Η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι από το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες εκδοχή των κλασικών της αναψυκτικών με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βασικής της γκάμας και της διεύρυνσης των επιλογών για τους καταναλωτές.
Η είδηση γνωστοποιήθηκε επίσημα στις 22 Ιουλίου, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.
Την πρόθεση αυτή της εταιρείας είχε προαναγγείλει, στις 16 Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω της πλατφόρμας Truth Social ανακοίνωσε πως η Coca-Cola συμφώνησε να εντάξει ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο στα προϊόντα της. «Μίλησα με την Coca-Cola για τη χρήση αυθεντικής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στην Αμερική και συμφώνησαν να το πράξουν», έγραψε ο Τραμπ. «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της εταιρείας. Πρόκειται για πολύ καλή κίνηση και θα το διαπιστώσετε. Είναι απλώς καλύτερο».
Μέχρι σήμερα, η Coca-Cola που παράγεται στις ΗΠΑ περιέχει ως γλυκαντικό κυρίως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), ενώ η Diet Coke χρησιμοποιεί ασπαρτάμη, τεχνητό γλυκαντικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεξικανική εκδοχή της Coke, η οποία περιέχει ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην αμερικανική αγορά, με μεγάλες αλυσίδες όπως η Costco και η Sam’s Club να τη διαθέτουν στα ράφια τους.
Η πρωτοβουλία «Make America Healthy Again» (ΜΑΗΑ) της κυβέρνησης Τραμπ είχε αποδώσει την αύξηση των χρόνιων παιδικών ασθενειών, εν μέρει, στην αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών, πολλές από τις οποίες περιέχουν HFCS.
Λίγο μετά την ανακοίνωση Τραμπ για την Coca-Cola, η αλυσίδα Steak N Shake γνωστοποίησε στις 16 Ιουλίου πως από 1η Αυγούστου θα διαθέτει Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο σε γυάλινα μπουκάλια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κέννεντυ Τζούνιορ σχολίασε: «Η “ΜΑΗΑ” κερδίζει. Η Pepsi έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα προσφέρει αναψυκτικά με κανονική ζάχαρη. “Αν οι καταναλωτές μας δείχνουν ότι προτιμούν προϊόντα με ζάχαρη και φυσικά συστατικά, εμείς θα τους τα προσφέρουμε”».
Ο διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo, Ραμόν ΛαΓκουάρντια, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανακοινώσεις Τραμπ, εξήγησε σε επενδυτές: «Αυτό είναι ένα ταξίδι που ακολουθεί τον καταναλωτή, προσπαθώντας να είμαστε ίσως ένα βήμα μπροστά, αλλά όχι πάρα πολλά, τόσο στα αναψυκτικά όσο και στα τρόφιμα».
Το φαινόμενο της παχυσαρκίας και το HFCS
Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1970, προέρχεται από επεξεργασμένο άμυλο καλαμποκιού και πλεονεκτεί έναντι της ζάχαρης λόγω χαμηλότερου κόστους και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής στο ράφι. Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη, που δημοσιεύτηκε το 2012, η αύξηση στην κατανάλωση HFCS στα ποτά συνδέεται με την άνοδο της παχυσαρκίας και τη συχνότερη εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Αν και η συσχέτιση δεν σημαίνει απαραίτητα αιτιότητα, οι επιστήμονες θεωρούν ανησυχητική τη συχνότητα του φαινομένου. Προγενέστερη μελέτη του Πανεπιστημίου Πρίνστον είχε επίσης αποδείξει ότι το HFCS οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε σύγκριση με τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
Το 2023, σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτείες και τα εδάφη των ΗΠΑ, η συχνότητα της παχυσαρκίας ξεπέρασε το 20%, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) — ήτοι πάνω από ένας στους πέντε ενήλικες ή/και παιδιά θεωρούνται παχύσαρκοι.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μεσοδυτική και τη Νότια Αμερική. Σημαντικός παράγοντας για τη διόγκωση του προβλήματος αποτελεί η υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών ή πρόσθετων σακχάρων, μεταξύ των οποίων και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, αναφέρουν τα CDC.
Μεταξύ των κυριότερων κινδύνων που διατρέχουν τα παχύσαρκα άτομα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περιλαμβάνονται ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά, οι ηπατοπάθειες καθώς και προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα.