Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υποτιθέμενη εμπορία του Σερ Μο Φάρα όταν ήταν παιδί.
Ο τετράκις Ολυμπιονίκης αποκάλυψε σε ντοκιμαντέρ του BBC που προβλήθηκε την Τετάρτη ότι γεννήθηκε στη Σομαλιλάνδη ως Χουσεΐν Αμπντί Καχίν και μεταφέρθηκε στη Βρετανία όταν ήταν εννέα ετών για να κάνει οικιακή εργασία.
Μετά την εκπομπή, η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι εξειδικευμένοι αξιωματικοί έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς.
«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που αφορούν τον Σερ Μο Φάρα. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει αναφορές στην MPS [Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία]», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
«Ειδικοί αξιωματικοί έχουν ξεκινήσει έρευνα και αξιολογούν επί του παρόντος τις διαθέσιμες πληροφορίες».
Ο Φάρα είναι ο πρώτος Βρετανός αθλητής του στίβου που κατακτά τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, αφού υπερασπίστηκε με επιτυχία τους χρυσούς τίτλους του 2012 στα 5.000 μέτρα και στα 10.000 μέτρα το 2016.
Στο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «The Real Mo Farah», ο 39χρονος δήλωσε ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε όταν ήταν τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σομαλία και ο ίδιος χωρίστηκε από τη μητέρα του.
Ο Φάρα είπε ότι μια γυναίκα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον έφερε στη Βρετανία από το Τζιμπουτί με το όνομα ενός άλλου παιδιού όταν ήταν εννέα ετών.
Νομίζοντας τότε ότι θα ζούσε με τους συγγενείς του στην Ευρώπη, ο Φάρα είπε ότι κατάλαβε ότι είχε «μπλέξει» μόλις έφτασαν στο διαμέρισμα της γυναίκας στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, όταν εκείνη του πήρε τα στοιχεία επικοινωνίας και τα έσκισε μπροστά του.
Ο Φάρα είπε ότι έπρεπε να φροντίζει τα παιδιά αν ήθελε φαγητό και δεν γράφτηκε σε σχολείο παρά μόνο τρία χρόνια αργότερα, όταν η γυναίκα είπε στο προσωπικό του σχολείου ότι ήταν πρόσφυγας από τη Σομαλία.
Αργότερα ο Φάρα το εκμυστηρεύτηκε στον καθηγητή γυμναστικής του Άλαν Γουάτκινσον, ο οποίος τον βοήθησε να βρει μια ανάδοχη οικογένεια και τελικά να πάρει τη βρετανική υπηκοότητα το 2000.
Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του, το υπουργείο δεν σχεδιάζει να λάβει μέτρα κατά του Φάρα επειδή ήταν παιδί όταν διαπράχθηκε η ψευδής παράσταση.
Στο άκουσμα της είδησης, ο Φάρα δήλωσε στο BBC ότι αισθάνθηκε «ανακουφισμένος».
«Για μένα, αυτή είναι η χώρα μου. Αν δεν ήταν ο Άλαν και οι άνθρωποι που με στήριξαν σε όλη την παιδική μου ηλικία, τότε ίσως δεν θα είχα καν το θάρρος να κάνω [sic] αυτό», δήλωσε.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους χρωστάω τη ζωή μου, ιδίως η σύζυγός μου, η οποία με υποστήριξε πολύ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου και η οποία μου έδωσε τη δύναμη να έρθω και να μιλήσω γι’ αυτό».
Σε ανάρτησή του στο Instagram την Τετάρτη, ο Φάρα δήλωσε ότι έκανε το ντοκιμαντέρ για τη σύζυγο και τα παιδιά του, «ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν περισσότερα για τις εμπειρίες που μας οδήγησαν στο να γίνουμε η οικογένεια που είμαστε σήμερα».
«Δεν θα έχει κάθε παιδί το πιο εύκολο ξεκίνημα στη ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πετυχαίνει τα όνειρά του», έγραψε. «Ελπίζω να το παρακολουθήσετε όλοι αργότερα και ανυπομονώ να ακούσω τη γνώμη σας».