Παρασκευή, 15 Αυγ, 2025
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Taramea στο Κουίνσταουν της Νέας Ζηλανδίας, στις 9 Αυγούστου 2025. Hagen Hopkins/Getty Images

Η αυστραλιανή αντιπολίτευση δεσμεύεται να ανατρέψει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Ο συνασπισμός υπόσχεται την ανατροπή της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από την κυβέρνηση των Εργατικών, δεσμευόμενος πως θα ακυρώσει την απόφαση του Άντονι Αλμπανέζι αν επιστρέψει στην εξουσία.

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση ως «πρόωρη και εκτός των ορίων μιας συμφωνημένης ειρηνευτικής διαδικασίας». «Εμείς δεν θα είχαμε ποτέ πάρει αυτή την απόφαση και διαφωνούμε πλήρως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνασπισμός. «Μια κυβέρνηση του συνασπισμού θα αναγνώριζε παλαιστινιακό κράτος μόνο στο τέλος μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σούζαν Λεϊ, εξέφρασε τις ανησυχίες της με δήλωση στις 12 Αυγούστου: «Θέλουμε να δούμε να απελευθερώνονται οι Ισραηλινοί όμηροι, να παρέχεται ανεμπόδιστα ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας και να τερματίζεται ο πόλεμος· η απόφαση της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Oil-painting-ntdtv

Η Λεϊ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό Αλμπανέζι πως αγνόησε τις ίδιες του τις προϋποθέσεις για αναγνώριση: «Αυτές περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Χαμάς από οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυβέρνηση, τον αφοπλισμό της Παλαιστίνης, την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και την πραγματοποίηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Πρόσθεσε δε: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αλμπανέζι ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ανεξάρτητα από το αν τηρούνται ή όχι οι ίδιοι της οι όροι».

Και συνέχισε: «Η πραγματικότητα είναι πως οι όροι που ο πρωθυπουργός θέτει ως αναγκαίους για την αναγνώριση δεν τηρούνται και απομακρύνονται ακόμη περισσότερο με αυτήν την απόφαση εκτός πλαισίου ειρηνευτικής και διπλωματικής διαδικασίας δύο κρατών».

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτή η ενέργεια υπονομεύει τις προοπτικές ειρήνης και διαρρηγνύει μια παράδοση δεκαετιών διακομματικής εξωτερικής πολιτικής. Η Λεϊ προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να πληγεί η σχέση της Αυστραλίας με τον σημαντικότερο σύμμαχο της χώρας στον τομέα της ασφάλειας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιτίθενται σε αυτή τη φάση σε μια τέτοια αναγνώριση.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι υπεραμύνθηκε της απόφασης εν μέσω διεθνούς δυναμικής, επιμένοντας ότι η αναγνώριση εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις και αποσκοπεί στη δημιουργία προόδου προς τη λύση των δύο κρατών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα πάρει, ασφαλώς, αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δική μου δουλειά, ως πρωθυπουργού της Αυστραλίας, είναι να υπερασπιστώ τα δικά μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sunrise.

Ο Αλμπανέζι τόνισε: «Η Αυστραλία δεν είναι μεγάλος παίκτης στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει ρόλο να διαδραματίσει στην οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης. Αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί παγκόσμια δυναμική, ώστε να πούμε “να το σταματήσουμε εδώ” και να συγκροτήσουμε ένα σύστημα που θα αποτρέπει τη διαιώνιση της σύγκρουσης».

Ο ίδιος σημείωσε τη διευρυνόμενη στήριξη μεταξύ των συμμάχων ως προς την αναγνώριση της Παλαιστίνης και την καταδίκη των ισραηλινών σχεδίων για την κατάληψη της Γάζας.

Η ανακοίνωση της αναγνώρισης, που έγινε στις 11 Αυγούστου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι υποστηρικτές την χαρακτήρισαν «αρχών απόφαση που εναρμονίζει την Αυστραλία με πάνω από 140 χώρες που ήδη αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος», ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη, οι επικριτές μίλησαν για «επικίνδυνη κίνηση που επιβραβεύει την τρομοκρατία και υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή». Ο Αλμπανέζι επανέλαβε ότι η αναγνώριση αποτελεί αναγκαίο βήμα για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε