«Ονομάζομαι Αρετή Κετιμέ.
Γεννήθηκα στην Αθήνα. Κατάγομαι από την Αιτωλοακαρνανία. Τα ακούσματά μου ήταν δημοτικά στεριανά καθώς και Ρεμπέτικα. Έμαθα σαντούρι από τον Αριστείδη Μόσχο και την Αγγελίνα Τκάτσιεβα, επίσης στην Αθήνα. Το σαντούρι για πολλά χρόνια ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Έχω παίξει με τους παλαιούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, όπως τον Γιάννη Βασιλόπουλο, τον Γιώργο Κόρο, τον Χρήστο Ζώτο, το Νίκο Σαραγούδα, την Τασία Βέρρα, τη Σοφία Κολλητήρη… Όπως αγαπώ τα δημοτικά τραγούδια της στεριάς, αγαπάω όλα τα είδη της μουσικής μας παράδοσης, καθώς και το σμυρνέικο ρεμπέτικο είδος.»
Με αυτά τα λόγια συστήνεται η Αρετή Κετιμέ, γνωστή και αγαπημένη μουσικός με μακρά πορεία στο παραδοσιακό τραγούδι, η οποία φιλοξενείται την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», στην Πλάκα, στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων «Μουσικά χωριά στην πόλη – Ζωντανή μουσική κληρονομιά στον αστικό χώρο» (2024-2025).
Μέσα από αυτή τη σειρά των εκδηλώσεων, το Μουσείο στρέφει το ενδιαφέρον του στον πολιτισμό της καθημερινότητας στην πόλη και επιδιώκει να φωτίσει μουσικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές της και ασχολούνται ποικιλότροπα με την παραδοσιακή μουσική, χορεύοντας, τραγουδώντας, παίζοντας μουσική, γλεντώντας και δημιουργώντας κοινωνικούς δεσμούς. Πρόκειται για κοινότητες, φορείς της ζωντανής μουσικής κληρονομιάς, όπως μουσικοχορευτικοί, τοπικοί και άλλοι σύλλογοι ή μουσικά σχήματα που διακινούν και μεταδίδουν γνώση, μάθηση, μνήμη αλλά κυρίως το αίσθημα της από κοινού δημιουργίας και δράσης.
Παράλληλα, το Μουσείο επιδιώκει να φωτίσει τους τρόπους που οι άνθρωποι σε διάφορες γειτονιές της πόλης αναζητούν μέσα από την παραδοσιακή μουσική το αίσθημα του ανήκειν και της συνέχειας στο χρόνο, δημιουργούν σχέσεις και μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, τις οποίες με την πάροδο των χρόνων ενσωματώνουν στη δική τους ταυτότητα και πραγματικότητα.
Η συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ εντάσσεται στον θεματικό κύκλο, που άνοιξε στις 27 Ιουνίου, με τίτλο: «Η άνοιξη της πολυφωνίας στις πόλεις».
Σχετικά με το Μουσείο
Οι γενικότεροι στόχοι του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Κέντρου Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ) είναι:
α) Η φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως η έκθεση και προβολή στο κοινό των φυλασσόμενων σε αυτό πολιτιστικών αγαθών.
β) Ο εμπλουτισμός των Συλλογών και των Αρχείων του με την αποδοχή δωρεών εκ μέρους φυσικών προσώπων, φορέων ή ιδρυμάτων, με προϊόντα κατασχέσεων, με αγορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με πολιτιστικά αγαθά από όλη την Επικράτεια, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Κεντρικές και Περιφερειακές της Γ.Δ.Α.Π.Κ. και της Γ.Δ.Α.Μ.Τ.Ε., καθώς και με κάθε άλλο νόμιμο τρόπο.
γ) Η προώθηση της εθνομουσικολογικής έρευνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιονατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
δ) Η προβολή του Μουσείου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η διοργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, η πραγματοποίηση πάσης φύσεως εκδόσεων, η λειτουργία και ο εμπλουτισμός του οπτικοακουστικού και φωτογραφικού αρχείου και της Βιβλιοθήκης, η αναζήτηση χορηγιών.
ε) Η πρακτική άσκηση φοιτητών/σπουδαστών ΑΕΙ και ΤΕΙ, εφόσον δεν προκύπτει δαπάνη που θα βαρύνει το ΥΠ.ΠΟ.Α.
στ) Η συνεργασία και διευκόλυνση των μελετητών-ερευνητών.
Πρόγραμμα
- Κιρ-καγάτς
Καρσιλαμάς, Κωνσταντινούπολη
- Δεν είν’ αυγή να σηκωθώ
Παραδοσιακό Μικράς Ασίας, Βουρλά Ερυθραίας
- Γιαννούλα Τσανακαλιώτισσα
Ερωτικό τραγούδι σε ρυθμό 7/8, με προέλευση
από τα Ευρωπαϊκά παράλια της Προποντίδας
- Μελιωτάκια
Παραδοσιακό τραγούδι Μικράς Ασίας,
Μελί Ερυθραίας
- Κάλε συ, Παναγιά μου
Μπάλλος Σμύρνης
- Μαντηλάτος
Οργανικός σκοπός Θράκης
- Το μπαμ
Απτάλικος Λέσβου
- Ραστ canto
“Canto” ονομάζονταν τα μουσικά κομμάτια
που γράφονταν για ακρόαση και όχι για χορό,
από τα μέσα του 18ου αι. και μετά
- Ξημερώματα
Γρηγόρης Ασίκης, 1934
- Καναρίνι μου γλυκό
Ρόζα Εσκενάζυ, 1934
- Rast oyun havasi
Οργανικός σκοπός
- Σήκω χόρεψε, κουκλί μου
Τραγούδι πάνω σε τούρκικη μελωδία,
που ηχογραφήθηκε στα ελληνικά
από τον Στέλιο Καζαντζίδη και πολλούς άλλους
- Μπαρμπαγιαννακάκης
Ηχογραφημένο στο όνομα του Παναγιώτη Τούντα
το 1928 (τραγούδι: Αντώνης Διαμαντίδης
ή Νταλγκάς).
Αλλού αναφέρεται ως δημοτικό Σμύρνης
- Ο ψαράς
Γιώργος Μητσάκης, 1946
- Σε καινούρια βάρκα μπήκα (Ψαράδες)
Παραδοσιακό, ηχογραφημένο στην Αμερική
από τη Μαρίκα Παπαγκίκα, το 1927
- Τι σε μέλει εσένανε
Παραδοσιακό Μικράς Ασίας
- Αερόπλανο θα πάρω
Παναγιώτης Τούντας, 1933
- Σαν πας στα ξένα (Μάτια μου)
Μελωδία από το Χαλέπι της Συρίας
- Μέσα στο Πασαλιμάνι
Κώστας Σκαρβέλης, 1936
- Κοκαϊνοπότης
(Γιατί φουμάρω κοκαΐνη)
Παναγιώτης Τούντας, 1932
- Αγαπώ μια παντρεμένη
Μουσική: Ανωνύμου
Στίχοι: Σπύρος Περιστέρης, 1957
Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Στεφόπουλος (βιολί), Μανώλης Χριστοδούλου (κανονάκι), Θεοδόσης Συκιώτης (λαούτο, κιθάρα), Τέλης Αντωνίου (κοντραμπάσο), Περικλής Κατσώτης (κρουστά),Στρατής Σκουρκέας (κρουστά)
Ερμηνεύει η Αρετή Κετιμέ.
Στον κήπο του Μουσείου, Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3254129 και 210 3254119 (Δευτ-Παρ, 09:00 – 15:00).