Τετάρτη, 16 Απρ, 2025
Εικόνα από Epoch Times, Getty Images

Γιατί οι ΗΠΑ νικούν το Πεκίνο σε έναν πόλεμο δασμών

Ειδικοί λένε ότι οι δασμοί είναι πέρα ​​από την οικονομική σύγκρουση. Ο Τραμπ και ο Σι αντιπαραβάλλουν την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ έναντι του κομμουνιστικού πολιτικού ελέγχου.

Ανάλυση ειδήσεων

Καθώς οι αμοιβαίοι δασμοί στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της προσοχής του στο κινεζικό καθεστώς.

Σε απάντηση στο γεγονός ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς 34% στην Κίνα –μεταφέροντας τους συνολικούς πρόσθετους δασμούς των ΗΠΑ στο 54%– το Πεκίνο απάντησε με αυξητικούς δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα, και έγινε η πρώτη χώρα που ανταπέδωσε.

Ο Τραμπ αύξησε τα διακυβεύματα τη Δευτέρα, απειλώντας με επιπλέον εισφορά 50% στα κινεζικά προϊόντα, εάν το καθεστώς δεν αποσύρει τους δασμούς αντιποίνων 34% έως τις 8 Απριλίου. Ο νέος φόρος των ΗΠΑ θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Απριλίου και όλες οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα τερματιστούν επίσης. Το υπουργείο Εμπορίου του κινεζικού καθεστώτος απάντησε στις 8 Απριλίου, λέγοντας ότι το Πεκίνο δεν θα δεχτεί τις απαιτήσεις του Τραμπ και υποσχέθηκε να «παλέψει μέχρι το τέλος».

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 50 χώρες έχουν ζητήσει να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρκετοί ειδικοί λένε ότι ενώ πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες θα ικανοποιήσουν τελικά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ μετά την αρχική άρνηση, ο επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ δεν θα το κάνει —ακόμα και με το πρόσθετο τελεσίγραφο.

«Ο Σι έχει πουλήσει τον εαυτό του στο εσωτερικό και διεθνώς ως ο τύπος που αντιστέκεται στην Αμερική και οι άνθρωποι που θέλουν να αντισταθούν στην Αμερική θα πρέπει να μπουν στη σειρά πίσω από τον Σι», δήλωσε στην Epoch Times ο Κρίστοφερ Μπάλντινγκ, ανώτερος συνεργάτης στο Henry Jackson Society, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα ήταν καταστροφικό για τον Σι να θεωρηθεί ότι υποχωρεί στον Τραμπ με οποιονδήποτε τρόπο», είπε.

Ειδικοί είπαν επίσης ότι το ΚΚΚ δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό που θέλουν: να ελέγξει η Κίνα τις εξαγωγές πρόδρομων ουσιών φαιντανύλης και να επεκτείνει την αγορά της.

Η τρέχουσα αντιπαράθεση για τους δασμούς ΗΠΑ-Κίνας είναι κάτι περισσότερο από μια εμπορική σύγκρουση, σύμφωνα με τον Γιε Γιάο-γιουάν, καθηγητή διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St. Thomas στο Χιούστον.

«Είναι μια πιο επιθετική αποσύνδεση επειδή οι κλιμακωτοί δασμοί θα προκαλέσουν περαιτέρω πτώση του διμερούς εμπορίου», δήλωσε ο Γιε στην Epoch Times. «Όταν η αποσύνδεση συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε ψυχρό πόλεμο».

Ο ειδικός στην Κίνα, Αλεξάντερ Λιάο, πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση θα γίνει τελικά μια διαμάχη μεταξύ Τραμπ και Σι. Ο Τραμπ εξαρτάται από την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ ο Σι βασίζεται στην υποστήριξη από το αυστηρό σύστημα ελέγχου του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, ο Λιάο είπε ότι ο Σι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση επειδή έχει λίγα περιθώρια ελιγμών πολιτικής.

