Τετάρτη, 18 Δεκ, 2024
Ground Picture/Shutterstock

Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες βελτιώνει την μεταβολική υγεία ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μείωση των υδατανθράκων και η προσθήκη πρωτεϊνών και λίπους βελτιώνει τους δείκτες ευεξίας ανεξάρτητα από το αν χάνεται βάρος.

Η μείωση των υδατανθράκων και η αύξηση πρωτεϊνών και λίπους μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες ευεξίας σας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Με βάση δύο κλινικές δοκιμές, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολούθησαν μια δίαιτα με λιγότερους υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσματα των λιπιδίων του αίματος και μείωσαν τα επίπεδα του ηπατικού λίπους παρά το γεγονός ότι δεν έχασαν σημαντικό βάρος.

Οι δείκτες λίπους στο αίμα βελτιώθηκαν

Η έρευνα, που διεξήχθη στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Περίπου 100 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν είτε μια δίαιτα μειωμένων υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είτε μια συμβατική δίαιτα για διαβήτη (CD) για έξι εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη δοκιμή δεν μπήκαν σε θερμιδικό έλλειμμα για να χάσουν βάρος, ενώ οι συμμετέχοντες στη δεύτερη δοκιμή μπήκαν σε θερμιδικό έλλειμμα.

Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων περιλαμβάνει τον περιορισμό των υδατανθράκων, την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών και άπαχων πρωτεϊνών και την κατανάλωση τακτικών γευμάτων και σνακ, διατηρώντας παράλληλα το σωματικό βάρος.

Οι συμμετέχοντες σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έτρωγαν 30% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 40% λίπος, γεγονός που οδήγησε σε αξιοσημείωτη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος σε σύγκριση με τη δίαιτα CD. Η δίαιτα CD είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 50 τοις εκατό, με περισσότερο από το 40 τοις εκατό της δίαιτας να αποδίδεται σε φυτικές ίνες υδατανθράκων, καθώς και χαμηλότερη πρόσληψη λίπους και πρωτεϊνών.

Για λόγους σύγκρισης, ένα πρόγραμμα πρωινού για τα άτομα που ακολουθούσαν τη συμβατική δίαιτα ήταν ψωμί, τυρί, βούτυρο, μαρμελάδα, γάλα και φρούτα, ενώ τα άτομα που ακολουθούσαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων δεν είχαν φρούτα και αντ’ αυτού έτρωγαν γιαούρτι, αυγό, αβοκάντο, αγγούρι και μαγιονέζα με το ψωμί τους.

Όσοι κατανάλωναν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ δεν είχαν έλλειμμα θερμίδων, παρουσίασαν 33% μείωση των λιπιδίων του αίματος και 16% μείωση των μικρής συγκέντρωσης σωματιδίων χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), ενός τύπου πρωτεΐνης χοληστερόλης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) («καλή» χοληστερόλη) αυξήθηκαν κατά 10 τοις εκατό, γεγονός που υποδηλώνει μετατόπιση προς ένα πιο ευνοϊκό λιπιδαιμικό προφίλ. Αντίθετα, η δίαιτα CD δεν παρουσίασε παρόμοιες βελτιώσεις.

Μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν θερμιδικό έλλειμμα, τόσο η ομάδα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όσο και η ομάδα της συμβατικής δίαιτας έχασαν 6 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτή η απώλεια βάρους συνδέθηκε με βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, η ομάδα της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είχε επίσης μια πρόσθετη μείωση των λιπιδίων του αίματος και των επιπέδων της LDL.

Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μείωσε επίσης τα επίπεδα ηπατικού λίπους. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν θερμιδικό έλλειμμα είχαν μεγαλύτερη μείωση του ηπατικού λίπους κατά 55% σε σύγκριση με το 26% στην ομάδα που έχασε βάρος.

Αυτή η μείωση του ηπατικού λίπους συμβάλλει στην καλύτερη συνολική μεταβολική υγεία, καθώς το αυξημένο ηπατικό λίπος συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Και στις δύο μελέτες, η βελτίωση των λιπιδαιμικών προφίλ στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σχετιζόταν με τη μείωση του ηπατικού λίπους, γεγονός που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της διατροφής, της υγείας του ήπατος και των λιπιδαιμικών προφίλ.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μεταβολική βελτίωση μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων σχετίζεται με τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης από το χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα.

Δεδομένου του υψηλού παγκόσμιου επιπολασμού του διαβήτη τύπου 2, τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν μεθόδους για την καλύτερη διαχείριση της πάθησης.

Η γιατρός Σιλβάνα Όμπιτσι, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας στο Stony Brook Medicine στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε τη σημασία της ποιότητας των τροφίμων έναντι της σύνθεσης των μακροθρεπτικών συστατικών και μόνο.

«Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, ‘οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα, όχι θρεπτικά συστατικά, και οι συστάσεις για τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να εφαρμόζονται σε ό,τι τρώνε οι άνθρωποι’», δήλωσε η Όμπιτσι στην Epoch Times, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια «πολύ σημαντική έννοια», καθώς πολλές μελέτες επικεντρώνονται στα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και λίπος) χωρίς να δίνουν μεγάλη προσοχή στον τύπο και την ποιότητά τους.

Τα τρόφιμα της ίδιας κατηγορίας μπορεί να έχουν «πολύ διαφορετικές» επιδράσεις: Ειδικός

Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τροφίμων – από υπερεπεξεργασμένες επιλογές, όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, μέχρι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά επιλογές, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, και τα φρούτα. Η Όμπιτσι δήλωσε ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν σημαντικά διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία παρά το γεγονός ότι κατηγοριοποιούνται ως ένα σύνολο.

Μίλησε περαιτέρω σχετικά με τα διατροφικά λίπη, σημειώνοντας ότι κυμαίνονται από ζωικά λίπη με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη έως πιο υγιεινές επιλογές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο, και το ελαιόλαδο. Επισήμανε ότι η μελέτη δεν έκανε διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων υδατανθράκων και λιπών.

«Αυτή η βραχυπρόθεσμη μελέτη δεν ασχολήθηκε με τη σημασία του τύπου των υδατανθράκων ή του τύπου των λιπών», έγραψε η Όμπιτσι σε ένα email προς την Epoch Times. «Η γνώμη μου είναι ότι η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να δίνει έμφαση στη σημασία του τύπου και της ποιότητας των μακροθρεπτικών συστατικών – [και] να ευνοεί τους υδατάνθρακες που περιέχονται στα όσπρια, τα αμυλούχα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες».

Πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τα διατροφικά λίπη, τα ζωικά λίπη με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο από τα πιο υγιεινά λίπη που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Η Όμπιτσι τόνισε ότι η απώλεια βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του διαβήτη. Σημείωσε ότι ακόμη και αυτή η βραχυπρόθεσμη μελέτη κατέδειξε σημαντικά οφέλη από την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της δίαιτας, και τόνισε ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι μια κρίσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την υγεία του διαβήτη τύπου 2.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε