Ο Γουίνι το Αρκουδάκι ήταν και είναι ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο. Ο φανταστικός χαρακτήρας του Άγγλου συγγραφέα Α.Α. Μιλν, ξεκίνησε το 1965 από την Ντίσνεϊ, με τη μικρού μήκους ταινία Winnie the Pooh and the Honey Tree και ως τότε έχουν δημιουργηθεί πάνω από πέντε ταινίες και σειρές με το συγκεκριμένο κινούμενο σχέδιο.
Στην Κίνα ωστόσο ο Γουίνι το Αρκουδάκι απαγορεύεται, καθώς ταυτίζεται με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής «μηδενικής COVID» στην Κίνα ευαισθητοποίησαν και πολλούς Κινέζους ομογενείς στο εξωτερικό, οι οποίοι με την σειρά τους έκαναν αντίστοιχες διαμαρτυρίες υποστήριξης της λεγόμενης επανάστασης του «Λευκού Χαρτιού».
Όσοι είδαν τις διαμαρτυρίες στην Αυστραλία, μέσα από τα συνθήματα που φώναζαν «παραιτήσου ΚΚΚ» και «παραιτήσου Σι Τζινπίνγκ», θα παρατήρησαν τη διάσημη σιλουέτα του Γουίνι το Αρκουδάκι φορώντας το επίσημο καπέλο των αυτοκρατόρων στης κινεζικής δυναστείας Τσινγκ, να μοιράζει λευκά χαρτιά και φυλλάδια στους περαστικούς
«Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος θέλει να γίνει αυτοκράτορας της Κίνας στον 21ο αιώνα», δήλωσε στην Epoch Times ο Άαρον, ο οποίος ντύθηκε Γουίνι και επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόνο το μικρό του όνομα.
Εμπνευσμένος από άλλους διαδηλωτές στην Κίνα, παρήγγειλε τη στολή και σχεδίαζε να τη χρησιμοποιήσει πριν από το 200 συνέδριο του ΚΚΚ τον περασμένο μήνα, όταν ο Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης του ΚΚΚ, εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία. Δυστυχώς, το πακέτο έφτασε με καθυστέρηση.
Πως ξεκίνησε ο υπαινιγμός
Ο Γουίνι το Αρκουδάκι, είναι πλέον γνωστός σε πολλούς Κινέζους ως το σύμβολο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Ο υπαινιγμός προήλθε από μια φωτογραφία του 2013 όπου ο Σι φαίνεται να περπατά με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Η φωτογραφία προκάλεσε συγκρίσεις του Σι με την εύσωμη αρκούδα και του Ομπάμα με τον βραχύσωμο Τίγρη.
Αφού αναπτύχθηκαν στο διαδίκτυο εικόνες που διακωμωδούσαν τον ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο διάσημος χαρακτήρας απαγορεύτηκε στην Κίνα.
«Τα αυταρχικά καθεστώτα είναι συχνά ευαίσθητα, ωστόσο η αντίδραση προκαλεί σύγχυση, καθώς η κυβέρνηση ουσιαστικά καταπνίγει μια πιθανή θετική, και οργανική, εκστρατεία δημόσιας εικόνας για τον Σι», ανέφερε η τότε έκθεση της Global Risk Insights.
Πρώην «υποστηρικτής του ΚΚΚ»
Ο Άαρον, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως «έναν τυπικό Κινέζο φοιτητή του εξωτερικού», είπε ότι ήταν κι ο ίδιος ένας υποστηρικτής του ΚΚΚ.
«Γενικά, όσοι [σπούδασαν και] βγήκαν κάτω από αυτό το σύστημα αγαπούν το Κόμμα», είπε.
Ωστόσο, ο Άαρον είπε ότι ξύπνησε για το τι συμβαίνει στην Κίνα μετά από ένα περιστατικό στην επαρχία Τζιανγκσού το 2016, όταν οι επαρχιακές αρχές έδωσαν κάποιες από τις ποσοστώσεις των εθνικών εισαγωγικών εξετάσεων Γκάοκαο της επαρχίας, σε διάφορες δυτικές επαρχίες.
Στην Κίνα, το Γκάοκαο, δεν καθορίζει μόνο το ποιο κολλέγιο μπορεί να εισαχθεί ένας μαθητής, αλλά συνήθως τη μελλοντική του καριέρα και ολόκληρη τη ζωή του.
«Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι το Γκάοκαο στην Τζιανγκσού. Ακόμη και μέρη με άφθονους εκπαιδευτικούς πόρους όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη δεν έδωσαν [τις ποσοστώσεις τους σε αυτές τις επαρχίες]», συνέχισε.
«Πολλοί γονείς συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας της επαρχίας Τζιανγκσού και την επαρχιακή κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθούν. Ήμουν κι εγώ ανάμεσά τους εκείνη την εποχή.
«Ήταν περίπου η τρίτη ημέρα και όλοι οι γονείς απλά “εξαφανίστηκαν”».
