Η διαφθορά αποτελεί «ενδημικό χαρακτηριστικό» της Κίνας υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση, εξαιτίας του αδιαφανούς πολιτικού συστήματος και της απουσίας μηχανισμών ελέγχου και ισορροπίας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Office of the Director of National Intelligence – ODNI), αναφέρει ότι η δωροδοκία αυξάνει τα νόμιμα έσοδα ενός αξιωματούχου «τέσσερεις έως έξι φορές».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), Σι Τζινπίνγκ, και η οικογένειά του είχαν συγκεντρώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έως το 2012. Από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία, οι πληροφορίες σχετικά με τη διαφθορά των αξιωματούχων του ΚΚΚ έχουν γίνει πιο δύσκολα προσβάσιμες, ενώ η οικογένειά του εκτιμάται ότι διατηρούσε επενδύσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος.
Η νομοθεσία Intelligence Authorization Act του 2023 είχε απαιτήσει από το ODNI να συντάξει μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση για το κοινό σχετικά με τον πλούτο και τη διαφθορά των ανώτερων στελεχών του ΚΚΚ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο είχε εισαγάγει αυτή την απαίτηση στον νόμο όταν ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.
Ωστόσο, πρώην Κινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η έκθεση δεν παρείχε επαρκή στοιχεία. Ο Ντου Γουέν, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Νομικού Συμβουλευτικού Γραφείου της Εσωτερικής Μογγολίας, φυλακίστηκε για 12 χρόνια στην Κίνα για δωροδοκία, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε αποδιοπομπαίος τράγος στη διαμάχη για την εξουσία.
Μιλώντας στην Epoch Times, δήλωσε ότι θεωρεί τον αριθμό των «εκατομμυρίων» που αναφέρεται στην έκθεση για τον πλούτο του Σι μη ρεαλιστικό, καθώς είχε ακούσει στην Κίνα ότι μόνο τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των συγγραμμάτων του Σι, που βασίζονται στις ιδέες του για τον Μαρξισμό-Λενινισμό, ξεπερνούσαν κατά πολύ το ποσό αυτό. Εξήγησε ότι οι εκδοτικοί οίκοι που ελέγχονται από το ΚΚΚ πληρώνουν στον Σι πολύ υψηλές αμοιβές και ότι τα βιβλία του αγοράζονται υποχρεωτικά σε όλα τα επίπεδα του Κόμματος.
Ο ίδιος υποστήριξε πως η διαφθορά είναι πανταχού παρούσα στην Κίνα και ότι το ΚΚΚ, υπό το πρόσχημα της προλεταριακής επανάστασης, κατέλαβε την εξουσία, όχι για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχών, αλλά για να μεταφέρει τον πλούτο στα χέρια των αξιωματούχων του.
Η έκθεση του ODNI επισημαίνει ότι στην Κίνα, όπου τα ανώτερα στελέχη του Κόμματος έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν ποιοι θα λάβουν άδειες και συμβόλαια, οι βαθμοί ιεραρχίας συνδέονται άμεσα με την εξουσία και την πρόσβαση σε πληροφορίες. Κατά συνέπεια, το πολιτικό σύστημα βασίζεται σε έναν κύκλο δωροδοκίας για την απόκτηση εξουσίας και αποδοχής δωροδοκιών μετά την άνοδο στην ιεραρχία.
Ο Ντου συμφώνησε με το συμπέρασμα ότι η διαφθορά είναι σύμφυτη με το κομμουνιστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «δέντρο που παράγει διαρκώς σάπιους καρπούς».
Ο Πολ Μπέρκοβιτς, ειδικός σε θέματα Κίνας και πρώην σύμβουλος του Κογκρέσου, δήλωσε ότι η έκθεση του ODNI αποτελεί «πρώτο βήμα» και «ξεκαθαρίζει τη θέση» ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως ο Ρούμπιο, οι οποίοι κατανοούν τη «αχίλλειο πτέρνα» των στελεχών του ΚΚΚ και δεν φοβούνται να την αποκαλύψουν.
Κατά τον ίδιο, η αποκάλυψη της διαφθοράς των υψηλόβαθμων στελεχών του ΚΚΚ πλήττει την εικόνα τους ως «υπηρέτες του λαού». Συμφώνησε επίσης με τον Ντου ότι η έκθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερα συγκεκριμένα στοιχεία για τον πλούτο των ηγετών του ΚΚΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να λειτουργήσει ως πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέσο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τη συναίνεση της Ουάσιγκτον για την απειλή που συνιστά το ΚΚΚ τόσο για τον κινεζικό λαό όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον Μπέρκοβιτς, το ΚΚΚ ενθαρρύνει ενεργά τη διακίνηση φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που έχει καταστεί η κύρια αιτία θανάτου Αμερικανών ηλικίας 18 έως 45 ετών, υπεύθυνο για πάνω από 200 θανάτους ημερησίως. Το 2023, ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ΚΚΚ παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το κινεζικό καθεστώς παρείχε φορολογικά κίνητρα για την εξαγωγή παράνομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαιντανύλης, με επιστροφές φόρου έως και 13%.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πρόσθετους δασμούς 20% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, πιέζοντας το ΚΚΚ να περιορίσει την παραγωγή των πρόδρομων ουσιών της φαιντανύλης, οι οποίες μεταφέρονται στο Μεξικό και από εκεί εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα της φαιντανύλης ως «εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ» και τους δασμούς ως «εκβιασμό».
