Διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων της Χαμάς και της Φατάχ, υπέγραψαν δήλωση για το σχηματισμό κοινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας.
Η Διακήρυξη του Πεκίνου υπογράφηκε στο τέλος των συνομιλιών συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Κίνας από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο οποίος φιλοξένησε στο Πεκίνο τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, τον αντιπρόεδρο της Φατάχ Μαχμούντ αλ-Αλούλ και εκπροσώπους 12 μικρότερων παλαιστινιακών ομάδων, δήλωσε ότι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» που θα κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η διακήρυξη περιλαμβάνει τη δέσμευση να «τερματιστούν οι διχασμοί και να ενισχυθεί η ενότητα», δήλωσε ο Κινέζος διπλωμάτης, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για το πώς ή πότε θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση ενότητας. Αναγνωρίζει επίσης την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Palestine Liberation Organization-PLO) ως τον «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο όλου του παλαιστινιακού λαού».
Η PLO ιδρύθηκε το 1964 ως «οργάνωση-ομπρέλα» που προωθεί τον στόχο της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Η Φατάχ παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τιμόνι τόσο της PLO όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διαχειρίζεται σήμερα μέρος της Δυτικής Όχθης.
Τα μέλη της Χαμάς δεν υπήρξαν ποτέ μέλη της PLO. Η τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει ιστορικό άρνησης να μοιραστεί την εξουσία- όπως το 2007, όταν η Χαμάς ανέτρεψε τη Φατάχ και κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, αφού κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές του προηγούμενου έτους.
Το Ισραήλ επέκρινε τον ηγέτη της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς, επειδή επεδίωξε να συγκυβερνήσει τη Γάζα με τη Χαμάς, η οποία πυροδότησε τον σημερινό πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου 2023, με μια άνευ προηγουμένου εισβολή στο νότιο Ισραήλ.
«Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο», ανάρτησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στο Χ στις 23 Ιουλίου.
Από την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει επιμείνει στο στόχο του να «ξεριζώσει» τη Χαμάς από τη Γάζα και έχει αντισταθεί στην πρόταση να δοθεί στη Χαμάς οποιοσδήποτε ρόλος σε μια μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας.
Αντιδρώντας στην υποστήριξη του Πεκίνου για μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τη Χαμάς, ο κ. Κατζ απέρριψε μια τέτοια ιδέα ως μη ρεαλιστική, λέγοντας ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, δεν θα έχει απομείνει η Χαμάς για να κάνει μια κοινή κυβέρνηση.
«Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα συμβεί γιατί η κυριαρχία της Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς θα παρακολουθεί τη Γάζα από μακριά», έγραψε. «Η ασφάλεια του Ισραήλ θα παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια του Ισραήλ.»
Η δήλωση έρχεται καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς συνεχίζουν να διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα προβλέπει τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα, την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων και την ασφαλή επιστροφή όλων των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν μια σειρά από δολοφονίες και απαγωγές ισραηλινών πολιτών, οι οποίες οδήγησαν σε περίπου 1.200 νεκρούς και 251 ομήρους.
Πιστεύεται ότι 120 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων περισσότερων από 40 ανθρώπων που επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Το Πεκίνο επεκτείνει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή
Η δήλωση σηματοδοτεί επίσης μια ακόμη προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) να επεκτείνει τη διπλωματική του εμβέλεια στη Μέση Ανατολή, τοποθετώντας τον εαυτό του ως εναλλακτική λύση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαμεσολάβηση σε συγκρούσεις.
Πέρυσι, Ιρανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Πεκίνο και υπέγραψαν συμφωνία για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών του Κόλπου. Η σαουδαραβική-ιρανική συμφωνία θεωρείται ως προσπάθεια του ΚΚΚ να επιτύχει την ισοτιμία με τις συμφωνίες του Αβραάμ που προωθήθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξομάλυναν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών κρατών.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης παγκόσμιας επιρροής του, το ΚΚΚ προσπάθησε να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες όπως τη Χαμάς και τους Ταλιμπάν.
Στον απόηχο της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και της σχεδόν άμεσης κατάληψης της χώρας από τους Ταλιμπάν το 2021, η Κίνα ήταν μία από τις λίγες χώρες που διατήρησαν διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ. Τον Φεβρουάριο, το ΚΚΚ αναγνώρισε επίσημα έναν απεσταλμένο των Ταλιμπάν ως πρεσβευτή του Αφγανιστάν στο Πεκίνο, τον πρώτο στον κόσμο που το έκανε από τότε που η τρομοκρατική ομάδα κατέλαβε την εξουσία.
Από τον Bill Pan