Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Αριστερά) και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φθάνουν για να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο στις 14 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

Γερμανός Καγκελάριος: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν θα πραγματοποιηθεί»

Η ένταξη της Ουκρανίας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Ξεκαθάρισα επίσης στη Μόσχα και στην επίσκεψή μου ότι αυτή η επιλογή [η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ] δεν είναι στο τραπέζι και δεν θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Είπα δημοσίως ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα της συμμαχίας», πρόσθεσε. «Αυτό έγινε κατανοητό από τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτό [έγινε] επίσης κατανοητό από τον Γάλλο πρόεδρο».

Ο Σολτς δήλωσε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ασφάλεια και διευκρίνισε στον Πούτιν ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Οι Ρώσοι ανησυχούσαν για το θέμα του ελέγχου της ασφάλειάς τους. [Ο Πούτιν ανησυχούσε] ότι το ΝΑΤΟ έχει μια στρατιωτική εγκατάσταση και ρουκέτες στην Ουκρανία με στόχο το ρωσικό έδαφος. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό δεν θα συμβεί», διευκρίνισε.

Η Epoch Times επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ για σχόλια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 15 Φεβρουαρίου 2022. (Kenzo Tribouillard/AFP via Getty Images)

 

Η επιδίωξη της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ φάνηκε να είναι μία από τις βασικές διαφορές που προκάλεσαν τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε συνταγματική τροπολογία που δέσμευε τη χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο Ποροσένκο δήλωσε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της τροπολογίας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία.

Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία πρέπει να θέσει «κόκκινες γραμμές» για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με τη συμμαχία θα μπορούσαν να την καταστήσουν ορμητήριο για πυραύλους του ΝΑΤΟ που στοχεύουν στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν τον πόλεμο με την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι δεν αντιμετωπίζουν τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια, απαιτώντας να σταματήσει το ΝΑΤΟ την επέκτασή του προς τα ανατολικά και να μην αναπτυχθούν όπλα κρούσης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου μετά την αποτυχία των προσπαθειών αποτροπής του πολέμου.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σημείωσαν ταχεία πρόοδο και φέρεται να είχαν περικυκλώσει αρκετές ουκρανικές πόλεις ή εγκαταστάσεις την πρώτη εβδομάδα.

Φέρεται επίσης να απέκτησαν τον έλεγχο της Χερσώνας, μιας πόλης-λιμάνι στα νότια της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό, ιδίως στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο.

Η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων και οι υλικοτεχνικές δυσκολίες της ίδιας της Ρωσίας επιβράδυναν την ταχύτητα της προέλασης του ρωσικού στρατού, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άνθρωποι περπατούν μπροστά από ένα κατεστραμμένο ρωσικό στρατιωτικό όχημα σε σημείο του μετώπου στο Ίρπιν της Ουκρανίας, στις 3 Μαρτίου 2022. (Chris McGrath/Getty Images)

 

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εισήλθε στην ένατη ημέρα του.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι επιβεβαίωσε τον συγκλονιστικό αριθμό σε ένα tweet στις 4 Μαρτίου.

Ο Γκράντι δήλωσε την Πέμπτη ότι στις τέσσερις δεκαετίες εργασίας του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, σπάνια είχε δει μια έξοδο τόσο γρήγορη όσο αυτή στην Ουκρανία.

«Ώρα με την ώρα, λεπτό με λεπτό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από την τρομακτική πραγματικότητα της βίας. Αμέτρητοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Αυτή η εικόνα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια δείχνει φωτεινά φλεγόμενα αντικείμενα να προσγειώνονται στους χώρους του πυρηνικού σταθμού στο Ενερχοντάρ της Ουκρανίας την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022. (Πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Zaporizhzhia μέσω AP)

 

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν επίσης ότι, από τις 3 Μαρτίου, είχαν καταγράψει 1.006 θύματα μεταξύ των αμάχων στο πλαίσιο της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που προκλήθηκαν κυρίως από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 331 θάνατοι αμάχων, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, ενώ 675 έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Ο ΟΗΕ αναφέρει, ωστόσο, ότι ο «πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι, μέχρι σήμερα, 9.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι 498 μέλη της στρατιωτικής τους δύναμης έχουν σκοτωθεί.

Η Julia Mira και ο Tom Ozimek συνέβαλαν στο ρεπορτάζ.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε