Η είδηση της 48χρονης Κινεζοαμερικανίδας τραγουδίστριας CoCo Lee, η οποία πέθανε στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας που την άφησε σε κώμα στις 5 Ιουλίου, συγκλόνισε τον κόσμο. Η αυτοκτονία της Lee προκάλεσε για άλλη μια φορά την ευρεία προσοχή στις επιπτώσεις της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υπέφεραν από κατάθλιψη το 2019 – το 14% αυτών ήταν έφηβοι. Οι αυτοκτονίες που προκαλούνται από κατάθλιψη αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1 τοις εκατό των θανάτων, εκ των οποίων το 58 τοις εκατό συμβαίνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών. Οι γυναίκες έχουν περίπου 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν λόγω κατάθλιψης από ό,τι οι άνδρες.
Κατά το πρώτο έτος COVID-19, ο παγκόσμιος επιπολασμός του άγχους και της κατάθλιψης αυξήθηκε κατά ένα τεράστιο ποσοστό 25 τοις εκατό. Επιπλέον, η κατάθλιψη είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας. Τα άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας πεθαίνουν κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια νωρίτερα από το ευρύ κοινό.
Τα αίτια της κατάθλιψης είναι πολλαπλά, με κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Τα άτομα που έχουν βιώσει ακραία δυσμενή γεγονότα στη ζωή τους (π.χ. απώλεια εργασίας, πένθος, τραυματικά γεγονότα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση. Η κατάθλιψη, με τη σειρά της, οδηγεί σε μεγαλύτερο στρες και δυσλειτουργία, επηρεάζοντας τη ζωή του ατόμου και επιδεινώνοντας τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Η κατάθλιψη συνδέεται στενά με τη σωματική υγεία και επηρεάζεται από αυτήν. Τα άτομα με άλλες διαταραχές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και αναπνευστικές παθήσεις, μπορεί επίσης να εμφανίσουν κατάθλιψη λόγω των δυσκολιών που σχετίζονται με τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.
Τύποι, συμπτώματα και επιπτώσεις
Η κατάθλιψη ταξινομείται ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις σωματικές λειτουργίες του ατόμου. Τα ακόλουθα οκτώ συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη:
- Απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες της ζωής.
- Έλλειψη συγκέντρωσης.
- Έντονα αισθήματα ενοχής ή άρνηση της αυτοεκτίμησης.
- Απελπισία για το μέλλον.
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
- Διαταραχές ύπνου.
- Αλλαγές στην όρεξη ή στο σωματικό βάρος.
- Αίσθημα υπερβολικής κόπωσης ή χαμηλής αντοχής.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry το 2020 έδειξε ότι οι ενήλικες με κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου και όσο περισσότερα συμπτώματα έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 145.862 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35 έως 70 ετών σε 21 χώρες για 9,3 χρόνια κατά μέσο όρο. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τέσσερα ή περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, και θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερα από τέσσερα.
Τον Μάιο, μια μελέτη στο Translational Psychiatry, ένα ιατρικό περιοδικό με κριτές που δημοσιεύεται από τον εκδοτικό όμιλο Nature Publishing Group, έδειξε ότι το ποσοστό των ασθενών με κατάθλιψη που πάσχουν από ασθένειες του πεπτικού συστήματος είναι υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Σε μια μετα-ανάλυση δεδομένων από 807.553 άτομα της βρετανικής βιοτράπεζας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη σχετιζόταν θετικά με 12 γαστρεντερικές διαταραχές, και οι εν λόγω συσχετίσεις παρέμεναν ακόμη και μετά την προσαρμογή για πολλαπλές συγκρίσεις. Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, τα άτομα με γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη είχαν τις ακόλουθες υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης νόσου:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, 1,58 φορές.
Μη αλκοολική ηπατική νόσο, 1,46 φορές.
Αλκοολική ηπατική νόσος, 1,44 φορές.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, 1,4 φορές.
Χρόνια παγκρεατίτιδα, 1,38 φορές.
Δωδεκαδακτυλικό έλκος και χρόνια γαστρίτιδα, 1,37 φορές.
Γαστρικό έλκος, 1,34 φορές.
Εκκολπώματα, 1,31 φορές.
