Μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος δυο αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί, τους οποίους η Ουάσιγκτον κατηγορεί πως συμμετείχαν σε σφαγή αμάχων στο κεντρικό τμήμα του κράτους του Σαχέλ το 2022, η στρατιωτική χούντα που έχει την εξουσία στο Μαλί απαίτησε χθες, Κυριακή 29 Μαΐου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης που, κατ’ αυτήν, διεξάγει.
Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον συνταγματάρχη Μουσταφά Σαγκαρέ, πρώην διοικητή συντάγματος αλεξιπτωτιστών, και στον ταγματάρχη Λασέν Τογκολά, διοικητή τάγματος των ειδικών δυνάμεων.
Οι δυο αξιωματικοί ήταν επικεφαλής «στοιχείων των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί τα οποία διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις στη Μουρά», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις αρχές του Μαΐου, ο ΟΗΕ κατηγόρησε δυνάμεις του στρατού του Μαλί και «ξένους» μαχητές ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον 500 ανθρώπους τον Μάρτιο του 2022, κατά τη διάρκεια αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης στη Μουρά. Δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, λένε πως οι «ξένοι» ήταν μέλη της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, η οποία φέρεται να έχει διαπράξει φρικαλεότητες σε αρκετές χώρες όπου έδρασε.
Η στρατιωτική χούντα, που κατέλαβε την εξουσία το 2020, αρνείται την παρουσία της Βάγκνερ και κάνει λόγο για Ρώσους εκπαιδευτές ανεπτυγμένους στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας με τη Μόσχα. Απέρριψε την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χαρακτηρίζοντάς τη γεμάτη αποκυήματα «φαντασίας» και προκατειλημμένη, ενώ διαβεβαίωσε πως στη Μουρά σκοτώθηκαν αποκλειστικά και μόνο τζιχαντιστές, δεν υπήρχε κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων.
Ταυτόχρονα με την επιβολή κυρώσεων στους δυο αξιωματικούς του στρατού του Μαλί, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μέτρα αντιποίνων σε βάρος του Ιβάν Μάσλοφ, τον οποίο παρουσίασε ως επικεφαλής των μισθοφόρων της Βάγκνερ στο Μαλί.
Εξάλλου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Βάγκνερ πως επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Μαλί ως ενδιάμεσο για να φθάσουν όπλα στους μαχητές της στην Ουκρανία.
Η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί «πληροφορήθηκε με κατάπληξη την απόφαση» των αμερικανικών αρχών να προχωρήσουν στην επιβολή των κυρώσεων σε βάρος των δύο αξιωματικών «με μοναδικό έρεισμα την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο εκπρόσωπός της, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Την 25η Μαΐου, το υπουργείο Εξωτερικών του Μαλί «κάλεσε» την πρέσβυ των ΗΠΑ Ράσνα Κορχόνεν και επισήμανε την «τεράστια βαρύτητα των ψευδών κατηγοριών» σε βάρος της αφρικανικής χώρας και τις ενέργειες της Ουάσιγκτον που «θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διμερή συνεργασία», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Η διπλωματία της αφρικανικής χώρας πρόσθεσε πως απηύθυνε «έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον του Μαλί».
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)