Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ανακάλεσε την πιστοποίηση του προγράμματος φοίτησης αλλοδαπών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανακοίνωσε η υπουργός Κρίστι Νόεμ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, στις 22 Μαΐου.
Η απόφαση απαγορεύει στο Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές μέσω του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής.
«Αυτή η διοίκηση θεωρεί το Χάρβαρντ υπεύθυνο για την υποκίνηση βίας και αντισημιτισμού και για συντονισμό με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στην πανεπιστημιούπολή του», έγραψε η Νόεμ.
«Είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα, για τα πανεπιστήμια να εγγράφουν ξένους φοιτητές και να επωφελούνται από τα υψηλότερα δίδακτρα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των κληροδοτημάτων τους. Το Χάρβαρντ είχε πολλές ευκαιρίες να κάνει το σωστό. Αρνήθηκε. Έχασαν την πιστοποίηση του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής ως αποτέλεσμα της μη τήρησης του νόμου».
Η δήλωση της Νόεμ ανέφερε ακόμη ότι ένας συνδυασμός παραβάσεων του Χάρβαρντ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) και της καλλιέργειας μιας ατμόσφαιρας «φιλοτρομοκρατικής συμπεριφοράς από φοιτητές στην πανεπιστημιούπολή του», οδήγησε σε αυτή την ενέργεια.
Η ανάκληση σημαίνει επίσης ότι οι υπάρχοντες ξένοι φοιτητές πρέπει να μεταγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο ή να χάσουν το νομικό τους καθεστώς, ανέφερε η δήλωση.
«Η ηγεσία του Χάρβαρντ έχει δημιουργήσει ένα μη ασφαλές περιβάλλον πανεπιστημιούπολης, επιτρέποντας σε αντιαμερικανούς, φιλοτρομοκρατικούς ταραχοποιούς να παρενοχλούν και να επιτίθενται σωματικά σε άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εβραίων φοιτητών, και να παρεμποδίζουν με άλλους τρόπους το κάποτε σεβάσμιο μαθησιακό του περιβάλλον», ανέφερε η δήλωση.
«Πολλοί από αυτούς τους ταραχοποιούς είναι ξένοι φοιτητές. Η ηγεσία του Χάρβαρντ διευκόλυνε περαιτέρω και συμμετείχε σε συντονισμένη δραστηριότητα με το ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας και εκπαίδευσης μελών μιας παραστρατιωτικής ομάδας του ΚΚΚ συνένοχης στη γενοκτονία των Ουιγούρων».
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ χαρακτήρισε παράνομη την ενέργεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση της δυνατότητας του Χάρβαρντ να φιλοξενεί τους ξένους φοιτητές και ακαδημαϊκούς μας, οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες και εμπλουτίζουν το Πανεπιστήμιο — και αυτό το έθνος — ανυπολόγιστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τζέησον Νιούτον, σε email προς την Epoch Times.
«Εργαζόμαστε γρήγορα για να παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς μας. Αυτά τα αντίποινα απειλούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην κοινότητα του Χάρβαρντ και στη χώρα μας, και υπονομεύουν την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του Χάρβαρντ».
Το υπουργείο Υγείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) τερμάτισε επιχορηγήσεις ύψους 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Χάρβαρντ, τον Απρίλιο. Η Νόεμ δήλωσε ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την «εγκληματικότητα και την κακή διαγωγή» ξένων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολή του, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση στις 16 Απριλίου.
Η διαμάχη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Χάρβαρντ ξεκίνησε νωρίτερα το 2025, αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικά διατάγματα — επικαλούμενος τον Νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 — που απαγόρευαν τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις, καθώς και τις πρακτικές ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης (DEI) στις προσλήψεις, την εκπαίδευση των εργαζομένων, τις εισαγωγές φοιτητών και τη διδασκαλία.
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί, ωθώντας την κυβέρνηση Τραμπ να ‘παγώσει’ περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και συμβάσεις.
Στη συνέχεια, το Χάρβαρντ υπέβαλε ομοσπονδιακή αγωγή ζητώντας ανατροπή της αναστολής πληρωμών και χαρακτηρισμό των ενεργειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως αντισυνταγματικές. Ο Τραμπ απάντησε απειλώντας να ανακαλέσει το καθεστώς φοροαπαλλαγής του πανεπιστημίου, ενώ η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον ανακοίνωσε ότι το Χάρβαρντ θα πάψει να λαμβάνει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, εκτός εάν αλλάξει τη διοίκησή του.
Η εμπλοκή της Νόεμ έχει κλιμακώσει τη σύγκρουση και η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιοποιεί τώρα παραδείγματα των φερόμενων πρακτικών DEI του πανεπιστημίου, του αντισημιτισμού και της συνεργασίας του με το ΚΚΚ.
«Οι ερευνητές του Χάρβαρντ συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκούς με έδρα την Κίνα σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από έναν Ιρανό κυβερνητικό πράκτορα, και συνεργάστηκαν με κινεζικά πανεπιστήμια που συνδέονται με τον στρατιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας στον τομέα της αεροδιαστημικής και της οπτικής, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ», αναφέρει η δήλωση της Νόεμ.
«Το Χάρβαρντ συνεργάστηκε με άτομα που συνδέονται με την αμυντική-βιομηχανική βάση της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής έρευνας ρομποτικής με στρατιωτικές εφαρμογές».
Το Χάρβαρντ υποστηρίζεται σθεναρά από την κοινότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με περισσότερους από 600 επικεφαλής κολεγίων και πανεπιστημίων να έχουν υπογράψει επιστολές που υποστηρίζουν την αγωγή του κατά της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο Στήβεν Πίνκερ, καθηγητής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, παρείχε πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον αγώνα από την οπτική γωνία ενός μόνιμου μέλους ΔΕΠ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι υιοθετεί μια αυταρχική προσέγγιση, αλλά είπε επίσης ότι το επιχείρημα του τερματισμού των πρακτικών DEI για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για όλους έχει βάση.
Ενώ ο Πίνκερ διαφωνεί με την προσπάθεια του Τραμπ να επιβάλει την «ποικιλομορφία των απόψεων» στις πανεπιστημιουπόλεις, είπε ότι πιστεύει ότι το Χάρβαρντ θα ωφελούνταν από την ύπαρξη περισσότερων πολιτικά συντηρητικών καθηγητών στα τμήματα πολιτικών επιστημών και κοινωνικών επιστημών, κάτι που θα βοηθούσε επίσης στην προώθηση πιο διεξοδικών προσπαθειών αξιολόγησης ομοτίμων και ελέγχου ποιότητας στην έρευνα.
«Η ιδεολογία είναι σαν την αναπνοή», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στις 21 Μαΐου, στην Ακαδημία Heterodox. «Ποτέ δεν μυρίζεις τη δική σου.»