Κυριακή, 24 Νοέ, 2024
Εάν το σώμα σας εξαρτάται υπερβολικά από τη ζάχαρη για ενέργεια, αυτό μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό σας με αποτέλεσμα να ξυπνάτε τη νύχτα. (Tero Vesalaine/Shutterstock)

Γιατί ξυπνάω πάντα μεταξύ 3 π.μ. και 5 π.μ. ;

Βοηθήστε τον μεταβολισμό σας τροφοδοτώντας το συκώτι σας με αυτό που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του - χωρίς να σας ξυπνήσει

Του Brandon LaGreca

Υπάρχει ένα πολύ κοινό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους την ώρα που κοιμούνται. Πηγαίνει κάπως έτσι: Ο ύπνος δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες, ξυπνά κανείς ταραγμένος και ανήσυχος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και μία ή δύο ώρες μέχρι να μας ξαναπάρει ο ύπνος.

Εάν αυτό σας θυμίζει τον κύκλο του ύπνου σας, ακολουθούν δύο σχετικές εξηγήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα. Η πρώτη βασίζεται στη θεωρία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής που υποστηρίζει ότι η κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας του σώματος κορυφώνεται σε ένα χρονικό πλαίσιο δύο ωρών από τις 3 π.μ. έως τις 5 π.μ., όπου η λειτουργία του ήπατος είναι πιο ενεργή. Αυτό συμφωνεί με τη δυτική βιοϊατρική φυσιολογία που κατανοεί ότι το σώμα εκτελεί μεγάλο μέρος της επιδιόρθωσης και της αποτοξίνωσης ενώ κοιμάται.

Αυτό φέρνει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εξετάζει το κάθε όργανο του σώματός μας και την ολιστική σχέση του με το σώμα, το μυαλό, τα συναισθήματα και το πνεύμα. Έτσι, το «συκώτι» είναι το όργανο όπως το σκεφτόμαστε με δυτικούς όρους όσον αφορά τη φυσιολογία του. Υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο ιατρικών σχολών. Και οι δύο αναγνωρίζουν την ικανότητα του ήπατος να καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, αλλά το ανατολικό μοντέλο υποστηρίζει ότι το ήπαρ είναι επίσης υπεύθυνο για τον καθαρισμό του συστήματός μας από τοξικές σκέψεις και συναισθήματα.

Το ξύπνημα μεταξύ 3 π.μ. και 5 π.μ. κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αιχμής του ήπατος υποδηλώνει ότι το σώμα εργάζεται σκληρά επεξεργάζοντας περιβαλλοντικούς και συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες. Τα όνειρα είναι πιο έντονα τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς άλυτα ζητήματα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων εκτυλίσσονται σε περίεργα και ενοχλητικά ονειρικά τοπία. Αυτό από μόνο του μπορεί να μας ξυπνήσει με μια αγωνία στην καρδιά και το μυαλό, αλλά μια δυτική κατανόηση της λειτουργίας του ήπατος δίνει μια άλλη προοπτική, για να συνδέσει τις τελείες.

Το συκώτι αποθηκεύει γλυκογόνο ως μια γρήγορη πηγή καυσίμου για να περιορίσει το μεταβολισμό μεταξύ των γευμάτων. Αυτό θα παρέχει περίπου 12 ώρες προσβάσιμης γλυκόζης (ζάχαρη) μετά τις οποίες το σώμα διασπά τον λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος) και απελευθερώνει κετόνες για καύσιμο. Με έναν υγιή και ευέλικτο μεταβολισμό, αυτή η αλλαγή είναι απρόσκοπτη και η νηστεία για αρκετές ώρες είναι απρόβλεπτη. Εάν ο μεταβολισμός εξαρτάται από τη ζάχαρη ως καύσιμο, η μετάβαση προκαλεί απόκριση από το σώμα μέσω της οποίας τα επινεφρίδια απελευθερώνουν την ορμόνη κορτιζόλη για να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Η πτώση του σακχάρου στο αίμα είναι η βασική αιτία του ξυπνήματος τη νύχτα, που απορρέει από την αυξημένη ανάγκη του ήπατος για ενέργεια για να μεταβολίσει με τη μορφή ονείρων, καθώς και τη ζήτηση από το ήπαρ για “καύσιμο” για την αποτοξίνωση των τοξινών. Είτε το άγχος είναι φυσιολογικό είτε συναισθηματικό, ο μεταβολισμός επιβαρύνεται και ξυπνάει καθώς η αύξηση της κορτιζόλης από τα επινεφρίδια συνοδεύεται από απελευθέρωση ορμονών κατεχολαμίνης επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης. Αυτές οι ισχυρές διεγερτικές ορμόνες σίγουρα θα μας ξυπνήσουν ακόμα και από τον πιο υγιή ύπνο. Φυσικά, αυτές οι ορμόνες δεν χρειάζεται να αξιοποιηθούν εάν το σάκχαρο του αίματος είναι ισορροπημένο. Το να γίνετε μεταβολικά ευέλικτοι είναι το κλειδί για να μην ξυπνάτε το βράδυ.

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το μη ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα είναι η αιτία της διαταραχής του ύπνου. Φάτε νωρίς το δείπνο σας και μην τσιμπολογήσετε μέχρι να κοιμηθείτε. Καταναλώστε ένα από τα ακόλουθα: ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι, μια φέτα γαλοπούλας ή μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας. Δοκιμάστε το καθένα ξεχωριστά και δείτε ποια (εάν υπάρχουν) εμποδίζουν το ξύπνημα τη νύχτα και αυτό θα είναι μια ένδειξη για το πόσο αποτελεσματικός είναι ο μεταβολισμός σας στην καύση λίπους για καύσιμο αντί να εξαρτάται από τη ζάχαρη.

Εάν ο μεταβολισμός σας  είναι άκαμπτος, το ακατέργαστο μέλι πιθανότατα θα είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί. Εάν είναι μεταβολικά αποτελεσματικός, οι κετόνες από το λάδι καρύδας θα λειτουργήσουν καλύτερα. Μια πρωτεΐνη όπως μια φέτα γαλοπούλας καίγεται πιο αργά από τη γρήγορη ζάχαρη του ωμού μελιού, αλλά τελικά μπορεί να μετατραπεί σε ζάχαρη από το συκώτι σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση. Μερικοί άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και μια φέτα γαλοπούλας θα διατηρήσει τις μεταβολικές τους ανάγκες, παρέχοντας παράλληλα μια πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος προδρόμου της μελατονίνης.

Αυτό το νυχτερινό διαιτητικό πείραμα μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο βραχυπρόθεσμα και να σας δείξει την ανθεκτικότητα του μεταβολισμού σας, αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μην χρειάζεστε ένα σνακ πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ. Η λύση είναι διπλή: μετριασμός του στρες για την αποφυγή νυχτερινής αιχμής της κορτιζόλης και μετατόπιση του μεταβολισμού σε πρωτεΐνες και λίπη για προσαρμογή στο λίπος. Η προηγούμενη στρατηγική μπορεί να επιτευχθεί κρατώντας ένα ημερολόγιο πριν κοιμηθείτε για να εκτονώσετε τις απογοητεύσεις της ημέρας. Το τελευταίο μπορεί να πραγματοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου έχοντας μια τακτική διατροφή με τρόφιμα χαμηλότερων υδατανθράκων και κάνοντας ανά διαστήματα νηστεία ή περιορισμένη χρονική διατροφή για την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Και με τις δύο επιδράσεις, οι ορμόνες του στρες παραμένουν υπό έλεγχο και ο υγιής ύπνος αποκαθίσταται. Η κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμικών ερμηνειών της ηπατικής λειτουργίας είναι το κλειδί για την ολιστική αντιμετώπιση του ύπνου ως μεταβολική διαταραχή. Αξιοποιήστε τα καλύτερα της Ανατολής και της Δύσης και ανταμειφθείτε με βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Ο Brandon LaGreca, LAc, MAcOM, είναι βελονιστής στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Cancer and EMF Radiation: How to Protected Yourself From the Silent Carcinogen of Electropollution” και “Cancer, Stress & Mindset: Focushing the Mind to Empower Healing and Resilience”. Μοιράζεται τις σκέψεις του στο Empowered Patient Blog.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε