Η Δανία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την προώθηση των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι η ασφάλεια συνιστά βασική προτεραιότητα και αναφέρθηκε στον νέο στόχο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι σχετίζεται άμεσα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της δανικής κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό σχέδιο ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο και προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προμηθειών καθώς και την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων προς τα κράτη-μέλη για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στα τέλη Ιουνίου, οι χώρες-μέλη δεσμεύτηκαν να επενδύουν το 5% του ΑΕΠ τους για την ασφάλεια και την άμυνα μέχρι το 2035, εκ των οποίων τουλάχιστον το 3,5% θα αφορά στρατιωτικές δαπάνες. Ορισμένα κράτη, όπως η Ισπανία, ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία, χαρακτηρίζοντας τον στόχο υψηλό.
Η Δανία, η οποία ήδη δαπανά ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, επιδιώκει τη σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων. Η κα Φρεντέρικσεν, ανέφερε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται από αστάθεια και σημείωσε ότι, βάσει της ιστορικής εμπειρίας, οι εντάσεις ενδέχεται να επεκταθούν, επικαλούμενη ιστορικά προηγούμενα.
Παράλληλα, η δανική προεδρία προτάσσει την ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Στο πρόγραμμά της, με τίτλο «Σίγουρη Ευρώπη», περιλαμβάνονται προτάσεις για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου εκτός της ΕΕ και την αναθεώρηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στον τομέα της μετανάστευσης.
Η δανική κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των εγκρίσεων ασύλου. Συγκεκριμένα, το 2024 εγκρίθηκαν 860 αιτήσεις, αριθμός περίπου 13 φορές μικρότερος από εκείνον του 2015. Αν και το 2022 η δανική κυβέρνηση ανέστειλε τα σχέδια για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης, ωστόσο συνεχίζει να επιδιώκει συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς εταίρους για την από κοινού διαμόρφωση πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα.
Η Δανία, μαζί με την Ιταλία και επτά ακόμη κράτη-μέλη, υποστηρίζει την ανάγκη επανεξέτασης πτυχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, με στόχο την προσαρμογή των νομικών προβλέψεων στις τρέχουσες συνθήκες.
Καθώς η Δανία αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο στην ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, οι προτάσεις της αναμένεται να διαμορφώσουν τη συζήτηση για την ασφάλεια και τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.