Παρασκευή, 03 Ιαν, 2025
Ο Γουάνγκ Λιτσιάνγκ, πρώην κινέζος κατάσκοπος, αυτομόλησε στην Αυστραλία και προσφέρθηκε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την κατασκοπευτική του εργασία στην αυστραλιανή κυβέρνηση. (Ευγενική προσφορά του Wang Liqiang)

Η Αυστραλία αρνείται το άσυλο στον Κινέζο κατάσκοπο Γουάνγκ Λιτσιάνγκ

Δεν παραχωρήθηκε άσυλο στον Γουάνγκ Λιτσιάνγκ, ο οποίος αυτομόλησε δημοσίως από το Πεκίνο.

Το Διοικητικό Εφετείο (Administrative Appeals Tribunal – AAT) δήλωσε ότι ο Γουάνγκ δεν μπορεί να λάβει καθεστώς πρόσφυγα παρά τις «βάσιμες» ανησυχίες του για επιστροφή στην Κίνα, επειδή διέπραξε απάτη πριν εισέλθει στην Αυστραλία με τουριστική βίζα, ανέφερε η Daily Telegraph.

Το AAT αμφισβήτησε επίσης τους ισχυρισμούς του Γουάνγκ για κατασκοπεία και διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε να «διαπιστώσει με ασφάλεια ότι (ο Γουάνγκ) συμμετείχε σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες».

Ο Γουάνγκ αυτομόλησε στην Αυστραλία το 2019 και έδωσε μια άνευ προηγουμένου περιγραφή των επιχειρήσεων επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στο εξωτερικό.

Σε συνέντευξή του στην Epoch Times, ο τότε 27χρονος μίλησε για το πώς είχε απογοητευτεί από την ολοκληρωτική ατζέντα του ΚΚΚ, η οποία οδήγησε στην απόφασή του.

«Καθώς μεγάλωνα και η κοσμοθεωρία μου άλλαξε, συνειδητοποίησα σταδιακά τη ζημιά που έκανε ο αυταρχισμός του ΚΚΚ στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γουάνγκ, ο πρώτος Κινέζος κατάσκοπος που δημοσιοποίησε την ταυτότητά του.

«Η αντίθεσή μου προς το Κόμμα και τον κομμουνισμό γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρη, οπότε έκανα σχέδια να εγκαταλείψω αυτή την οργάνωση».

Ο Γουάνγκ Λιτσιάνγκ μιλά στην αυστραλιανή εκπομπή 60 Minutes στις 24 Νοεμβρίου 2019. (Στιγμιότυπο μέσω Reuters)

 

«Το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα ξανά και ξανά», είπε. «Αναρωτήθηκα αν αυτή η απόφαση θα ήταν καλό ή κακό πράγμα για τη ζωή μου. Δεν θα μπορούσα να σας πω οριστικά, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αν είχα παραμείνει με [το ΚΚΚ], δεν θα είχα καλό τέλος».

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας απέρριψε την αίτηση ασύλου του Γουάνγκ για μια υποτιθέμενη απάτη που διαπράχθηκε σε βάρος του επιχειρηματία Φίλιπ Σου από το Σίδνεϊ.

Ο Γουάνγκ αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο απέλασης πίσω στην Κίνα.

Κατασκοπεία στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν

«Το σαγόνι μου έπεσε όταν διάβασα τη 12σέλιδη ομολογία του Γουάνγκ στην κινεζική γλώσσα και την έκκληση για βοήθεια», έγραψε ο Άλεξ Τζόσκε, πρώην αναλυτής στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής.

Εκτός από την παραδοχή ότι είναι πράκτορας του ΚΚΚ, ο Γουάνγκ αποκάλυψε επίσης στους Αυστραλούς αξιωματούχους μετανάστευσης τις δραστηριότητες κατασκοπείας του κομμουνιστικού καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Κατά τη διάρκεια του 2018, ο Γουάνγκ παραδέχθηκε ότι συντόνισε μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τις περιφερειακές εκλογές «εννέα σε ένα» στην Ταϊβάν, με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Ταξίδεψε στην Ταϊβάν με πλαστό διαβατήριο της Νότιας Κορέας, όπου συμμετείχε στον συντονισμό των επιτόπιων επιχειρήσεων, δήλωσε στις εφημερίδες του Nine Network το 2019.

Ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι στάλθηκε στο Χονγκ Κονγκ, όπου διείσδυσε σε πανεπιστήμια και έκλεψε στρατιωτικές πληροφορίες και πληροφορίες για όπλα, και όλα αυτά με εντολή των ανωτέρων του ΚΚΚ.

Ο Γουάνγκ έδωσε στον Αυστραλιανό Οργανισμό Πληροφοριών Ασφαλείας (ASIO) λεπτομερή αναφορά για όλα όσα γνώριζε, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στην απαγωγή του Λι, ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε κρυφά με τον επικεφαλής των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων του ΚΚΚ στην Αυστραλία, λέγοντας ότι ο άνθρωπος εργαζόταν στον τομέα της ενέργειας της χώρας.

Ο Λαμ Γουίνγκ-κι, ένας από τους πέντε μετόχους και το προσωπικό του βιβλιοπωλείου Causeway Bay Book στο Χονγκ Κονγκ, χαιρετά τον Τύπο στο νέο του βιβλιοπωλείο την ημέρα των εγκαινίων στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στις 25 Απριλίου 2020. (Chiang Ying-ying/AP Photo)

 

Σε μια σπάνια κίνηση, η Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του ΚΚΚ αντέδρασε γρήγορα στην υπόθεση του Γουάνγκ Λιτσιάνγκ, αφού βγήκε στη δημοσιότητα λέγοντας ότι ο Γουάνγκ ήταν άνεργος και είχε καταδικαστεί για απάτη.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι είχε προβλέψει την εκστρατεία δυσφήμισης του ΚΚΚ εναντίον του και, μέσω του δικηγόρου του, διέψευσε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι είχε δώσει ένορκη κατάθεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση και ότι γνώριζε τις σοβαρές συνέπειες της υποβολής ψευδών λογαριασμών.

Πραγματικός και ανατριχιαστικός αντίκτυπος

Η άρνηση χορήγησης ασύλου στον Γουάνγκ προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της δίκης.

Ο Έρικ Άμπετζ, πρώην γερουσιαστής των Φιλελευθέρων στην Τασμανία, δήλωσε ότι ελπίζει να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία.

«Θα ήταν όντως ένα θλιβερό και ανησυχητικό αποτέλεσμα εάν δεν βοηθηθούν οι γνήσιοι αποστάτες. Αυτό θα είχε έναν πολύ πραγματικό και ανατριχιαστικό αντίκτυπο εάν δεν παραχωρούνταν προστασία», δήλωσε στην Epoch Times σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι η απόφαση για την απέλαση ελήφθη για νόμιμους λόγους και δεν επηρεάστηκε από άλλες εκτιμήσεις».

Ο γερουσιαστής Έρικ Άμπετζ κατά τη διάρκεια της ώρας ερωτήσεων στη Γερουσία στην Καμπέρα της Αυστραλίας στις 2 Φεβρουαρίου 2021. (Tracey Nearmy/AUSPIC)

 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και από τα δύο μεγάλα κόμματα στην Αυστραλία υποστήριξαν τη χορήγηση ασύλου στον Γουάνγκ Λιτσιάνγκ το 2019.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε τότε ότι ο Γουάνγκ μπορεί να έχει «νόμιμη αξίωση για άσυλο».

«Γνωρίζουμε ότι έχει περιγράψει μια σειρά από δραστηριότητες που τον θέτουν σαφώς σε μια κατάσταση όπου πρόκειται για μια νόμιμη αξίωση ασύλου», δήλωσε ο Αλμπανέζε, τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Σκιώδης Υπουργός Άμυνας Άντριου Χέιστι υποστήριξε επίσης τη χορήγηση ασύλου στον Γουάνγκ.

«Είμαι της άποψης ότι όποιος είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας αξίζει την προστασία μας», δήλωσε τότε ο Χέιστι, ο οποίος προήδρευε της Μεικτής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας. «Νομίζω ότι αξίζει την προστασία και την υποστήριξή μας».

Θέτοντας ένα πολύ κακό παράδειγμα

Η Τζένιφερ Ζενγκ, Αυστραλοκινέζα συγγραφέας και YouTuber που επικεντρώνεται στην κινεζική πολιτική, δήλωσε ότι το ΚΚΚ θα ασκήσει σίγουρα πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση για τέτοια θέματα, ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών εργάζεται για την εξομάλυνση των δεσμών με το Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Πεκίνο εξαπέλυσε έναν ολοκληρωμένο εμπορικό πόλεμο κατά των αυστραλών εξαγωγέων σε απάντηση στις εκκλήσεις του πρώην πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον για έρευνα σχετικά με την προέλευση της COVID-19.

Εν τω μεταξύ, η Ζενγκ, η οποία ζήτησε άσυλο στην Αυστραλία το 2001, ανέφερε τη δική της εμπειρία από την άσκηση πίεσης από το ΚΚΚ στις Εσωτερικές Υποθέσεις κατά τη διάρκεια της αίτησής της για άσυλο.

Η Τζένιφερ Ζενγκ είναι Αυστραλή ακτιβίστρια και συγγραφέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (jenniferzengblog.com)

 

«Ο επαναπατρισμός του Γουάνγκ θα δημιουργήσει ένα πολύ κακό παράδειγμα για το μέλλον», δήλωσε στην Epoch Times σε συνέντευξή της. «Θα αποθαρρύνει άλλους αποστάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γνωρίζουν άλλα μυστικά του συστήματος του ΚΚΚ, όπως το μυστικό της βίαιης αφαίρεσης οργάνων … Θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις δυτικές κυβερνήσεις».

«Το ΚΚΚ τιμωρεί πολύ αυστηρά όσους το προδίδουν. Είναι αδίστακτοι στην αντιμετώπιση των λεγόμενων προδοτών … Αν αυτή [η απέλαση] συνέβαινε, θα ήταν πολύ λυπηρό και θα έκανε τον ελεύθερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού λαού στην Κίνα που λαχταρά την ελευθερία, πολύ απογοητευμένο από την αυστραλιανή κυβέρνηση».

Η άρνηση χορήγησης ασύλου στον Γουάνγκ έρχεται μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ στην Κίνα στις 21 Δεκεμβρίου, επιθυμώντας να επανεκκινήσει τις αυστραλιανές εξαγωγές προς το Πεκίνο μετά από χρόνια διπλωματικής έντασης με την προηγούμενη κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. 

Η Ζενγκ, η οποία ζει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει και να προσφέρει στον Γουάνγκ άσυλο για να αποφύγει την απέλαση στην Κίνα.

«Οτιδήποτε είναι καλό για τον δυτικό ελεύθερο κόσμο και όσους αγωνίζονται γι’ αυτόν, ειδικά όσους βρίσκονται στο σύστημα του ΚΚΚ, θα πρέπει να τους καλωσορίσουμε, να τους υποστηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε», δήλωσε.

Τόσο το Διοικητικό Εφετείο όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας δήλωσαν στην Epoch Times ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσουν την υπόθεση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε