Δευτέρα, 03 Μαρ, 2025
(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Νηστίσιμη μαγιονέζα αβοκάντο - Μανταρινάτος χαλβάς με κουκουνάρι και τζίντζερ

Τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας μάς προετοιμάζουν για τη Σαρακοστή, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία, για αυτό και δεν πρέπει να απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Είναι συνήθως μεζέδες που είτε είναι ωμοί είτε θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα. Επίσης, έχουμε συνδέσει την Καθαρά Δευτέρα με εξορμήσεις στη φύση για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, οπότε καλό είναι τα εδέσματά μας να μπορούν να μεταφερθούν.

Είτε γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα στην εξοχή είτε στην πόλη, φροντίζουμε να μην λείπουν από το τραπέζι μας η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα, τα τουρσιά και οι πίκλες, η ποικιλία ελιών και ο χαλβάς του μπακάλη – ταυτόχρονα, έχουμε και κάποιο χορταστικό φαγητό, όπως χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ή ρύζι με θαλασσινά, ώστε να ικανοποιήσουμε και τα μικρά παιδιά που για αυτά ίσως κάποιοι μεζέδες να είναι αρκετά έντονοι γευστικά. Έτσι, επιλέγουμε τις συνταγές που μας αρέσουν και ψωνίζουμε εγκαίρως όλα τα χρειαζούμενα.

Εμείς προτείνουμε δύο απλές συνταγές για να συμπληρώσετε το τραπέζι σας: μία εύκολη  νηστίσιμη/vegan μαγιονέζα αβοκάντο, με απίστευτη γεύση και υφή, ιδανική για σάντουιτς και σαλάτες, καθώς και έναν μανταρινάτο χαλβά με κουκουνάρι και τζίντζερ. Τα μανταρίνια στο σιρόπι, σε συνδυασμό με το τζίντζερ και τα κουκουνάρια δίνουν εξαίσιο άρωμα και γεύση σε αυτόν τον χαλβά.

Νηστίσιμη μαγιονέζα αβοκάντο

vegan μαγιονεζα με αβοκαντο​
Vegan μαγιονέζα με αβοκάντο​, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. (argiro.gr)

 

Υλικά

3 ώριμα μαλακά αβοκάντο κομμένα σε καρέ
1 κ.σ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γλ. ξύδι
1 μέτριο λεμόνι (χυμό)
Αλάτι κατά βούληση
Πιπέρι κατά βούληση
1-2 κ.σ. σπορέλαιο

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι σε μπλέντερ.
Τα χτυπάμε να γίνουν βελούδινη κρέμα.
Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε το λάδι και ομογενοποιούμε το μείγμα.
Η βελούδινη, πράσινη, νηστίσιμη μαγιονέζα είναι έτοιμη.
Κρυώστε την και απολαύστε την όπως την κανονική μαγιονέζα, σε σαλάτες, σάντουιτς, θαλασσινά και ό,τι άλλο αγαπάτε.

Μανταρινάτος χαλβάς με κουκουνάρι και τζίντζερ

Υλικά

Μερίδες: 1 φόρμα κέικ

250 γρ. ζάχαρη
2 μανταρίνια ολόκληρα, πλυμένα
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
80 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 ml ελαιόλαδο
κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε χαλβά με μανταρίνι, κουκουνάρι και τζίντζερ, βράζουμε σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό τα μανταρίνια ολόκληρα, με τη φλούδα, για 20 λεπτά.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε με τη φλούδα στον πολυκόφτη (μούλτι).

Προσθέτουμε 400 ml νερό και πολτοποιούμε.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και το κουκουνάρι και σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τον πολτό μανταρινιού με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε το λεμόνι και το τζίντζερ και αδειάζουμε αργά-αργά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην καούμε (το μείγμα θα κοχλάζει έντονα).

Ανακατεύουμε απαλά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αδειάζουμε τον χαλβά στη φόρμα, τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον αφήνουμε για 15-30 λεπτά να κρυώσει καλά.

Ξεφορμάρουμε τον χαλβά, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.

Καλή σας όρεξη!

Πηγές: Γαστρονόμος, Γαστρονόμος, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε