Σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να συνεχίσει να τρέχει η κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου Τοντ Μπρεασέιλ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων «για την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών της Ουκρανίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας» είναι η 18η απόσυρση εξοπλισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν από τα αποθέματα του Πενταγώνου για την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021.
Είναι επίσης «η μεγαλύτερη μεμονωμένη ανάληψη αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού» με τη χρήση της προεδρικής εξουσίας, σημείωσε, που σημαίνει ότι η στρατιωτική βοήθεια προέρχεται απευθείας από τα αμερικανικά αποθέματα.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζεται τη χώρα του από τη ρωσική επίθεση, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, σύμφωνα με εξουσιοδότηση του Προέδρου, εγκρίνω σήμερα τη μεγαλύτερη μεμονωμένη μείωση αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού χρησιμοποιώντας αυτή την εξουσιοδότηση».
Προηγουμένως, το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, αλλά προερχόταν τόσο από την προεδρική εξουσιοδότηση όσο και από την εξουσιοδότηση που παραχωρήθηκε στο Πεντάγωνο από την Πρωτοβουλία για τη Βοήθεια Ασφάλειας στην Ουκρανία (USAI), η οποία δημιουργήθηκε το 2015 ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Το τελευταίο πακέτο όπλων αυξάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία από τις αρχές του 2014 σε 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια και από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν σε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πακέτο όπλων «παρέχει μια σημαντική ποσότητα πρόσθετων πυρομαχικών, όπλων και εξοπλισμού – τα είδη των οποίων ο ουκρανικός λαός χρησιμοποιεί τόσο αποτελεσματικά για να υπερασπιστεί τη χώρα του», σημείωσε ο Μπρεασέιλ.
Οι δυνατότητες του πακέτου περιλαμβάνουν πρόσθετα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 40 μίλια και επιτρέπουν στις δυνάμεις της Ουκρανίας να πλήττουν με μεγαλύτερη ακρίβεια μακρινούς στόχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι στιγμής, έχουν παράσχει 16 HIMARS στην Ουκρανία.
Ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για θέματα πολιτικής Κόλιν Καλ αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσοι πύραυλοι για τα HIMARS έχουν συμπεριληφθεί στο τελευταίο πακέτο.
«Δεν έχουμε δώσει ποτέ ακριβείς αριθμούς των ρουκετών. Δεν θέλουμε να υποδείξουμε στους Ρώσους και την παραμικρή λεπτομέρεια. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι από τότε που παραδώσαμε τα HIMARS και τα σχετικά πυρομαχικά, τα οποία αναφέρονται ως GMLRS, που σημαίνει Guided Multiple Launch Rocket Systems -αυτοί είναι πύραυλοι ακριβείας με βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων- έχουμε παραδώσει πολλές εκατοντάδες από αυτά τα συστήματα τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με τον συγκεκριμένο αριθμό σε αυτό το πακέτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Το πακέτο όπλων περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά για τα Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS), ένα αντιαεροπορικό σύστημα νορβηγικής ανάπτυξης, το οποίο είναι το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την προστασία του εναέριου χώρου γύρω από τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Ο Καλ υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχουν NASAMS σε αυτό το πακέτο».
Άλλες δυνατότητες στην αποστολή όπλων και εξοπλισμού περιλαμβάνουν 75.000 σφαίρες πυροβολικού 155 χιλιοστών, 20 συστήματα όλμων 120 χιλιοστών, 20.000 σφαίρες όλμων 120 χιλιοστών, 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και εκατοντάδες αντιαρματικά συστήματα AT4, νάρκες Claymore, εκρηκτικά C-4, πυρομαχικά κατεδάφισης και εξοπλισμό κατεδάφισης.
Τέλος, το πακέτο περιλαμβάνει 50 θωρακισμένα οχήματα ιατρικής περίθαλψης, καθώς και ιατρικές προμήθειες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κιτ πρώτων βοηθειών, επιδέσμους, οθόνες και άλλο εξοπλισμό.
Ο Καλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία εκτιμάται ότι διαθέτει 3.000-4.000 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία εν μέσω του πολέμου. «Μεγάλο μέρος αυτής [της απώλειας] οφείλεται στα αντιαρματικά συστήματα όπως το Javelin, όπως τα AT-4, τα οποία βρίσκονται σε αυτό το πακέτο, αλλά επίσης, ειλικρινά, λόγω της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας στον τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν αυτά τα συστήματα», είπε.
«Πολλά πράγματα στον πόλεμο δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά νομίζω ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι Ρώσοι έχουν πιθανότατα λάβει 70.000 ή 80.000 απώλειες σε λιγότερο από έξι μήνες», δήλωσε επίσης ο Καλ. «Αυτός είναι ένας συνδυασμός νεκρών και τραυματιών, και αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερος, λίγο υψηλότερος, αλλά νομίζω ότι είναι κάπως κοντά στο στόχο».
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι «θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά με την Ουκρανία και να διοχετεύουν πρόσθετα διαθέσιμα συστήματα και δυνατότητες προσεκτικά βαθμονομημένες ώστε να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης και να ενισχύσουν την ενδεχόμενη θέση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».