«Η Ουάσιγκτον έχει πολλά χαρτιά. Το Πεκίνο έχει λίγα», είπε στην Epoch Times.

Άνθρωποι περνούν δίπλα από έναν ηλεκτρονικό πίνακα που εμφανίζει μετοχές της Σαγκάης σε χρηματιστηριακό οίκο στο Πεκίνο στις 7 Απριλίου 2025. Andy Wong/AP Photo

 

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κίνα

Κατά την ανακοίνωση των αμοιβαίων δασμών στο Rose Garden στην Ουάσιγκτον στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ έδειξε έναν κατάλογο χωρών.

Ενώ η Κίνα ήταν στην κορυφή της λίστας, δεν έλαβε το υψηλότερο ποσοστό. Άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εταιρείες ως μεσάζοντες, συμπεριλαμβανομένων του Βιετνάμ και της Καμπότζης, έλαβαν φόρους σχεδόν 50%.

Ωστόσο, ο Μπάλντινγ είπε ότι ο πραγματικός στόχος της διοίκησης ήταν η Κίνα.

«Νομίζω ότι θέλουν να είναι πολύ πιο επιθετικοί με την Κίνα, αλλά θέλουν να το κάνουν πολύ αθόρυβα», είπε.

«Το έκαναν σχεδόν, κατά κάποιο τρόπο, για να θωρακίσουν την Κίνα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην προσέγγιση της κυβέρνησης να ανακοινώσει σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς, έτσι ώστε η εισφορά στα κινεζικά προϊόντα να μην ξεχωρίζει τόσο πολύ.

Ο Μπάλντινγκ σημείωσε ότι ο Τραμπ εφαρμόζει δασμούς διαφορετικά σε άλλες χώρες από ό,τι στην Κίνα. Στην περίπτωση των δασμών των ΗΠΑ σε άλλα έθνη, τα ποσοστά καθορίζονται για να ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο Μπάλντινγκ παρατήρησε ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν στην Κίνα είναι τόσο υψηλοί που οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες για το Πεκίνο.

Τρεις χώρες εισέπραξαν τους προηγούμενους δασμούς φαιντανύλης 25% : ο Καναδάς, το Μεξικό και η Κίνα.

Οι δύο χώρες της Αμερικής εξαιρέθηκαν από τους αμοιβαίους δασμούς της περασμένης εβδομάδας. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Καναδάς και το Μεξικό θα παραμείνουν στο καθεστώς δασμών για τη φαιντανύλη και θα περάσουν στο καθεστώς αμοιβαίων δασμών αφού καταλήξουν σε διμερή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκριτικά, η Κίνα έλαβε μια αμοιβαία εισφορά εκτός από τους δασμούς φαιντανύλης. Οι περισσότερες κινεζικές εισαγωγές υπόκεινται πλέον σε εισφορά άνω του 60%. το ποσό για το οποίο μίλησε ο Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον Μπάλντινγκ, ένας τόσο απότομος δασμός στην αρχή της διαπραγμάτευσης καθιστά πολύ δύσκολο για τον Σι να καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ο Κινέζος επικεφαλής, είπε, θα έπρεπε να κάνει πολλές παραχωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες —συμβιβασμούς που ο Σι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει— για να μειώσει η Ουάσιγκτον τον φόρο στο μισό. Ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, το υπόλοιπο μισό θα ήταν ακόμα πολύ υψηλό για να το αντέξει η Κίνα, πρόσθεσε ο Μπάλντινγκ.

«Τι θέλει ο Τραμπ; Μου φαίνεται ότι λέει βασικά: ‘Ας αποσυνδέσουμε τα πάντα όσο περισσότερο μπορούμε από την Κίνα’», είπε ο ειδικός.

Από τότε που επέστρεψε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πολλές από τις εξωτερικές του πολιτικές καθοδηγούνται άμεσα και έμμεσα από την Κίνα.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την Κυριακή, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ εξήγησε ότι σκοπός των παγκόσμιων δασμών ήταν να εμποδίσουν την Κίνα από τη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πρακτική που έκαναν πολλές κινεζικές εταιρείες κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ για να παρακάμψουν τους δασμούς του.

