το Ισραήλ. Με αυτές τις επιθέσεις, οι ΗΠΑ προστάτευσαν την περιοχή και όλους εμάς από τον πυρηνικό εκβιασμό του Ιράν και από έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών», έγραψε στο Χ ο αρμόδιος του CDU για θέματα άμυνας, Ρόντεριχ Κιζεβέτερ,
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γενς Σπαν περιέγραψε τα αμερικανικά χτυπήματα ως «ευκαιρία για ειρήνη και σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή: «Το ιρανικό καθεστώς θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει ενεργά τον Ρώσο πολεμοχαρή [ηγέτη]. Η καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν προσφέρει την ευκαιρία για διαρκή σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και στους ανθρώπους της. Αυτό εξαρτάται ωστόσο από το εάν το Ιράν είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε σοβαρές συνομιλίες», έγραψε ο κος Σπαν, επίσης στο Χ.
Από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου SPD εκφράζονται επιφυλάξεις, κυρίως εν όψει του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει εντός των επόμενων ωρών και ημερών η απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης. Παραμένει το παιχνίδι με τη φωτιά», ανέφερε ο αρμόδιος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής ‘Αντις Αχμέτοβιτς, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ευθεία κριτική προς τις ΗΠΑ: «Όλες οι προσπάθειες πρέπει τώρα να κατευθυνθούν προς τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Μόνο μέσω του διαλόγου, των διαπραγματεύσεων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση», περιορίστηκε να δηλώσει.
Αντιθέτως, ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ρολφ Μούτσενιχ επέκρινε ανοιχτά την επίθεση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «η προσπάθεια ενίσχυσης της διεθνούς τάξης μέσω συνεργασίας, ελέγχου και συνθηκών θα καθυστερήσει τώρα για δεκαετίες». Ο κόσμος θα γίνει τώρα «ακόμα πιο αβέβαιος και οι ενέργειες πιο απρόβλεπτες», δήλωσε στην Tagesspiegel, επισημαίνοντας ότι η νέα φάση των επιθετικών πολέμων ξεκίνησε με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Γιαν φαν ‘Ακεν επίσης καταδίκασε την επίθεση των ΗΠΑ, ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ενώ [η κατασκευή] ιρανικής πυρηνικής βόμβας πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω στρατιωτικών επιθέσεων, μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και στενής παρακολούθησης», δήλωσε και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να συνεχίσουν οι συνομιλίες με το Ιράν στη Γενεύη και «να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος για μια διπλωματική λύση». Ο κος φαν ‘Ακεν εκτίμησε ακόμη ότι οι επιθέσεις μπορεί να έχουν καταστρέψει ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει την κατασκευή μίας ιρανικής πυρηνικής βόμβας, απλώς – στην καλύτερη περίπτωση – θα την καθυστερήσει για μερικά χρόνια. «Όλες οι πλευρές πρέπει τώρα να αποκλιμακώσουν την ένταση και να απέχουν από περαιτέρω επιθέσεις», σημείωσε.