Οξεία παγκρεατίτιδα, 1,25 φορές.
Ελκώδης κολίτιδα αυξημένη κατά 1,2 φορές.
Θεραπείες κατάθλιψης
Σύμφωνα με το The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών), οι θεραπείες για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, ψυχοθεραπεία, αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή και θεραπείες νευροδιέγερσης, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτροσπασμοθεραπείας, της επαναλαμβανόμενης διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου και της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης.
Ο Δρ Yang Jingduan, ειδικός στην ολοκληρωμένη ιατρική στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στην εκπομπή «Health 1+1» του NTDTV ότι η θεραπεία δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς ενός ατόμου – αλλά στην κατανόηση των παραγόντων που κρύβονται πίσω από τη συμπεριφορά του ασθενούς – και στη θεραπεία αυτών των παραγόντων.
Ο Δρ Yang εξήγησε περαιτέρω ότι υπάρχουν περιορισμοί στις τρέχουσες ιατρικές θεραπείες που δίνουν έμφαση στη φαρμακευτική αγωγή και ότι οι παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της τάσης για αυτοκτονία. Για παράδειγμα, τα άτομα με υπομεθυλίωση (μια κατάσταση που παρεμποδίζει την παραγωγή γλουταθειόνης) μπορεί να θεωρήσουν αποτελεσματική τη λήψη αναστολέων απορρόφησης σεροτονίνης, ενώ τα άτομα με υπερμεθυλίωση (διαταραχή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ) μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες.
Επιπλέον, ο μεταβολισμός και η επεξεργασία των φαρμάκων είναι διαφορετικοί για τη γενετική συμπεριφορά κάθε ατόμου. Τα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό φαρμάκων δεν θα επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα -ενώ τα άτομα με αργό μεταβολισμό φαρμάκων δεν θα είναι σε θέση να μεταβολίσουν ακόμη και μια μικρή δόση, με αποτέλεσμα σοβαρές παρενέργειες.
Ο Δρ Yang έχει αντιμετωπίσει πολλούς ασθενείς με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των ετών της κλινικής του πρακτικής. Ο ίδιος μοιράστηκε:
«Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ρυθμίσουν πολλά ψυχικά προβλήματα και να βελτιώσουν την κατάσταση ενός ατόμου. Η φαρμακευτική θεραπεία που βασίζεται στην κατανόηση των μεταβολικών χαρακτηριστικών και της βιοχημικής κατάστασης του ασθενούς μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες θεραπευτικές δυνατότητες για ασθενείς με τραύμα, όπως η ψυχοσυναισθηματική θεραπεία, η πνευματική ενεργειακή θεραπεία και άλλα παρόμοια, που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του τραύματος του παρελθόντος και να αλλάξουν την αντίδραση του οργανισμού σε αυτό».
Σοφές προοπτικές
Ο Zhuge Mingyang, ανεξάρτητος συγγραφέας, δήλωσε στην Epoch Times:
«Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να είναι ανοιχτόμυαλοι και να κατανοήσουν ότι υπάρχουν κέρδη και απώλειες σε όλα. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή είναι μακράν το πιο πολύτιμο πράγμα. Αποτελείται από δύο διακριτά μέρη, το φυσικό (σώμα) και το πνευματικό (νους), τα οποία είναι αλληλοεξαρτώμενα και απαραίτητα. Ως ανθρώπινα όντα, το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά τη καρδία είναι η ζωή -συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο οι θρησκευτικές όσο και οι πνευματικές κοινότητες πιστεύουν ότι η δολοφονία ή η αφαίρεση της ίδιας μας της ζωής είναι αμαρτωλή πράξη».
Ο Δρ Yang τόνισε επίσης ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ πολύτιμη και η ψυχή πρέπει να καλλιεργηθεί μέσω του σώματος και να βιώσει τη χαρά, το θυμό, τη θλίψη, τον πόνο ή τον πειρασμό στο ανθρώπινο σώμα για να μεταμορφώσει πλήρως το πνεύμα μας. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να καταστρέφουμε το σώμα, διαφορετικά η ψυχή δεν θα βρει πουθενά να καλλιεργηθεί.
Από την Ellen Wan
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times. Η Epoch Times καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική αντιπαράθεση.