Εμπορευματοκιβώτια πλοίων στο λιμάνι του Λος Άντζελες στις 28 Μαρτίου 2025. John Fredricks/The Epoch Times

 

«Βασικά [ο Τραμπ] είπε: ‘Δεν μπορώ να αφήσω κανένα μέρος του κόσμου να είναι ένα μέρος όπου η Κίνα ή άλλες χώρες μπορούν να αποστέλλουν μέσω αυτών’», είπε ο Λούτνικ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επισκέφθηκε τον Παναμά στο πλαίσιο του πρώτου του επίσημου ταξιδιού στο εξωτερικό. Λίγο αργότερα, ο Παναμάς είπε ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία του με την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, μια γεωπολιτική πλατφόρμα για το ΚΚΚ για να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή του.

Μια αμερικανική επιχειρηματική κοινοπραξία με επικεφαλής την BlackRock Inc. αγοράζει επίσης την εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που διαχειρίζεται λιμάνια σε κάθε άκρο της διώρυγας του Παναμά, ένα ζωτικό πέρασμα για πολεμικά πλοία και φορτία μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού. Η τελική συμφωνία δεν υπογράφηκε στις 2 Απριλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς ο οργανισμός ρύθμισης της αγοράς της Κίνας ανακοίνωσε επανεξέταση λίγες ημέρες πριν από αυτό.

Η επιδίωξη του Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία συνδέεται επίσης με την Κίνα. Ο Ρούμπιο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να αγοράσουν τη Γροιλανδία λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης ότι η Δανία θα μπορούσε να αντισταθεί στη διείσδυση του κινεζικού καθεστώτος στη στρατηγική τοποθεσία στην Αρκτική. Η περιοχή είναι κρίσιμη για τον μελλοντικό ανταγωνισμό στους φυσικούς πόρους και τον έλεγχο των παγκόσμιων διαδρομών μεταφορών.

Διδάγματα

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει μάθει από την πρώτη της θητεία και τώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά την Κίνα, είπαν ειδικοί.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης, ο Τραμπ χρειάστηκε δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί και να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» με την Κίνα. Τελικά, το Πεκίνο δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή του να αγοράσει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα των ΗΠΑ σε διάστημα δύο ετών.

Ο Τραμπ έχει επίσης επανειλημμένα αναφέρει ότι ο Σι είχε υποσχεθεί να τιμωρήσει όποιον παρασκευάζει φαιντανύλη και τη στέλνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ούτε αυτή η υπόσχεση εκπληρώθηκε.

Ο Λιάο είπε ότι η στρατηγική του ΚΚΚ είναι να κερδίζει χρόνο. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια για να επιτευχθεί συμφωνία και ένας ακόμη χρόνος για να ανακαλύψει η Ουάσιγκτον ότι το Πεκίνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του.

Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επωμίζονται το κόστος τέτοιων καθυστερήσεων.

Αυτή τη φορά, επιβάλλοντας εκ των προτέρων τους δασμούς, ο Τραμπ έβαλε αμέσως το κόστος στον Σι, είπε ο Λιάο.

Ο Μπάλντινγκ συμφωνεί.

«Αν θέλετε να το τραβήξετε αυτό για χρόνια και χρόνια – προχωρήστε», είπε ο Μπάλντινγκ, περιγράφοντας την προσέγγιση του Τραμπ. «Θα επιβάλουμε τεράστιες ποσότητες πόνου πολύ νωρίς, ώστε αν θέλετε να το παρατείνετε, θα παρατείνετε τον πόνο σας».