Αποδεικνύοντας ότι το ΚΚΚ κάνει λάθος
Ο Άαρον δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει περισσότερους ανθρώπους να μάθουν για το τι συμβαίνει στη χώρα τους.
«Ο στόχος μου είναι να τους προσελκύσω και να τους κάνω να καταλάβουν τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, οπότε σκέφτηκα να τραβήξω καλύτερα την προσοχή τους με αυτή τη στολή», ανέφερε.
Το κοστούμι του Γουίνι το Αρκουδάκι, που στάλθηκε από την Κίνα, του κόστισε συνολικά πάνω από 140 δολάρια.
Ενώ πολλοί προσέφεραν δωρεές, ο ίδιος επέλεξε να πληρώσει μόνος του όλο τον εξοπλισμό της διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένου του στερεοφωνικού και των πινάκων.
Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το κίνημα του Λευκού Χαρτιού και πολλά κινήματα στην Κίνα πριν από αυτό στιγματίστηκαν όλα από το ΚΚΚ ως ξένη παρέμβαση.
«[Είπαν] ότι ήταν ξένη παρέμβαση, ότι λάμβαναν χρήματα από ξένες δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Κίνα…», σημειώνει.
«Θέλω να αποδείξω μέσω αυτής της μορφής αυτοχρηματοδότησης ότι δεν έλαβα χρήματα για αυτό το θέμα».
Ταξίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής για να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις
Με έδρα το Σίδνεϊ, ο Άαρον ταξίδεψε στη Μελβούρνη και το Μπρίσμπεϊν για να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις υπέρ της δημοκρατίας με την στολή του.
«Βγαίνω μπροστά αυτή τη φορά επειδή αυτοί οι γενναίοι φοιτητές, οι γενναίοι νέοι στην Κίνα, όλοι βγαίνουν μπροστά τώρα», είπε.
«Διακινδυνεύουν, για να μην πω τη ζωή τους, τουλάχιστον να μπουν [στη φυλακή] για μερικούς μήνες ή να καταστρέψουν το μέλλον τους και να αποβληθούν από το σχολείο και ούτω καθεξής… [Διακινδυνεύουν] αυτά για να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτό το θέμα. Εγώ βρίσκομαι σε ένα ασφαλές μέρος. Δεν έχω κανέναν λόγο να κρυφτώ πίσω από αυτό».
In one Shanghai Temporary Covid Hospital, there only a nurse do body temperature and do PCR test everyday. My friend did not see any doctors and did not receive any treatment or medicines. The only purpose of this building is isolation! Cops are around hospital preventing escape. pic.twitter.com/ed6tHdYHm5
— Sydney Winnie (@ImAaronChang) December 7, 2022
«Κάποιος πρέπει να βγει μπροστά σε αυτό το θέμα- διαφορετικά, ο εκδημοκρατισμός της Κίνας δεν θα προχωρήσει ποτέ», αναφέρει.
Αν και δεν είναι σίγουρος για το πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να ασκήσει, ο Άαρον δήλωσε ότι πρέπει να ανταποκριθεί στη συνείδησή του.
«Δεν ξέρω αν άλλοι θα βγουν μπροστά, γι’ αυτό το έκανα εγώ», σημειώνει.
Η επανάσταση του Λευκού Χαρτιού φέρνει ελπίδα
Η πρόσφατη εικόνα των μεγάλων ομάδων ανθρώπων που διαμαρτύρονται, κάτι που σπάνια παρατηρείται στην Κίνα μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, έφερε ελπίδα στον Άαρον, η οικογένεια του οποίου βρίσκεται ακόμη στην Κίνα.
«Προσωπικά αισθάνομαι ότι η παλαιότερη γενιά των Κινέζων δεν θα σταθεί υπέρ της εξέγερσης όσο έχει να φάει μια μπουκιά στο στόμα, αλλά αυτή η ομάδα νέων ανθρώπων στην Κίνα μου δίνει τώρα ελπίδα. Δεν είναι ακριβώς ίδιοι με την παλιά γενιά», δήλωσε.
«Ξέρουν να επαναστατούν και αυτή η επανάσταση τους έκανε να γνωρίσουν το καλό της αντίστασης», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη χαλάρωση των πολιτικών του ΚΚΚ για την COVID ως απάντηση στη διαμαρτυρία του Λευκού Χαρτιού.
Ολοκλήρωσε τη συνέντευξη λέγοντας ότι αυτό που ζητούν τώρα οι Κινέζοι διαδηλωτές δεν είναι κάτι υπερβολικό.
«Στην επανάσταση του Λευκού Χαρτιού, αυτό που επιδιώκουμε είναι στην πραγματικότητα γραμμένο στο νόμο της Κίνας, στο σύνταγμα της Κίνας», αναφέρει.
«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους νόμους της Κίνας. Το πρόβλημα με την Κίνα είναι ότι δεν ακολουθεί τους νόμους».
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece