Δύο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot αναμένεται να λάβει η Ουκρανία στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας μεταφοράς όπλων από το ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, την 1η Αυγούστου. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την παρουσίαση ενός πλαισίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο οι δυτικοί σύμμαχοι θα μεταφέρουν υπάρχοντα αμυντικά συστήματα στην Ουκρανία και στη συνέχεια θα τα αντικαθιστούν με νέα αμερικανικής προέλευσης, εξασφαλίζοντας έτσι την αποζημίωση των ΗΠΑ για τη μελλοντική στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία.
Ο Πιστόριους ανέφερε σε δήλωσή του: «Η Γερμανία θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία βάσει του νέου αυτού πλαισίου, παραδίδοντας δύο συστήματα Patriot και επιπλέον εξαρτήματα μέσα στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες». Σε αντάλλαγμα, έχει ήδη συναφθεί συμφωνία με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, βάσει της οποίας η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τις νέας γενιάς Patriot σε επιταχυμένη διαδικασία. Τη χρηματοδότηση θα αναλάβει αποκλειστικά η Γερμανία, τόνισε ο Πιστόριους.
Το αντιαεροπορικό σύστημα MIM-104 Patriot χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει διάφορες εναέριες απειλές, όπως αεροσκάφη, πυραύλους cruise και ορισμένους βαλλιστικούς πυραύλους. Η Ουκρανία έχει ήδη προμηθευθεί συστήματα Patriot και άλλα μέσα αεράμυνας από διεθνείς υποστηρικτές κατά τη διάρκεια της πολυετούς σύγκρουσης με τη Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα, Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν πιο ενισχυμένη υποστήριξη στον τομέα της αεράμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται όλο και περισσότερο σε μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drones γεμάτα εκρηκτικά.
«Η χώρα μου αποτελεί μακράν τον ισχυρότερο υποστηρικτή της Ουκρανίας στον τομέα της αεράμυνας», επισήμανε ο Πιστόριους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται στους βασικούς προμηθευτές συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, όμως μέχρι πρόσφατα δεν είχαν διασφαλιστεί μηχανισμοί αποζημίωσης για την υποστήριξη αυτή. Ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, χαιρέτισε την τελευταία εξέλιξη δηλώνοντας: «Πρόκειται για εξαιρετική είδηση — καλωσορίζω την ηγεσία της Γερμανίας. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του ουκρανικού εναερίου χώρου, την ασφάλεια του πληθυσμού και την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας».
Η ανακοίνωση της νέας μεταφοράς Patriot συνέπεσε χρονικά με την απόφαση του Τραμπ να επισπεύσει την προθεσμία για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μεταθέτοντάς την από τις 2 Σεπτεμβρίου στις 8 Αυγούστου. Ο Τραμπ έχει απειλήσει με νέα οικονομική πίεση στη Ρωσία, σε περίπτωση που η προθεσμία δεν τηρηθεί, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κυρώσεων και δασμών ενδεχομένως και προς τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με τη Μόσχα. Εξάλλου, την Παρασκευή, ο Τραμπ έδωσε εντολή για αναδιάταξη δύο αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων, έπειτα από δηλώσεις που χαρακτήρισε «προκλητικές» του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.