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος ενός δασμού 34% θα γίνει πολύ πιο αισθητός στην Κίνα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρατά μια επιστολή από τον Κινέζο επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ καθώς ανακοινώνει μια αρχική συμφωνία με την Κίνα ενώ συναντά τον ειδικό απεσταλμένο και αντιπρόεδρο της Κίνας Λιού Χε στο Οβάλ Γραφείο στις 11 Οκτωβρίου 2019. Nicholas Kamm/AFP μέσω Getty Images

 

Η οικονομία της Κίνας βασίζεται εδώ και χρόνια σε ένα μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές. Το 2024, η ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας ήταν ένας από τους λίγους τομείς καλών ειδήσεων για το Πεκίνο. Λόγω των φθηνών τιμών εξαγωγής, η αύξηση του όγκου των εξαγωγών της Κίνας ξεπέρασε τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κατά 12% έως 3% τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Η τελευταία έκδοση δεδομένων υποστηρίζει την ίδια τάση.

Καθώς η Κίνα συνεχίζει να αγωνίζεται να τονώσει την κατανάλωση, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ξένους αγοραστές λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής της ικανότητας. Οι λιγότερες εξαγωγές πιθανότατα θα προκαλέσουν συσσώρευση αγαθών και η εγχώρια κατανάλωση δεν μπορεί να τα απορροφήσει. Τέτοιες συνθήκες θα επιδεινώσουν τον αντίκτυπο των δασμών στην κινεζική οικονομία.

Σύγκρουση Τραμπ-Σι

Μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αγαθά που μπορούν να αντικατασταθούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις εύκολα. Ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανό να πληρώσουν για την αύξηση της τιμής στα κινεζικά προϊόντα λόγω των δασμών. Αντίθετα, θα αγοράζουν αγαθά που εισάγονται από άλλες χώρες.

Η βάση πόνου της Κίνας στους δασμούς είναι πολύ μεγαλύτερη

Εμπορικά στοιχεία ΗΠΑ-Κίνας του 2024 ταξινομημένα κατά εμπορική ισορροπία από εμπορικό έλλειμα σε πλεόνασμα. Η Κίνα περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

 

Οι σπάνιες γαίες αποτελούν εξαίρεση. Η Κίνα παράγει το 90% αυτών των κρίσιμων μετάλλων στον κόσμο. Στις 4 Απριλίου, το Πεκίνο πρόσθεσε βασικές σπάνιες γαίες στους ελέγχους των εξαγωγών ως μέρος των απαντήσεων στον αμοιβαίο δασμό των ΗΠΑ.

Η Κίνα σταμάτησε τις εξαγωγές σπανίων γαιών στις 4 Απριλίου 2025

Επιπροσθέτως του δασμού αντιποίνων 34% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές, η Κίνα έθεσε ελέγχους εξαγωγών σε όλα τα 17 κρίσιμα ορυκτά.

 

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που ο Τραμπ επιδιώκει κρίσιμα ορυκτά στην Ουκρανία, είπε ο Λιάο. Τελικά, όταν οι τιμές αυτών των πρώτων υλών για όπλα και ηλεκτρονικά είδη δεν διατηρούνται πλέον τεχνητά χαμηλές λόγω του μονοπωλίου της Κίνας, πρόσθεσε, περισσότερες εταιρείες θα ενταχθούν στις επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ντέιβυ Τ. Γουόνγκ με έδρα τις ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο, αλλά μάχη για την εκ νέου παγίωση του διεθνούς εμπορικού πρωτοκόλλου ή ακόμη και της παγκόσμιας τάξης.

«Το Πεκίνο βλέπει τις προκλήσεις που έθεσε ο Τραμπ ως απόρριψη του οικονομικού μοντέλου της Κίνας», δήλωσε ο Γουόνγκ στην Epoch Times. «Επιπλέον, ως μια σοβαρή πρόκληση για ολόκληρο το κινεζικό σύστημα. Επομένως, ο Σι δεν μπορεί να υποχωρήσει. Διαφορετικά, η νομιμότητά του εντός της Κίνας θα καταρρεύσει.»

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα χαρτιά

Τι πόνο περιμένει να υπομείνει ο ηγέτης κάθε χώρας ενώ εμπλέκεται στη σύγκρουση των δασμών;

Για τον Σι, η ανθεκτικότητα του κομμουνιστικού πολιτικού συστήματος είναι το κλειδί, σύμφωνα με τον Λιάο. Οι Κινέζοι θα γίνουν φτωχότεροι και πιο δυσαρεστημένοι. Ωστόσο, αν ο κομμουνιστικός μηχανισμός κρατήσει τον λαό σε καταστολή, ο Σι θα μπορούσε να αντέξει.

Ο πόνος του Τραμπ θα προερχόταν από την οικονομία των ΗΠΑ, είπε ο Λιάο. Εάν η οικονομία μπορέσει να επιβιώσει από το αρχικό σοκ και οι ψηφοφόροι δεν χάσουν την υπομονή τους με τον Τραμπ, μπορεί να παραμείνει επικεντρωμένος στο να σταθεί σταθερός ενάντια στο ΚΚΚ.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ παρουσίασε μεγάλες πτώσεις την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας των παγκόσμιων αμοιβαίων δασμών. Με τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση από το καλοκαίρι του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία εξατμίστηκαν στην αγορά μετοχών.

Η αναταραχή του χρηματιστηρίου έχει προσθέσει πίεση στον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ, ο οποίος συχνά πιστώνει το έργο της κυβέρνησης για την άνοδο του χρηματιστηρίου.

Αριθμοί χρηματιστηρίων σε οθόνες καθώς οι επενδυτές εργάζονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 7 Απριλίου 2025. Και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν ξανά στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ τίθενται σε ισχύ και άλλες χώρες αντεπιτίθενται. Michael M. Santiago/Getty Images

 

Ο Μπάλντινγκ είπε ότι ο Τραμπ πιθανότατα θα αντέξει όσο η χρηματιστηριακή αγορά θα προσαρμόζεται, επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια, η οποία είναι διαφορετική από την εστίαση της Wall Street στα επιχειρηματικά κέρδη.

Ο Τραμπ είπε πολλά ο ίδιος, περιγράφοντας την επίδραση στο χρηματιστήριο και την αγορά ως απαραίτητο πόνο για τον ευρύτερο στόχο της εξισορρόπησης του εμπορίου και της αναζωογόνησης της αμερικανικής παραγωγής. «Μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι», είπε στις 6 Απριλίου.

Ο πρόεδρος συνέδεσε επίσης την εμπορική ανισορροπία ΗΠΑ-Κίνας με την εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί το τεράστιο πλεόνασμά του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χρηματοδοτήσει τον στρατό.

«Δεν το θέλουμε αυτό. Δεν θέλω να παίρνουν 500 [δισεκατομμύρια], 600 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και να τα ξοδεύουν στον στρατό τους», είπε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο στις 7 Απριλίου.

Τόσο ο Μπάλντινγκ όσο και ο Γιε πιστεύουν ότι εάν ο Τραμπ μπορέσει να διαπραγματευτεί συμφωνίες με βασικές χώρες —όπως το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία— για να μειώσει σημαντικά τους δασμούς μέσα στον επόμενο μήνα, οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βεβαιότητα. Αυτό θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η Ουάσιγκτον έχει περισσότερα χαρτιά, είπε ο Λιάο.

Εκτός από περαιτέρω αύξηση των δασμών, ο Λιάο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο ΚΚΚ ενώνοντας τους γείτονες της Κίνας που δεν τους αρέσει το καθεστώς, όπως το Βιετνάμ και η Ινδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να υιοθετήσουν μια προσέγγιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημοσιεύσουν μια έκθεση σχετικά με την προέλευση του COVID-19 ή να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για την αναγκαστική αφαίρεση οργάνων κρατουμένων συνείδησης και εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα.

Ο Andrew Moran και ο Luo Ya συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε