«Ο γιατρός του μέλλοντος δεν θα δίνει φάρμακα, αλλά θα διδάσκει τους ασθενείς του σχετικά με τη φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, τη διατροφή, τα αίτια και την πρόληψη των ασθενειών».
Αυτή η διάσημη φράση του εφευρέτη και επιχειρηματία Τόμας Έντισον μπορεί να μας φανεί προφητική, δεδομένης της πληθώρας πληροφοριών σχετικά με τη σύνδεση των ασθενειών με τον τρόπο ζωής μας. Στην πραγματικότητα, η προληπτική ιατρική ασκούνταν ήδη από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είχαν και εφάρμοζαν αυτό που ονομάζουμε προληπτική ιατρική.
Σχεδόν κάθε αρχαίος πολιτισμός διέθετε ιατρικές γνώσεις για τα βότανα και εφάρμοζε τεχνικές για την ενίσχυση και τη διατήρηση της υγείας. Μεγάλο μέρος αυτής της γνώσης έχει χαθεί, αν και υπάρχουν ερευνητές που προσπαθούν να ανακτήσουν όσα έχουμε ξεχάσει.
Εν τω μεταξύ, μπορούμε είτε να διδαχθούμε από σύγχρονες κοινωνίες που εξακολουθούν να εφαρμόζουν την παραδοσιακή ιατρική είτε να ανακαλύψουμε εκ νέου τη δύναμη της φύσης.
Παντρεύοντας την παράδοση με τις σύγχρονες γνώσεις
Η Γερμανία είναι ένα από εκείνα τα έθνη που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανές κάποιες πατροπαράδοτες γνώσεις για την υγεία, όπως το έργο της πολυμαθούς πολυτάλαντης καθολικής αγίας, γιατρού και συνθέτριας της εκκλησίας Ιλδεγάρδης του Μπίνγκεν (Hildegard von Bingen), η οποία θεωρείται ο θεμελιωτής της φυσικής ιστορίας στη Γερμανία.
Έγραψε το έργο της «Physica» («Φυσικά») υπό ελληνορωμαϊκή επιρροή το 1150-1158 μ.Χ. Τα γραπτά της περιλαμβάνουν κάτι περισσότερο από μια εγκυκλοπαίδεια του φυσικού κόσμου- το ξεχωριστό κείμενο «Αιτίες και θεραπείες» παρέχει έναν εκτεταμένο στοχασμό σχετικά με τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα συνδέεται με τον φυσικό κόσμο, τις αιτίες και τις θεραπείες των ασθενειών και τις γνώσεις που μπορούν να αντλήσουν οι άνθρωποι από τη δημιουργία του Θεού.
Το πρόσωπο και το όνομα αυτής της γιατρού προβάλλονται πλέον ευρέως σε αμέτρητα προϊόντα υγείας που διατίθενται για αυτοφροντίδα. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να επωφελούνται από τις παρακαταθήκες των προγόνων τους και φροντίζουν επιμελώς για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Ομοιοπαθητική και φυτοθεραπεία
Η ομοιοπαθητική, η φυτοθεραπεία και η ανθρωποσοφία είναι αναγνωρισμένοι και εγκεκριμένοι τρόποι θεραπείας στη Γερμανία. Το γερμανικό κοινοβούλιο αναθεώρησε τους νόμους περί εναλλακτικής υγειονομικής περίθαλψης με το νομοσχέδιο για τα φαρμακευτικά δικαιώματα το 1976. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χορηγεί και να διαθέτει εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, το αντίστοιχο της Γερμανίας με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ρυθμίζει αυτά τα φάρμακα. Μέχρι το 2023, ο εν λόγω οργανισμός έχει εγκρίνει 1.127 ομοιοπαθητικά φάρμακα, 916 φυτικά φάρμακα («σκευάσματα φυτικής προέλευσης») και 989 ανθρωποσοφικά ως ειδικές θεραπείες και παραδοσιακές θεραπευτικές αγωγές.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Health Services Research διαπίστωσε ότι «η χρήση φυτικών φαρμάκων διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης». Με βάση την παραδοχή του πλουραλισμού στη φαρμακοθεραπεία, ο γερμανικός νόμος περί φαρμάκων θέτει ρητά ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα χαρακτηριστικά των «συγκεκριμένων θεραπευτικών συστημάτων».
Συγκριτικά, ο FDA δεν έχει εγκρίνει κανένα ομοιοπαθητικό φάρμακο. Αντιθέτως, ο αμερικανικός οργανισμός προειδοποιεί τους ασθενείς για αυτή την εναλλακτική προσέγγιση της ιατρικής και για το ενδεχόμενο σημαντικής βλάβης των ασθενών. Αυτό συμβαίνει παρά τις διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν την εξοικονόμηση κόστους από τις ομοιοπαθητικές θεραπείες σε σχέση με τη φαρμακολογική θεραπεία.
Για παράδειγμα, μια συγκριτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ομοιοπαθητική» («Homeopathy») το 2009 διαπίστωσε ότι «το κόστος για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο άσθμα έδειξε μείωση των δαπανών κατά 71,1% για συγκεκριμένα φάρμακα» και ότι «για άλλες αναπνευστικές ασθένειες η μείωση του κόστους έφθασε το 49,8%», κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήχθη στην Ιταλία.
Στη Γαλλία, μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Health Economics Review το 2015 διαπίστωσε εξοικονόμηση 20% με τη χρήση ομοιοπαθητικής γενικής ιατρικής, η οποία συμπεριλάμβανε το κόστος των διαβουλεύσεων και των συνταγών.
Λουτροθεραπεία
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του αμερικανικού στρατού χρηματοδοτεί ένα τμήμα θερμικής και ορεινής ιατρικής. Εν μέρει, σκοπός του είναι η έρευνα για την ενίσχυση και τη βιωσιμότητα των επιδόσεων του στρατιώτη. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι καινούργια. Οι Ρωμαίοι έστελναν τους τραυματισμένους στρατιώτες τους και τους κουρασμένους λεγεωνάριους στα ρωμαϊκά λουτρά (Θέρμαι) για να θεραπεύσουν τις πληγές και τους κουρασμένους μύες τους μέσω του φυσικού νερού των πηγών. Το 400 μ.Χ., οι Ρωμαίοι διέθεταν 11 δημόσια λουτρά και 850 επιπλέον ιδιωτικά λουτρά μόνο εντός των ορίων της πόλης.
Οι Γερμανοί διατηρούν αυτή την υγιή παράδοση της λουτροθεραπείας ζωντανή. Η χώρα διαθέτει περισσότερα από 240 ιαματικά λουτρά.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοπροστασίας απαριθμεί τα πολλαπλά οφέλη της θεραπείας με ραδόνιο. Υπάρχουν ποικίλες εφαρμογές αυτής της θεραπείας, όπως μεγάλα θεραπευτικά σπήλαια ραδονίου και ορυχεία αλατιού. Η πιο δημοφιλής και ευρέως προσβάσιμη μορφή, ωστόσο, είναι τα δημόσια λουτρά – υπάρχουν ιαματικά λουτρά με φυσική άλμη και ραδόνιο.
Το ραδόνιο είναι μακράν η μεγαλύτερη φυσική πηγή ακτινοβολίας υποβάθρου (ή κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου) στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι, σημειώνει ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Science. Η μελέτη σημειώνει τον κίνδυνο που συνδέεται με την υπερβολική έκθεση στο ραδόνιο και μελέτες που αποκαλύπτουν τις θεραπευτικές του δυνατότητες.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Polish Otolaryngology (Πολωνική Ωτορινολαρυγγολογία) διαπίστωσε ότι η θεραπεία προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη.
«Η θεραπεία με εισπνοές εμπλουτισμένες με ραδόνιο βελτιώνει τους αντικειμενικούς δείκτες της ρινικής λειτουργίας στην αλλεργική ρινίτιδα και τη χρόνια ρινοκολπίτιδα και προκαλεί ανακούφιση της πνευμονικής απόφραξης στο άσθμα», αναφέρεται.
Τα λουτρά ραδονίου θεραπεύουν ρευματικές παθήσεις και αναπνευστικές παθήσεις. Το ιαματικό νερό περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ανόργανων θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, θειικά άλατα, ιώδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Οι επισκέπτες μπορούν να πίνουν τα νερά των πηγών και να απολαμβάνουν τα πολλά οφέλη τους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το άγχος, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της υποστήριξης του μυοσκελετικού συστήματος.
Τα οφέλη αυτά σημειώνονται σε μελέτη στο National Center for Biotechnology Information της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής. Παρ’ όλα αυτά, το NIH περιλαμβάνει και μια προειδοποίηση σχετικά με αυτή την αρχαία θεραπευτική παράδοση: «Παρά τα αποδεδειγμένα κλινικά και συμπτωματικά οφέλη αυτών των θεραπειών, ο ρόλος τους στη σύγχρονη ιατρική εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενος, κυρίως επειδή οι βιολογικοί μηχανισμοί που διέπουν αυτά τα οφέλη δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως».
Η άλμη ιωδίου μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα και μπορεί να καθαρίσει τους αεραγωγούς και να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Οι επαγγελματίες της υγείας τη θεωρούν χρήσιμη για τη διαχείριση του στρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Society of Biometeorology.
Υδροθεραπεία
Γερμανός είναι ακόμα ένας φωστήρας του κινήματος της φυσιοθεραπείας: ένας ιερέας ονόματι Σεμπάστιαν Κνάιπ (Sebastian Anton Kneipp, 1821-1897). Πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί ζωτικό σύνδεσμο με την αμερικανική φυσιοθεραπεία. Προώθησε μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και κήρυττε υπέρ της ισορροπημένης διατροφής, της σωματικής άσκησης και της ρυθμιστικής θεραπείας. Η θεραπεία για την οποία είναι πιο διάσημος είναι η υδροθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί διάφορες θερμοκρασίες και πιέσεις του νερού για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2020 στο Complementary Medicine Research ανέλυσε 14 ξεχωριστά ελεγχόμενες μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία μέσω του νερού, όπως την πρότεινε ο Κνάιπ, ήταν επιτυχής στο 64% των περιπτώσεων χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, υπερτονίας, αϋπνίας, εμμηνοπαυσιακών ενοχλήσεων και ελαφρών περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας.
Επιπροσθέτως, επιπλέον 11 μη ελεγχόμενες μελέτες συνέδεσαν την υδροθεραπεία με βελτιώσεις στα αλλεργικά συμπτώματα, τη δυσπεψία, την ποιότητα ζωής, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, τις λοιμώξεις, την υπέρταση, τον πόνο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τα πολυνευροπαθητικά συμπτώματα.
Σήμερα, οι λάτρεις της φύσης μπορούν να βρουν υδροθεραπευτικά λουτρά για τους βραχίονες και πισίνες σε όλη τη Γερμανία. Οι πόλεις δημιουργούν νησίδες ιαματικών λουτρών μέσα στα πάρκα τους και κατά μήκος των μονοπατιών πεζοπορίας. Είναι δωρεάν για όσους είναι πρόθυμοι να σηκώσουν τα μανίκια ή τα μπατζάκια του παντελονιού τους και να δοκιμάσουν το αναζωογονητικά παγωμένο νερό.
Θεραπεία δάσους
Οι Γερμανοί ενθαρρύνονται να περπατούν, ιδίως στα δάση, τα οποία είναι ως επί το πλείστον ιδιόκτητα, αλλά προσβάσιμα στο κοινό βάσει νόμου.
Συχνά, θα υπάρχουν σταθμοί άσκησης και πινακίδες αναρτημένες για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να κινούνται και να αναπνέουν απολαμβάνοντας την ύπαιθρο. Το μπάνιο στη φύση, ή αυτό που οι Ιάπωνες αποκαλούν λουτρό δάσους, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, ωφελεί το μυοσκελετικό σύστημα, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζει από το άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.
Πολλές μελέτες περιγράφουν τις θετικές επιδράσεις της δασοθεραπείας στον ανθρώπινο ψυχισμό, το νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το αναπνευστικό σύστημα. Ολόκληρος ο ανθρώπινος οργανισμός δυναμώνει, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών.
Τα προβλήματα που λύνονται με έναν συνειδητό περίπατο στο δάσος δεν χρειάζεται να λυθούν πληρώνοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η ερευνητική γραμμή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και υπάρχουν μελέτες για διάφορες πτυχές της επαφής μας με τη φύση και το πώς αυτό σχετίζεται με την πρόληψη των ασθενειών και την επιτάχυνση της ίασης.
Μια πολιτιστική παράδοση
Μεγάλωσα στη Γερμανία. Όταν με πονούσε ο λαιμός ή τα αυτιά μου, όταν είχα βήχα ή σφίγγονταν οι μύες μου, η μητέρα μου μαγείρευε πατάτες, τις έσπαγε, τις τύλιγε σε μια πετσέτα κουζίνας και τις τύλιγε γύρω από την πονεμένη περιοχή. Καθόμουν για ώρες ολόκληρες για να αφήσω τη ζεστασιά να καταπραΰνει τον πόνο.
Όταν παραέτρωγα, η μητέρα μου μου έδινε σουηδικά πικρά για να καταπολεμήσω τη δυσπεψία, ενώ όταν ένιωθα φουσκωμένη έπινα τσάι μάραθου, ακόμη και ως μωρό για τους κολικούς.
Η πιο περίεργη συνήθεια, σύμφωνα με τον σύζυγό μου, είναι ότι η μητέρα μου προειδοποιούσε εμένα και τις κόρες μας να μην καθόμαστε ποτέ σε κρύα επιφάνεια, για να αποφύγουμε τη μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Μετά από περισσότερα από 22 χρόνια γάμου, όχι μόνο αποδέχεται τις παράδοξες, παραδοσιακά γερμανικές προσεγγίσεις μου για την υγεία, αλλά έμαθε και να εκτιμά τα πλεονεκτήματα αυτής της ξένης αντίληψης για την υγεία.
Τα αντίδοτα για πολλές παθήσεις είναι πολύ φθηνά και άμεσα διαθέσιμα. Τα περισσότερα είναι προληπτικά και ενισχύουν το σώμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να αποτρέπουν την αδιαθεσία και την ασθένεια. Και γιατί θα έπρεπε να δεχτούμε σε άγνωστες, «παλαιικές» προληπτικές μεθόδους για την προστασία της υγείας μας; Τόσο για φυσικούς όσο και για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.
Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη, τους καλύτερους γιατρούς και παράγουν κορυφαίες επιστημονικές έρευνες, στοιχεία που τις τοποθετούν στην κορυφή της κατάταξης των πιο υγιών χωρών στον κόσμο.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ο κορυφαίος σπάταλος στην υγειονομική περίθαλψη. Με το επιβλητικό ποσό των 10.921 δολαρίων ετήσιων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης ανά άτομο, βρίσκονται και πάλι στην πρώτη θέση σε μια παγκόσμια σύγκριση.
Με βάση αυτές τις υψηλές επιδόσεις, θα νομίζαμε ότι στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πιο υγιής πληθυσμός στον πλανήτη. Κάθε άλλο. Ο παγκόσμιος δείκτης υγείας του Bloomberg κατατάσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην 34η θέση πίσω από χώρες όπως η Κούβα, η Σλοβενία και το Καμερούν. Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής για άνδρες και γυναίκες είναι ακόμη πιο τραγικός, πολύ πίσω από άλλα έθνη, καταλαμβάνοντας την 46η θέση σε παγκόσμια κατάταξη.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι φροντίδας της υγείας συνήθως ξεκινούν από την πρόληψη και επικεντρώνονται σε υγιεινούς τρόπους ζωής, που περιλαμβάνουν συνήθειες όπως το περπάτημα, η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η απλή χαλάρωση. Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να έχουν να προσφέρουν γνώσεις, αλλά το ίδιο ισχύει και για χιλιετίες βιωμένης ανθρώπινης εμπειρίας.
Της Alexandra Roach
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times. Η Epoch Health καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική αντιπαράθεση. Για να υποβάλετε ένα άρθρο γνώμης, στείλτε μας ένα μήνυμα.
Επιμέλεια: Αλία Ζάε