Για νηστίσιμα γιουβαρλάκια, αντικαθιστούμε τον κιμά με αλεσμένα ρεβύθια και το αυγολέμονο με σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι. Από άποψη υφής, μυρωδιάς και γεύσης, τα αποτελέσματα είναι εξαρετικά.
Θα χρειαστείτε ρεβύθια, ρύζι γλασέ, κρεμμύδι, σκόρδο, λιναρόσπορο, βρώμη, αλεύρι ολικής άλεσης, άνηθο, ταχίνι, λεμόνι και ζωμό λαχανικών.
Παρά την πληθώρα των υλικών, η συνταγή είναι απλή.
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια
- 250 γρ. ρεβύθια
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κύβο λαχανικών
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
- 3 κ.σ. αλεύρι βρώμης
- 70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 5 κ.σ. άνηθο
- αλάτι, πιπέρι
Για τον ζωμό
- 2 λίτρα νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κύβο λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Για το ‘αυγολέμονο’
- 1 κ.σ. ταχίνι
- χυμό από 2 λεμόνια
- ζωμό από το φαγητό
Εκτέλεση
Μουλιάζω τα ρεβύθια για ένα ολόκληρο βράδυ. Το πρωί, τα στραγγίζω και τα αλέθω στο μπλέντερ.
Μεταφέρω το μείγμα σε μπολ και αφού χτυπήσω στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα προσθέτω στο μπολ.
Ρίχνω και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω μέχρι να ενωθούν και γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Φτιάχνω μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνω.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το νερό, τον κύβο λαχανικών και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνω μέσα τα γιουβαρλάκια. Τα αφήνω να βράσουν για περίπου 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Προσθέτω, κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Αν στο τέλος του μαγειρέματος θέλω τον ζωμό πιο πηχτό, προσθέτω λίγο αλεύρι ή corn flour αφού πρώτα το ανακατέψω με λίγο από τον ζωμό σε ένα μπολάκι.
Για το ‘αυγολέμονο’, ανακατεύω σε ένα μπολ το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και προσθέτω και λίγο ζεστό ζωμό από τη σούπα.
Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα και την κουνάω κυκλικά για να πάει παντού.
Τα ‘γιουβαρλάκια’ είναι έτοιμα.
Πηγή: Mrs Soupe