Στο εσωτερικό της Κίνας, το ΚΚΚ έχει κατηγορηθεί ότι σκοτώνει πολίτες για την πώληση των οργάνων τους. Σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Δικαστήριο για την Κίνα (China Tribunal) στο Λονδίνο, οι διωκόμενοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αποτελούν την κύρια πηγή των μεταμοσχευμάτων. Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική αυτή φέρεται να έχει επεκταθεί και σε Ουιγούρους και άλλους κρατούμενους συνείδησης.
Επιλεκτική αντιμετώπιση της διαφθοράς
Από το 2012 έως το 2022, το πειθαρχικό όργανο του ΚΚΚ εξέτασε περίπου 5 εκατομμύρια αξιωματούχους για διαφθορά και καταδίκασε 4,7 εκατομμύρια από αυτούς, δηλαδή το 94% σύμφωνα με την αναφορά.
Ο Λι Τσιανλιάνγκ, πρώην αντιδήμαρχος στην βόρεια επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ της Κίνας, ήταν στόχος έρευνας. Παραιτήθηκε το 2017 και διέφυγε από την Κίνα έναν χρόνο αργότερα. Το Πεκίνο προσπάθησε να τον εκδώσει μέσω Ιντερπόλ το 2020. Εκείνος προσέλαβε δικηγόρο και πέτυχε την ακύρωση του «κόκκινου σημειώματος».
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, τα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δικαστήριο κατέσχεσε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία ο Λι φέρεται να υπεξαίρεσε όταν ήταν στην Κίνα. Ο Λι δήλωσε ότι η είδηση αυτή ήταν εκδίκηση για την κριτική του στο ΚΚΚ σε συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Λι, η αναφορά του ODNI συνδέει τις διαφθορές με τον πλούτο των ανώτερων αξιωματούχων του ΚΚΚ. Πρόσθεσε ότι η αναφορά είναι ακριβής όσον αφορά την απεικόνιση της διεφθαρμένης φύσης του ΚΚΚ.
Είπε ότι όταν ήταν στην Κίνα, το πειθαρχικό τμήμα του ΚΚΚ τον ήλεγχε κάθε χρόνο, και πρόσθεσε ότι απειλούν ανοιχτά πολλούς Κινέζους, λέγοντάς τους ότι έχουν τη δύναμη να χαρακτηρίσουν οποιονδήποτε ως διεφθαρμένο.
«Η δική μου εμπειρία δείχνει ότι δεν απαιτείται καμία δικαστική διαδικασία», είπε στην Epoch Times. «Το συμπέρασμα ότι είμαι διεφθαρμένος έχει ήδη ληφθεί. Είτε κάποιος έχει διαπράξει το έγκλημα είτε όχι, έχει ήδη καταδικαστεί για διαφθορά.»
Σύμφωνα με τον Λι, οι Κινέζοι αξιωματούχοι γίνονται στόχοι διαφθοράς για άλλους λόγους. Ένας διεφθαρμένος αξιωματούχος θα προστατευόταν στο κομμουνιστικό σύστημα εάν το δίκτυό του τον προστάτευε· ένας έντιμος αξιωματούχος θα χαρακτηριζόταν διεφθαρμένος εάν προσέβαλε τον ισχυρό, ειδικά εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την πειθαρχία. Τέτοιες «επιλεκτικές εκστρατείες κατά της διαφθοράς» καθιστούν τη διαφθορά ένα άλυτο πρόβλημα του συστήματος του ΚΚΚ, ανέφερε.
Καθυστέρηση της δημοσίευσης
Η δημοσίευση της αναφοράς του ODNI καθυστέρησε για πάνω από ένα χρόνο. Είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ως μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού άμυνας.
Ο νόμος προέβλεπε ότι το ODNI θα πρέπει να συντονιστεί με το υπουργείο Εξωτερικών για να δημοσιοποιήσει την αδιάβλητη αναφορά στο αμερικανικό κοινό.
Ο Ντου υποψιάστηκε ότι υπάρχει παρασκήνιο στη δημοσίευση της αναφοράς.
«Η διαδικασία δεν ήταν ομαλή, είδε το φως της ημέρας μετά από κάποιες ισορροπίες δύναμης», είπε.
Ο Μπέρκοβιτς, που έχει τρεις δεκαετίες εμπειρίας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η καθυστέρηση οφειλόταν στην κομμουνιστική διείσδυση σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τον φόβο των γραφειοκρατών στην αμερικανική εξωτερική πολιτική κοινότητα.
«Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να μην κάνουν κάτι. Ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Πάντα αυτό άκουγα», είπε για το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία συχνά ανέφερε υπολογισμούς για παραχωρήσεις στο ΚΚΚ, όπως για παράδειγμα στη βοήθεια για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο Μπέρκοβιτς είναι τώρα πιο αισιόδοξος, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών είναι υπό ηγεσία που κατανοεί τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Κατά την άποψή του, ο Ρούμπιο θα πρέπει να επιστρέψει την αναφορά και να ζητήσει μια πιο αναλυτική εκδοχή που να καλύπτει τη διαφθορά όλων των προσώπων που αναφέρονται στη νομοθεσία: «Του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, των ανώτερων ηγετών της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου, της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και οποιωνδήποτε άλλων περιφερειακών γραμματέων του Κόμματος».
Η εφημερίδα The Epoch Times επικοινώνησε με το ODNI και το Υπουργείο Εξωτερικών για σχόλια και δεν έλαβε απάντηση έως την ώρα δημοσίευσης.