Καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετές πόλεις στο Αφγανιστάν- συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του, την Πέμπτη- στην Διεθνή Συνάντηση για το Αφγανιστάν ζητήθηκε άμεση κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία κυβέρνηση που επιβάλλεται με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης.
Η συνάντηση κλήθηκε από το Κατάρ και πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσά του, Ντόχα, από τις 10-12 Αυγούστου. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τους ειδικούς απεσταλμένους και εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία, την Ινδία, τη Νορβηγία, το Τατζικιστάν, την Τουρκία και το Τουρκμενιστάν.
«Οι συμμετέχοντες προέτρεψαν και τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής διευθέτησης και συνολικής κατάπαυσης του πυρός όσο το δυνατόν γρηγορότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου που εκδόθηκε την Πέμπτη. Επικεφαλής της συνάντησης ήταν το Κατάρ.
Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν καμία κυβέρνηση στο Αφγανιστάν που επιβάλλεται με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης.
Εάν άλλες χώρες δεν αναγνωρίσουν μια κυβέρνηση, δεν θα λάβουν οικονομική υποστήριξη από αυτές τις χώρες. Το καθεστώς μη αναγνώρισης θα έχει επίσης άλλες οικονομικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, όπως δυσκολίες στα ταξίδια, την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, η ανθρωπιστική υποστήριξη δεν περιορίζεται από αυτό το καθεστώς.
Στη δήλωση σημειώθηκαν επίσης οι κατευθυντήριες αρχές μιας πολιτικής διευθέτησης: διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων · μηχανισμός παροχής αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης · δέσμευση να μην επιτρέπεται σε κανέναν στο Αφγανιστάν να απειλεί την ασφάλεια άλλων χωρών · και τέλος, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Απαιτούμε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον πόλεων, προτρέπουμε έναν πολιτικό διακανονισμό και προειδοποιούμε ότι μια κυβέρνηση που επιβάλλεται με τη βία θα είναι ένα κράτος παρίας», δήλωσε ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στις συνομιλίες.
Τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν σε περίπτωση που μπουν στην κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.
«Όποια και αν είναι η κυβέρνηση της ημέρας, υπό την προϋπόθεση ότι τηρεί ορισμένους διεθνείς κανόνες, η βρετανική κυβέρνηση θα ασχοληθεί με αυτήν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στη Daily Telegraph.
Αναφέρεται επίσης ότι η Κίνα προετοιμάζεται να αναγνωρίσει μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν, παρά τις δημόσιες παρατηρήσεις της.
Οι γρήγορη πρόοδος των Ταλιμπάν επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της μικρής αντίστασης από τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις. Ο αφγανικός στρατός έχει σαπίσει από μέσα εξαιτίας της διαφθοράς και της κακής διαχείρισης, αφήνοντας τα στρατεύματα ανεπαρκώς εξοπλισμένα και με ελάχιστα κίνητρα να πολεμήσουν, δήλωσε ο Μπιλ Ρότζιο, ανώτερος συνεργάτης στο ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραταχθούν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ορισμένων υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece